Orbán Viktor: Novák Katalin távozása helyes, de nagy veszteség Magyarországnak

2024. február 17. – 14:39

frissítve

Orbán Viktor: Novák Katalin távozása helyes, de nagy veszteség Magyarországnak
Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2024. február 17-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Kordonok között érkeztek a meghívott vendégek a miniszterelnök 25. évértékelőjére a Várkert Bazárba. Köztük volt Nagy Feró és Demeter Szilárd is, de a független sajtót nem engedték be. Orbán Viktor röviden beszélt Novák Katalin és Varga Judit távozásáról, de Balog Zoltánról szót sem ejtett. Brüsszelt szokás szerint kritizálta, Donald Trumpot viszont nagyon szeretné az elnöki székben látni.

Rémálom, megbomlott nemzeti egység, ütések, tücskök, presszókávék és Mága Zoltán is felbukkan a miniszterelnök 25. évértékelő beszédében. Itt szedtük össze a fontosabb, érdekesebb idézeteket.

Orbán Viktor tényleg megijedt, az idei évértékelő beszéd legfontosabb tanulsága elemzésünk szerint az volt, hogy a miniszterelnök az utóbbi években soha nem érezte magát és rendszerét annyira gyengének és sebezhetőnek, mint most. Ezért nem beszélt sokat a magyar baloldalról sem, helyette inkább az EU-t kritizálta. Részletes elemzésünk a beszédről itt olvasható.

Nem egészen egyórás évértékelő beszédet tartott Orbán Viktor szombaton a Várkert Bazárban. Ezek voltak a miniszterelnök legfontosabb, legérdekesebb állításai.

  • A 2024-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul, hiszen a köztársasági elnök benyújtotta a lemondását: „Olyan ez, mint egy rémálom, mindannyiunkat megvisel.” Orbán szerint Novák távozása helyes volt, bár nagy veszteség Magyarországnak.
  • Novák kegyelmi döntését Orbán szerint a magyarok elsöprő többsége nem fogadta el, Novák döntése pedig megbontotta a nemzeti egységet. Ezért kellett lemondania.
  • Varga Juditról – aki a kegyelmi kérvényt felterjesztette Novák Katalinnak – Orbán azt mondta, ő igazságügyi miniszterként csak 25 év töretlen gyakorlatát folytatva írta alá a kegyelmet. A miniszterelnök szerint Varga távozása egy kellő, de igazságtalan következménye az ügynek.
  • Orbán szerint „a távozó két asszony kisujjában több méltóság van, mint a baloldal összes vezetőjében együttvéve”.
  • A feladatok 2024-ben sem lesznek könnyűek és egyszerűek a miniszterelnök szerint, de a bukmékerek a magyar sikerre fogadnak. Ez viszont szerinte nem lesz sétagalopp, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előtt komoly feladat áll.
  • Orbán szerint a magyar politika stabilitása világszerte ismert és elismert, hiszen kétharmados többségük van a parlamentben, a kormány is egységes, mert a Fidesz–KDNP egy bajtársi kapcsolat, nem csupán koalíció.
  • A miniszterelnök állítása szerint karnyújtásnyira, néhány évre vagyunk az energiafüggetlenség állapotától, a naperőmű-fejlesztési program például bokros lóként vágtat.
  • Orbán szerint a Svédországgal való vita a lezáráshoz közeledik, és a parlament tavaszi ülésszakának kezdetén ratifikálhatják a svédek NATO-csatlakozását.
  • „Ismerd ki a fát, mielőtt nekitámaszkodsz”, hozakodott elő Orbán egy szerinte afrikai mondással. Szerinte húszévnyi uniós lét után most az a kérdés, ennek a fának neki lehet-e támaszkodni.
  • Nem akar beleszólni más ország belügyeibe, de azért „nagyon szeretnénk, ha Trump visszatérne az elnöki székbe, és békét csinálna itt Európa keleti felén”. Arról is beszélt, hogy szerinte a brüsszeli bürokraták nem fogják kihúzni Európát a csávából. „Döglött lóra nem verünk patkót.”

„Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!” – mondta Orbán, ezzel pedig véget ért a szűk egyórás miniszterelnöki évértékelő. Hamarosan bővebb elemzéssel jövünk.

