Központi utasításra oszthatják meg sorban Varga Judit Facebook-posztjait a fideszes képviselők

2024. március 27. – 14:27

Központi utasításra oszthatják meg sorban Varga Judit Facebook-posztjait a fideszes képviselők
Deutsch Tamás és Varga Judit – Fotó: Deutsch Tamás / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

„Veled vagyunk Judit” – a volt igazságügyi miniszterrel közös fotót osztott meg Facebook-oldalán Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke és országgyűlési képviselője. Varga Judit kedden két hosszú Facebook-bejegyzésben is arról írt, hogy volt férje, a politikai babérokra törő Magyar Péter évekig bántalmazta őt, és azzal a titokban rögzített hangfelvétellel is zsarolta, amit végül az egész világ megismerhetett.

Mint kiderült, Németh Szilárd Facebook-posztja nem kommunikációs partizánakció volt, mert pár órán belül ellepték a közösségi médiát a fideszes politikusok, kormányzati szereplők kiállásai Varga Judit mellett. Ez azért is figyelemre méltó, mert a volt igazságügyi miniszter a kegyelmi botrány után több mint egy hónapra teljesen eltűnt a nyilvánosságból, és a kormányzati politikusok is igyekeztek távol tartani magukat tőle. Tíz napja azonban ismét aktivizálta magát, kedden pedig újra felkerült a Fidesz politikai térképére.

Sok erőt, Judit! üzente Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Nagy István agrárminiszter pedig Melletted és mögötted szavakkal posztolt közös képet a volt igazságügyi miniszterrel. Deutsch Tamás, a Fidesz EP-listavezetője csak egy szívecskét tett a közös szelfi mellé, és a jól bevált szövegét: Ennyi.

Információink szerint kedden központi utasítást kaptak a Fidesz választókerületi elnökei, hogy lájkolják, és osszák meg Varga Judit Facebook-bejegyzéseit.

Megkérdeztük a Fidesz sajtóosztályától, hogy valóban kiadták-e az ukázt a képviselőknek, és ellenőrzik-e valamilyen módon, hogy a tagság betartja-e. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

A kormánypártok választókerületi elnökeinek és országgyűlési képviselőinek Facebook-oldalát végignézve azonban az látszik, hogy pár kivétellel mindenki fegyelmezetten, katonás rendben megosztotta legalább az egyik posztot Varga Judit Facebook-oldaláról. Az igazán szorgalmas képviselők még kommentálták is pár mondattal, vagy egy korábbi közös képpel fejezték ki a támogatásukat.

„Megrendülten olvastam Varga Judit, korábbi igazságügyi miniszter sorait. Minden jóérzésű ember szíve összeszorul, ha belegondol, mit élt át éveken keresztül”

írta Tuzson Bence Dunakeszi országgyűlési képviselője, aki Vargát váltotta az Igazságügyi Minisztérium élén. Azt ígérte a miniszter, hogy továbbra is nagy erőkkel bővítik az Áldozatsegítő Központokat, amelyek több ezer bajba jutott nőnek adtak segítséget, és lehetőséget az újrakezdésre. „Kedves Judit! Bátor vagy és erős, meglépted mindazt ami sokak számára ad reményt és útmutatást. A legjobbakat kívánom neked!”

„A nők elleni erőszak napjaink egyik legsúlyosabb társadalmi problémája, amely nemcsak az áldozatokat érinti, hanem az egész társadalmat is. Az erőszak minden formája elfogadhatatlan, de a nők elleni erőszak különösen súlyos és elítélendő!” – ezzel a szöveggel osztott meg egy korábbi parlamenti csoportképet a kormánypártok női képviselőiről Szabó Tünde, a Fidesz nyíregyházi országgyűlési képviselője.

A közös fotók és együttérző szavak azt jelzik: a kormánypártok nem engedték el teljesen Varga Judit kezét, mint az tették a kegyelmi ügy miatt lemondott Novák Katalinnal. Annak nincs túl nagy valószínűsége, hogy a volt igazságügyi miniszter a közeljövőben visszatérne a közéletbe, de a keddi Facebook-bejegyzései alapján úgy tűnik: az ő feladata lesz, hogy újabb és újabb részletekkel rombolja Magyar Péter egyre növekvő népszerűségét és hitelességét.

Másfél hónap csönd után aktivizálta magát

Varga visszatérése azért is meglepő, mert február közepén úgy nézett ki, végleg kiiratkozott a politikából. A kegyelmi ügy februári kirobbanása után napokig elérhetetlenné vált, és a kormánypárti médiában még akkor sem merült fel az ő politikai felelőssége, amikor Bayer Zsolt kemény hangvételű cikkben támadta meg Novák Katalint.

A köztársasági elnök lemondása után pár perccel azonban Varga is bejelentette a visszavonulását. „Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom. Visszavonulok a közélettől, lemondok országgyűlési képviselői mandátumomról és az EP-lista vezetéséről is” A Facebook-oldala megmaradt, de több mint egy hónapig nem osztott meg új tartalmat, és a sajtómegkeresésekre sem reagált.

Mindeközben a kormánypárt narratíváját előbb Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője fogalmazta meg a két politikus lemondása után. „Novák Katalin és Varga Judit felelősségteljes döntést hozott, amit tiszteletben tartunk” – írta Kocsis. Szerinte a köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter lemondása „annak bizonyítéka, hogy a jobboldalon a hibáknak is van következménye, a baloldalon a bűnöknek sincs”.

Később Orbán Viktor is a két politikus felelősségvállalását méltatta. Miközben Novák hibázott a kegyelmi döntésnél,

Varga távozása a miniszterelnök szerint csak az államélet törvényeinek elkerülhetetlen és igazságtalan következménye.

A távozó két asszony kisujjában több méltóság van, mint a baloldal összes vezetőjében együttvéve” – tette hozzá Orbán.

Varga Judit március 17-én tűnt fel következő alkalommal a közösségi médiában. „Mindig van kiút” – írta az Ökumenikus Segélyszervezet két évvel ezelőtti családon belüli erőszakról szóló videójához a volt igazságügyi miniszter, miután Magyar Péter arról írt, hogy Rogán Antal és a suttogó propaganda azt terjeszti róla, hogy többször megverte gyerekei anyját. Kedden aztán több konkrét részletet is megosztott a bántalmazásról.

„Sok hűhó semmiért. Kipukkadt a lufi. Egy megfélemlített feleséggel folytatott családi vitának semmi köze a közélethez” – a kormány nevében Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Magyar Péter régi jóbarátja reagált a közzétett hangfelvételekre. Gulyás szerint Magyar az új Márki-Zay Péter, „annyi csupán a különbség, hogy Márki-Zay Péter nem terrorizálta a feleségét.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!