Percek alatt képbe hozzuk a Magyar–Varga–Schadl–Völner–Rogán-ügyről!

Legfontosabb

2024. április 2. – 18:34

Percek alatt képbe hozzuk a Magyar–Varga–Schadl–Völner–Rogán-ügyről!
Magyar Péter nyilatkozik a sajtónak a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épülete előtt – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A kegyelmi ügy és Magyar Péter színre lépése óta szokatlanul élénk a hazai közélet, de ezen az eleve magas fordulatszámon tekert még néhány fokozatot a múlt hét: Magyar nyilvánosságra hozott egy súlyos állításokat tartalmazó hangfelvételt, amellyel még a közélettől elvileg visszavonult Varga Juditot is újra a nyilvánosság elé rántotta, hogy ő is megtegye a maga súlyos állításait. Innen pedig már csak egy lépés volt, hogy újra mindenki Völnerről, Schadlról és persze az Orbán-kormány Richelieu-jéről, Rogán Antalról beszéljen, na meg mintegy mellesleg olyan könnyed témák is szóba kerültek, mint a családon belüli erőszak elleni fellépés politikai kudarca – hát nem csoda, ha azt se tudja már, hogy a történet melyik szálán vesszen el!

Ezért ebben a cikkben tömören összefoglaljuk a legfontosabb fejleményeket, és mindegyikhez ajánljuk néhány anyagunkat, ha valamelyik oldalágon hosszabban is elidőzne. Kezdjük rögtön azzal, hogy ha egyetlen cikkre van ideje a témában, akkor ez legyen az arról, hogyan feszül egymásnak Magyar Péter és a kormányzati kommunikáció.

Belenyúltak-e Rogánék? Szóltak-e Völnernek?

Minden azzal kezdődött, hogy Magyar Péter bement az ügyészségre, de előtte még hosszú ígérgetés után valóban közzétett egy hangfelvételt – hogy ez elmegy-e a közmondásos „atombombának”, azt egyrészt az egyéni ízlés, másrészt a Központi Nyomozó Főügyészség fogja eldönteni.

A titokban rögzített felvételen Varga Judit akkori igazságügyi miniszter a Schadl–Völner-ügyről beszélt. Ez a 2021-ben indult ügy talán a NER alatti legnagyobb korrupciós botrány, a középpontjában a végrehajtói kar akkori elnökével, Schadl Györggyel, illetve a vád szerint általa lefizetett Völner Pál akkori államtitkárral és sok kisebb-nagyobb leágazással. Itt most elég is ennyit tudni, de aki ezzel az üggyel is szeretne gyorsan képbe kerülni, annak ezt a korábbi összefoglalónkat ajánljuk.

A hangfelvétel fő állítása, hogy Rogánék kihúzatták a rájuk nézve kellemetlen részleteket a vonatkozó ügyészségi iratokból. Ez az ügyészség szerint fizikai és jogi képtelenség. Mindenesetre Varga Juditot a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után tanúként hallgatták meg. Az egyébként világosan látszik, hogy ez a rész valóban kikerült a nyomozati anyagból, de ez még nem bizonyítja, hogy erre Rogán adott volna utasítást.

Azt Fürcht Pál főügyész is elismerte, hogy tudják, ki az a Tóni, Barbara és Ádám, akik a sajtóhoz kiszivárgott nyomozati iratokban még szerepeltek: valóban Rogán Antal, a felesége és a kabinetfőnöke az, de mint mondta, az még nem bűncselekmény, ha pénzt találnak egy kesztyűtartóban. És hogy mit akarhattak Schadlék Rogántól? Az iratokban egy dögszállítási koncesszió terve körvonalazódott.

A belenyúlás mellett az is elhangzik a felvételen, hogy a kormányból előre szóltak Völnernek, hogy álljon le, mert Schadlt megfigyelik. Ezt minden érintett tagadta, de a Telex is így értesült, és több jel is arra utal, hogy így történt:

Kipukkadt a lufi

A hangfelvétel harmadik figyelemre méltó állítása, hogy az állítólagos belenyúlásra eleve azért lehetett csak szükség, mert Polt Péter legfőbb ügyész „nem ura a helyzetnek”, azaz nem működik megfelelően a kézi vezérlés. Az ügyészség ezzel egyetért, szerintük nem Polt, hanem a törvények uralma érvényesül náluk. Aki részletesebben is belemászna a hangfelvételen elhangzottakba, annak ezt az értelmező szótárunkat ajánljuk arról, ki kicsoda, és mi mit jelent a felvételen.