Orbán szerint ideje lenne a „Make America Great Again!” (Donald Trump kampányszlogenje) győzelmének, miközben Magyarország is készül az uniós elnökségre: „Make Europe Great Again!” Trump győzelme, konnektivitás, erősödő térségi együttműködés és brüsszeli szuverenista fordulat – ezt kéri Orbán Viktor év végére a karácsonyfa alá.

Arról is beszélt, hogy szerinte a brüsszeli bürokraták nem fogják kihúzni Európát a csávából. „Döglött lóra nem verünk patkót.” Szerinte valódi változást csak jobboldali fordulat hozhat. Fontos azonban, folytatta, hogy az új jobboldal „ne Európa alternatívája, hanem európai alternatíva legyen”.

2024 szuper választási év lesz, például EP-választás lesz, „és a Jóisten megsegít minket”, akkor Magyarország ereje régen nem látott mértékben kitágul.

Nem akar beleszólni más ország belügyeibe, de azért „nagyon szeretnénk, ha Trump visszatérne az elnöki székbe, és békét csinálna itt Európa keleti felén”.

„A migrációról is csak rossz híreim vannak” – folytatta Orbán. Szerinte a vak is látja, hogy a migráció felfordulást okoz Európában, az antiszemitizmus melegágya.

„Vattacukorral ültek ki Berlinben és Brüsszelben a tűző napra, aztán csodálkoztak, hogy rájuk szálltak a darazsak.”

Orbán szerint lassan ott tartunk, hogy húsz év múlva ha Nyugatra látogatunk, akkor kérdéses, hogy Európát találunk ott, vagy valami egészen mást. A nyugati országok jól élnek, van pénzük, de ideje szembenézni a valósággal: az európai versenyképesség megroggyant, és ennek fatális következménye a középosztály lecsúszása. Márpedig a középosztály lecsúszásával „a demokráciának is kicsöngettek”.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A miniszterelnök szerint Brüsszel magára hagyta a Balkánt, mert kell a pénz Ukrajnára.

Egy szó mint száz: Brüsszel magára hagyta az európaiakat, sosem volt ekkora távolság Brüsszel és az európai emberek akarata között, mondta Orbán, aki szerint a változás nem magától történik meg: Európának vissza kell foglalnia Brüsszelt, legyen ott köztük végre néhány európai.

Orbán szerint bár kívül maradnak a háborún, ezzel nem kerülnek ki a vízből – ezzel újra a háborúról, Ukrajna brüsszeli és amerikai támogatásáról beszélt. „Nem babra megy a játék, bele fogunk gebedni, és rámehet az egész kontinens. Ezért berzenkedünk attól, hogy újra meg újra közösen vegyünk fel hitelt a többi tagállammal. Ha az ember megosztja a másikkal a perselyét, abból semmi jó nem származhat” – mondta a miniszterelnök, aki szerint a közös hitelfelvétel a továbbiakban nem járható út Magyarországnak.

„Brüsszelben nemcsak tücsköt, bogarat beszélnek, hanem azzal is etetnének minket” – mondta Orbán, aki szerint Brüsszel már műhúst és GMO-s húsokat akar a magyarokra erőltetni a friss hazai húsok helyett.

„Brüsszelből egyre csak a baj zúdul be hozzánk” – mondta Orbán Viktor. Szerinte Brüsszel Ukrajna-stratégiája megbukott. A magyar kormány hiába mondta már az elején, hogy ez a háború két szláv ország háborúja, Brüsszel szinte belevetette magát a háborúba.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Nem hagyjuk magunkat belerángatni a háborúba, nem fogunk fegyvert szállítani, akkor sem, ha vannak nagyhatalmak, amelyeknek ez nem tetszik, folytatta a miniszterelnök.

„Úgy is mondhatnánk, hogy a brüsszeli válságkezelés klasszikus. Amerikának klassz, a többieknek kuss.”

Orbán szerint a nyomásgyakorlás olyan szintre érkezett, hogy a nagykövetek a parlamentbe járnak ellenőrizni, jól viselkedik-e a dollárbaloldal. „Nekünk volt elég időnk, hogy megtanuljuk, hogyan kezeljük a nyomást. Olyanok vagyunk, mint a jó presszókávé. Nagy nyomás kell ahhoz, hogy a legjobbat préseljük ki magunkból.”

