Ügyészség a keddi hangfelvételről: Fizikai és jogi képtelenség ügyészségi iratokat átírni

2024. március 26. – 15:50

Másolás

Vágólapra másolva

A Központi Nyomozó Főügyészség kedden reagált azokra az állításokra, amik a Magyar Péter által kedd reggel nyilvánosságra hozott hangfelvételen állnak.

Az ügyészség szerint helytálló az a megállapítás a hangfelvételen, hogy dr. Polt Péter legfőbb ügyész nem uralja az ügyészséget.

„A legfőbb ügyész vezeti és irányítja Magyarország Ügyészségét, ahol a törvények uralma érvényesül”

– írják a közleményben.

Az ügyészség megjegyzi, hogy az ügyészségi iratok „eltüntetése, átírása nem csak jogi, hanem fizikai képtelenség is,” ezek ugyanis dokumentálva vannak a keletkezéstől kezdve, és nem egy helyen tárolják őket, és megjelennek más adattárakban is, például a titkos műveleteket végző szerveknél.

„Minden, az ún. Völner-Schadl ügyben keletkezett dokumentum sorsa ismert, az adatokból feltárható valamennyi cselekmény vizsgálata a vonatkozó törvényeknek megfelelően megtörtént, vagy folyamatban van”

– írják.

Az ügyészség csütörtökre egy sajtótájékoztatón részletesebb tájékoztatást ígért.

Milyen hangfelvétel?

Magyar Péter kedd reggel közzétett egy hangfelvételt, amin volt feleségével, az egykori igazságügyi miniszterrel, Varga Judittal beszélget. A felvételen Varga még miniszterként olyanokat állított, hogy

  • Rogán Antalék még a Schadl-Völner-ügy nyilvánosságra kerülése előtt átnézték az ügyben keletkezett ügyészségi iratokat, és „persze, magukat kihúzatták. Javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be”.
  • Ez Varga szerint annyit jelent, hogy az „ez azért történhetett meg, mert az ügyészségen belül Polt nem ura a helyzetnek”.
  • Emellett Varga szerint már 2021 tavaszán szóltak Völner Pálnak a nyomozásról és arról, hogy „hagyja abba, nem hagyta abba”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!