Magyar Péter: Az egyik kormánytag súlyos korrupciós bűncselekményben érintett, és erről a kormányban is tudnak

2024. február 17. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

„Sokak nevében megköszönném, ha a mai évértékelő beszédében kitérne arra a kérdésre is, hogy Ön szerint hivatalban maradhat-e egy olyan kormány, amelynek egyik tagja olyan, súlyos korrupciós bűncselekményben érintett, amiről a kormánynak is tudomása van”

írta ki a Facebookra szombaton Magyar Péter, Varga Judit egykori igazságügyi miniszter egykori férje. A poszt néhány órával azelőtt jelent meg, hogy elkezdődne Orbán Viktor évértékelő beszéde. Megkérdeztük Magyar Pétert, hogy melyik kormánytagra gondol, és szerinte milyen bűncselekményt követett el ez a kormánytag; amint válaszol, frissítjük cikkünket.

Magyar volt felesége, Varga Judit múlt szombati lemondása után csekkolt ki a NER-ből, később egyre hevesebben kezdte el támadni a kormány bizonyos tagjait és bizonyos lépéseit. Visszatérően kritizálta Rogán Antalt, és azt mondta, a miniszternek szerinte „mennie kell”.

Magyar pénteken azt írta ki a Facebookra Gulyás Gergelynek címezve: „Megköszönném, ha a magyar közélet megtisztulása érdekében befáradnál velem a Központi Nyomozó Főügyészségre egy, az egész országot felkavaró büntetőügyben tanúskodni. Úgyis rég találkoztunk.”

Orbán hallgat

Orbán nincs túl beszédes kedvében, mióta kiderült, hogy az általa jelölt köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endre pedofilsegítő bűnözőnek. A miniszterelnök eddig – egy alig egyperces videón kívül – sikeresen elkerülte az állásfoglalást a kegyelmi botrányban. Tavaly a pápalátogatásra hivatkozva Novák Katalin elnöki kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyerekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint segített eltussolni az igazgató pedofilügyét. A kegyelmi kérvényt akkori igazságügyi miniszterként Varga Judit terjesztette fel Novák elé. Később pedig több forrás is arról beszélt a Telexnek, hogy az ügyben Balog Zoltán fontos szerepet játszott Novák tanácsadójaként és régi mentoraként: információk szerint ő biztatta a köztársasági elnököt, hogy adjon kegyelmet K. Endrének.

Az Orbán-kormány évek óta azzal kampányol, hogy ők a gyerekvédelem megtestesítői, nincs is annál fontosabb, mint megvédeni a gyerekeket. A miniszterelnök még a tavalyi évértékelőjén is azt mondta: „A pedofíliára nincs bocsánat, a gyerek szent és sérthetetlen.” De mióta február 2-án kiderült az elnöki kegyelem, a miniszterelnök csak annyit mondott, alkotmánymódosítást kezdeményez, hogy a köztársasági elnök ezután ne adhasson kegyelmet, ha azt olyan bűncselekmény után kérik, amiben kiskorú a sértett.

Ezenkívül viszont az elmúlt két hétben nem nyilvánult meg, a szokásos pénteki interjúja is elmaradt a Kossuth Rádióban, és máshova sem posztolt az ügyről. De más sem találta nagyon a hangját eddig a kormányoldalon. Bár előbb próbálkoztak azzal, hogy a baloldalt pedofilozták le, aztán azzal, hogy a jobboldalon a hibáknak is van következményük, végül csak az államfőre terhelték a felelősséget. Varga Juditról például egy szót sem ejtettek, és Balog Zoltán felelősségét is csak úgy kommentálták, az a református egyház belügye.

A miniszterelnök Magyar Péter felbukkanását is gyorsan lerendezte. „Reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozásával a kormány nem foglalkozik” – ennyit reagált az ügyre a sajtófőnöke.

Még a pénteki kormányinfóra sem találták meg teljesen a hangjukat. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt állította, Orbán Viktor csak a sajtóból értesült az ügyről, a kormány egyik tagját sem értesítették előre – amit elég nehéz elképzelni –, az ügyet pedig Novák és Varga lemondásával lezártnak tekintik. Rogán Antalnak és a NER-nek pedig nem kell tartania Magyar Pétertől.

Orbán Viktor a jelenlegi állás szerint úgy vág neki a szombati évértékelőnek, hogy nincs sem bejelentett EP-listavezetője, sem főpolgármester-jelöltje, de még államfője sem. Kérdés persze, a beszédében mennyire fog ezekre kitérni, vagy hogy Gulyás pénteki megszólalása után mennyire fog újat mondani a kegyelmi ügyben.

Az évértékelője mindenesetre csak félig-meddig nevezhető nyilvánosnak – a Telexet például nem engedik be rá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!