A mi természetes létközegünk az unió, pedig 2023 az unió kudarcainak éve volt, „ez pedig lehúz, visszaránt, ólomsúlyt helyez a lábunkra” a miniszterelnök szerint.

Ezután egy állítása szerint afrikai mondást mondott: „Ismerd ki a fát, mielőtt nekitámaszkodsz.” Orbán szerint húszévnyi uniós lét után most az a kérdés, ennek a fának neki lehet-e támaszkodni.

„A szomszédaink biztosak lehetnek abban, hogy ha bajba kerülnek, a magyarokra számíthatnak” – mondta Orbán. A magyar iskolák befogadják az ukrán menekült gyerekeket, ott voltunk a szlovéniai áradásoknál, a romániai kórháztűznél, oltóanyagokat adtunk cseh barátainknak.

„Nem kell ezzel dicsekedni, de jót tesz az ország önbecsülésének.”

Orbán arról beszélt, hogy minden terv készen áll ahhoz, hogy 2024 újra Magyarország sikerének éve legyen. „A kérdés csak az, hogy milyen környezetben kell a sikerekért megküzdeni. Honnan számíthatunk támogatásra, és honnan támadásra.”

Orbán szerint a Svédországgal való vitánk lezáráshoz közeledik. Afelé haladunk, hogy a parlament tavaszi ülésszakának kezdetén ratifikálhatjuk a svédek NATO-csatlakozását, tette hozzá.

A középtávú jövő terveiből sosem volt hiány náluk, mondta Orbán, aki szerint a magyarok jobban élnek, mint a Gyurcsány-korszakban, de „nem olyan jól, mint amennyire szeretnénk”.

Orbán felsorolta a terveit:

1. lépés: Az elsők között látjuk át a világ változását.

2. lépés: Mi alkalmazkodunk a leggyorsabban a megváltozott helyzethez, ravaszak, szívósak leszünk.

3. lépés: Kimaradunk a szankciós háborúból.

4. lépés: Nyitunk és kereskedünk, újabb Nobel-díjasokat kitermelő oktatást csinálunk.

5. lépés: A meglévő hazai cégeket megtámasztják, teljesen új iparágakba fektetnek.

A dollárbaloldalt külföldről fizetik, és aligha hiszi a miniszterelnök, hogy a két szép szemükért tennék. A beruházásokért folyó diplomáciai hadjárat leginkább a nyílt vízi úszáshoz hasonlította. Úszás közben verekedni, de legalább lökdösődni kell. „Ebben nem vagyunk rosszak, sőt, Rasovszky Kristóf épp most nyerte el a világbajnoki címet 10 kilométeres távon.”

Úgy látja a miniszterelnök, hogy időtlen idők óta először nem követői vagyunk a technológiai forradalomnak, hanem globális éllovasai. Hosszasan beszélt az autógyártás eredményeiről. „Vannak remek munkásaink, mérnökeink és fejlesztő kutatóink.” Szerinte nem engedhetjük meg magunknak azt az elmebajt, „mint a német zöldek, hogy az a jó autó, amit le sem gyártanak”. Az autóipar termelési értéke több mint 13 ezer milliárd forint volt.

Keményebb dió a megtermelt zöldenergia tárolása, ráadásul a technológia is „kétmérföldes csizmában lépdel előre”, de szerencsére ebben a magyarok a világélen járnak, mondta Orbán. Szerinte a kormány több százmilliárd forintot fordít erre a célra.

Fotó: Orbán Viktor / Facebook
Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Közben minden új technológia bevezetését kritika éri, például az „a földszintes érv”, hogy nincs elég víz, „pedig mindenki tudja, hogy folyóink vize befolyik az országba”. A miniszterelnök egy szóval sem mondta ki az akkumulátorgyár szót, de valószínűleg erről beszélt.

„Naperőmű-fejlesztési programunk úgy vágtat, hogy időnként egy megbokrosodott lóra emlékeztet. Lassan nekünk kell visszafogni és megzabolázni” – folytatta a miniszterelnök. Az energiafogyasztás 15 százalékát már napelemekkel állítjuk elő. „Lantos Csaba miniszter úr a végén még tényleg csodát tesz.”

Orbán arról beszélt, a tartalék erőműveket hamarosan felépítik, és „karnyújtásnyira, néhány évre vagyunk az energiafüggetlenség állapotától”. Aki azt mondja, hogy az iparfejlesztéshez nem lesz elég energia, az a miniszterelnök szerint „nem látja a fától az erdőt”.