A kormány és a fideszesek viszont semennyire nem akartak belemászni, inkább azzal intézték el az egészet, hogy kipukkadt a lufi – ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel is elmondatták egy videóban, majd minden kérdést ezzel a videóval hárítottak. Egyébként valószínűleg az sem véletlen, hogy azt a Gulyást ültették a kamera elé, aki műtét után betegszabadságon lábadozik, és járnia is újra kellett tanulni.

Mindenesetre a szakértő szerint önmagában ez a hangfelvétel nem lesz elég a vádemeléshez. Ehhez további bizonyítékokra lenne szükség, az ezeket esetleg feltáró nyomozás megindítása pedig a nyomozó hatóság mérlegelésén múlik, mert hivatalból nem kell eljárást kezdeményezniük.

Varga Judit előállt a bántalmazás vádjával

Nem sokkal a hangfelvétel megjelenése után reagált Varga Judit is, aki azóta nem szólalt meg érdemben, hogy belebukott a kegyelmi ügybe, és visszavonult a közélettől. Előbb több Facebook-bejegyzésben is családon belüli erőszakkal vádolta meg Magyar Pétert, illetve azt állította, Magyar a felvétel nyilvánosságra hozásával zsarolta. Ezután hosszú interjút adott Hajdú Péternek, amelyben részletesen beszélt ezekről a vádakról és az állítása szerint őt ért bántalmazásról.

Az interjú utóéletének több leágazása is volt. Az egyiknek a lényege, hogy vajon miért egy bulvárműsorban törte meg a hallgatását a volt igazságügyi miniszter, ahol a közéleti szempontból legfontosabb kérdéseket nem tették fel neki, ami pedig mégis elhangzott, az csak további kérdéseket szült. Hajdú egyébként azzal védekezett, hogy ez egy bulvárműsor, ezért nem foglalkozik közélettel – erről aztán hamar kiderült, hogy más vendég esetében nem feltétlenül igaz.

Az interjúban a vádakon kívül is elhangzott néhány érdekes részlet. Például hogy Varga (és előtte Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető is) nyíltan arról beszélt, hogy Magyar csak azért kapott jól fizető állásokat, mert kormánytag volt a felesége. Vagy hogy ha tényleg mindenki tudta a kormányban és a Fidesz körül, hogy a minisztert rendszeresen bántalmazzák, akkor miért nem tettek ez ellen tíz éven át semmit.

Varga kiállása azért is vetett nagy hullámokat, mert igazságügyi miniszterként épp az ő dolga volt fellépni a családon belüli, illetve a nők elleni erőszak ellen, márpedig ezt kritikusai szerint közel sem kielégítően tette, ezért a témát átpolitizáló mostani fellépése többet árt az ügynek, mint amennyit használ.

Az interjút mindenesetre sorban adták le a kormányközeli tévék, és értesüléseink szerint Varga Facebook-bejegyzéseit is központi utasításra osztották meg sorban a fideszes képviselők. Magyar Péter is reagált, a magyar politikatörténet leggusztustalanabb leszámolásának nevezte az elhangzottakat, szerinte mindezt a propagandaminiszter Rogán adta volt felesége szájába. Ezután ő maga is bántalmazással vádolta vissza Vargát. Akármi is az igazság, az látszik, hogy a kormánypropaganda igyekszik összemosni a bántalmazás és a Magyar által felvetett közéleti kérdések ügyét.

Kampány és kommunikációs háború zajlik

Magyar Péter eközben nagy lendülettel építi tovább a politikusi karrierjét. Már az ügyészségi látogatása napján tüntetést tartott, majd április első hétvégéjére újabbat hirdetett. Mindeközben kimondta, ami már jó ideje sejthető volt: elindul az európai parlamenti választáson.

Egyelőre senki nem tudja, mi lesz mindebből, meddig juthat Magyar Péter, van-e még a hangfelvételhez hasonló tartaléka, és mennyire viseli meg a fellépése a kormány népszerűségét. Az viszont már most látszik, hogy a kormány jól bejáratott kommunikációs gépezetét szokatlanul megdolgoztatja, még ha elsősorban nem is nekik árt a megjelenése, hanem az ellenzéknek, amely annyi le nem csapott labda után ezzel sem igazán tud mit kezdeni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!