Orbán szerint miután visszataláltak „a 2019-ben kényszerűségből elhagyott kocsiútra”, azt is figyelembe kell venni, hogy közben a világ is sokat változott.

„A magyar politika stabilitása világszerte ismert és elismert: kétharmadunk van a parlamentben, a kormány is egységes, mert a Fidesz–KDNP bajtársi kapcsolat, nem csupán koalíció” – mondta a miniszterelnök.

Orbán szerint a zöldenergia berúgta az ajtót, Magyarország pedig gyorsan tud ehhez majd igazodni. A kormány terve ehhez, hogy megépítik Paks II.-t, fejlesztik Paks I.-et, és „szélsebesen felépítik a kisebb-nagyobb naperőműveket”.

Orbán azt javasolta a közönségnek, hogy csukják be a szemüket, és képzeljék maguk elé a 2019-es évet. Az infláció 3 százalék volt, a költségvetési hiány 2 százalék alatt állt, az államadósság folyamatosan csökkent, 21 ezer új lakást építettek, 90 ezer gyermek született. Orbán szerint erre az útra kell visszakapaszkodni 2024-ben.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

„A bukmékerek a magyar sikerre fogadnak” – jelentette ki. Ez azonban szerinte nem lesz sétagalopp, Nagy Márton előtt komoly feladat áll.

Orbán az inflációról azt mondta, azt sikerült 10 százalék alá vinni, „a jegybank segítségére sietve” – ez a mondata kisebb derűt váltott ki a nézők körében.

„A feladatok 2024-ben sem lesznek könnyűek és egyszerűek” – folytatta Orbán az évértékelőt. Arra emlékeztetett mindenkit, hogy 2019 volt az utolsó békeév. 2020-ban elszabadult a koronavírus-járvány, 2022-ben pedig kitört az orosz–ukrán háború. Ez mindenkit megvisel, a családokat és a magyar nemzetet is, tette hozzá.

„Ötödik éve az egész ország és minden család keményen dolgozik, hogy megvédhessük azt, amit korábban már elértünk” – jelentette ki a miniszterelnök. Van, amit sikerült megvédeni, és van, amit nem.

A munkahelyeket sikerült megvédeni szerint. Azt látni, hogy még soha nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint most. Orbán szerint sikerült megvédeni a nyugdíjakat is. Varga Mihály pénzügyminiszter nagy nyomás alatt áll, mert a 13. havi nyugdíj a liberális közgazdászok szerint ebben a világgazdasági helyzetben „költségvetési luxus, amit Magyarország nem engedhet meg magának”.

Nem sikerült ugyanakkor megvédeni a gazdasági növekedés Covid előtti ütemét, és az alacsony költségvetési hiány mértékét sem. Elévülhetetlen érdemei vannak ugyanakkor Szijjártó Péternek is, hogy sikerült megtartani a külkereskedelem és az export magas értékét.

A miniszterelnök szerint sürgető feladat az új köztársasági elnök választása, így azt kéri az Országgyűléstől, hogy indítsák el ezt az eljárást. „Kérem, hogy az átmeneti időszakot szorítsuk minimálisra, ahogy az egy nagy és erős kormányzópárthoz illik” – mondta Orbán, aki ezzel a kegyelmi témát le is zárta. Azt mondta: „Ezzel a legfontosabb és legsürgetőbb dologgal végeztem is.”

Az évértékelőt online Orbán Viktor Facebook-oldalán lehet követni, ahol jelenleg 9-10 ezren nézik az élő streamet. Tegnap az influenszertüntetés hasonló élő streamjén a YouTube-on 30-40 ezer között volt a nézők száma.

A politikai hiba akkor is bosszantó, ha van rá magyarázat, hát még ha nincs, mondta Orbán, aki szerint a „kegyelmi döntést az korbácsolta dühvé, hogy egy ki nem kényszerített hibáról van itt szó. A jobboldal számára olyan egyszerű ez, mint a faék: pedofil bűncselekményekre nincs kegyelem.” A miniszterelnök azt mondta, a lemondás elégtétel és példa az ország számára, esély arra, hogy a bajból megerősödve kerülhessenek ki, és „úgy is fogunk”.

„Az áldozatok kálváriája kötelezi” őket arra, hogy megerősítsék a gyerekvédelmi törvényeket és intézményeket. A jogszabályokat majd benyújtják az Országgyűlésnek, a baloldal majd ott vitézkedhet a miniszterelnök szerint.

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

A lemondás körüli vitát úgy kommentálta Orbán Viktor, hogy „a távozó két asszony kisujjában több méltóság van, mint a baloldal összes vezetőjében együttvéve”.

Ha már beütött a baj, legalább annyi haszna legyen, hogy tanuljunk belőle, folytatta a miniszterelnök. Szerinte a kegyelmi botrány arra emlékeztethet mindenkit, hogy milyen kockázatokkal kell szembenézni ma. A nemzetállamok függetlensége, szuverenitása áll a világ nagyhatalmú pénz- és erőközpontjainak célkeresztjében.”

Értékes tapasztalatnak nevezte, hogy az ökölvívás szabályai hasznosabbak a politikában, mint a balett táncszabályai. „A politikában mindig csak egy ütésre vagy a padlótól. Ezért csak a gondos mérlegelés és körültekintés segíthet” – fogalmazott.

A modern politika vastörvénye Orbán szerint az alázat. „A nemzetszolgálat személyes alázatot is követel. Tudnod kell, akármilyen magasan is vagy, egyedül soha nem lehetsz elég okos, nincs védett hely. Még a legmagasabb hivatalban is lehet hibázni.”

Orbán Varga Juditról is beszélt, hogy igazságügyi miniszterként 25 év töretlen gyakorlatát folytatva írta csak alá a kegyelmi kérvényt, bár a miniszterelnök szerint Varga távozása egy kellő, de igazságtalan következmény. Orbán szerint viszont „jó emberek is hoznak rossz döntéseket”, de a gyerek sérthetetlen, bántalmazása a legsúlyosabb büntetést vonja maga után, kegyelemnek helye ilyenkor nincs. Ezért a lemondások helyesek voltak. Orbán végül azt mondta, Novák és Varga munkáját „zaklatott szívvel” bár, de megköszöni.

A köztársasági elnök lemondásának az volt az oka Orbán szerint, hogy elnöki kegyelmet adott a pedofil igazgatót fedező K. Endrének. A miniszterelnök úgy fogalmazott: Novák kegyelmi döntését a magyarok elsöprő többsége nem fogadta el, és elutasította.

Az elnök legfontosabb feladata a nemzeti egység fenntartása. Ha ez megbillen bármilyen módon, akkor le kell mondania. A lemondás indoklásából tudjuk, hogy a nemzeti egységet az ő döntése bontotta meg, így helyreállítani csak a lemondásával tudta. „Az történt, aminek ebben a helyzetben történnie kellett” – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor a megszólalása legelején Schmitt Pált és Áder Jánost köszöntötte csak elnökökként, így Novák Katalin nincs a résztvevők között.

„A '24-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul, a köztársasági elnök benyújtotta a lemondását. Olyan ez, mint egy rémálom, mindannyiunkat megvisel”, hiszen Novák a magyarok jobbik énjét testesítette meg, családanya volt, Orbánnak mindig is imponált, hogy nőként nem a férfiakkal szemben akarta megmérettetni magát. „Távozása bár helyes, de nagy veszteség Magyarország számára”, mondta a miniszterelnök.

„Sokak nevében megköszönném, ha a mai évértékelő beszédében kitérne arra a kérdésre is, hogy Ön szerint hivatalban maradhat-e egy olyan kormány, amelynek egyik tagja olyan, súlyos korrupciós bűncselekményben érintett, amiről a kormánynak is tudomása van” – írta Facebook-oldalán szombaton Magyar Péter, Varga Judit egykori igazságügyi miniszter volt férje. A poszt néhány órával azelőtt jelent meg, hogy elkezdődne Orbán Viktor évértékelő beszéde.

Deutsch Tamás és Bánki Erik érkezik – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Deutsch Tamás és Bánki Erik érkezik – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Deutsch Tamás és Bánki Erik érkezik – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Nagy Feró örök vendég a fideszes eseményeken. Most taxival érkezett meg a Várkert Bazárhoz, a taxióra szerint 3720 forintot fizetett ezért az útért.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!