Orbán Viktor: Novák Katalin távozása helyes, de nagy veszteség Magyarországnak

2024. február 17. – 14:39

frissítve

Orbán Viktor: Novák Katalin távozása helyes, de nagy veszteség Magyarországnak
Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2024. február 17-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Kordonok között érkeztek a meghívott vendégek a miniszterelnök 25. évértékelőjére a Várkert Bazárba. Köztük volt Nagy Feró és Demeter Szilárd is, de a független sajtót nem engedték be. Orbán Viktor röviden beszélt Novák Katalin és Varga Judit távozásáról, de Balog Zoltánról szót sem ejtett. Brüsszelt szokás szerint kritizálta, Donald Trumpot viszont nagyon szeretné az elnöki székben látni.

Orbán Viktor úgy vág neki a szombati évértékelőnek, hogy nincs sem bejelentett EP-listavezetője, sem főpolgármester-jelöltje, de még államfője sem. Kérdés persze, a beszédében mennyire fog ezekre kitérni, vagy hogy Gulyás pénteki megszólalása után mennyire fog újat mondani a kegyelmi ügyben.

Sorra érkeznek a miniszterelnöki évértékelőre a kormányközeli művészek, publicisták és üzletemberek.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Egy nappal Orbán Viktor szombati évértékelője előtt a Momentum Mozgalom aktivistái Pedofilvédő évértékelő feliratú táblákat helyeztek el a Várkert Bazár környékén.

A Momentum Mozgalom aktivistái az akcióval arra akarták felhíni a figyelmet, hogy Orbán Viktor hosszú napok óta hallgat arról, hogy Novák Katalin kegyelmet adott a pedofilügy bűnsegédjének. „Nem adott magyarázatot, bocsánatot sem kért” – írták.

Pénteken kormányinfó is volt, ez volt az első alkalom, hogy a kormány képviselői kiálltak a sajtó elé a kegyelmi ügy kirobbanása óta. Itt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt állította, Orbán Viktor csak a sajtóból értesült az ügyről, mert a kormány egyik tagját sem értesítették előre a miniszter szerint. A miniszter szerint Novák Katalin és Varga Judit példamutatóan lemondtak, a kormánynak innentől a jövőbe kell tekintenie. Ők a kegyelmi ügy részét ezzel lezártnak tekintik. Balog Zoltán szerepe a református egyház belügye, de egyébként Gulyás őt nagyra becsüli, tiszteli és töretlenül bízik benne. Varga Judit exférjének, Magyar Péternek az állításairól a miniszter azt mondta, Magyar neki megmondta előre, hogy ha lemond állami megbízásairól, akkor a nyilvánosság elé fog állni, de ő nem akarta ebben megállítani, mert „nem szereti, ha fenyegetik”. Szerinte Rogán Antalnak és a NER-nek sem kell tartania Magyartól.

Már 14 óra előtt megérkezett a Várkert Bazárhoz Filep Dávid (A kopasz oszt), Bohár Dániel, Trombitás Kristóf és Apáti Bence, a Megafon propagandistái.

Fotó Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Vörös matricákat ragasztottak a Szikra Mozgalom aktivistái a Várkert Bazárhoz vezető útra. „A Fidesz eltapossa a magyar családokat”, „a Fideszt nem érdeklik az áldozatok” és hasonló feliratok szerepeltek a matricákon. A 444 cikke szerint a rendőrök igazoltatták az aktivistákat, majd az FKF munkatársai felszedték a matricákat.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A miniszterelnök a tavalyi évértékelőjében sokat beszélt az orosz-ukrán háborúról, amiről azt mondta, az akár még évekig is eltarthat, a NATO-ban és az EU-ban pedig a magyarokon kívül mindenki a háború pártján áll. Azt is mondta, a háború azt mutatta meg, hogy Oroszországnak nem lenne esélye a NATO-val szemben, és ezért szerinte nem igaz, hogy Oroszország veszélyt jelentene Magyarország biztonságára. A gazdasági kapcsolatokat pedig fenn kell tartani Oroszországgal, ez a nemzeti érdek, és Orbán ezt javasolja a szövetségeseinek is. Az inflációt a tigrishez hasonlította, és röviden azt is mondta, „genderpropaganda nem egy szivárványos dumcsi”, a pedofíliára pedig nincs bocsánat, mert a gyerek szent és sérthetetlen".

A Telexet idén nem engedik be Orbán Viktor évértékelő beszédére. A szervező Polgári Magyarországért Alapítvány azt írta, hogy a média csak korlátozott létszámban tud részt venni az eseményen, ezért nem tudják elfogadni a regisztrációnkat. Nem csak mi jártunk ezzel így, több más hazai és külföldi sajtóterméket sem engednek be.

Orbán Viktor tavalyi évértékelőjén még ott lehetett a Telex fotósa, viszont először március 15-én Kiskőrösön, majd október 23-án Veszprémben is már a sajtó teljes kizárásával mondott ünnepi beszédet a miniszterelnök.

A szombati évértékelő a miniszterelnök első nyilvános felszólalása azóta, hogy a kegyelmi ügy miatt Novák Katalin lemondott az államfői posztról, Varga Judit pedig bejelentette, hogy nem lesz a Fidesz–KDNP EP-listavezetője, és kivonul a közéletből. Sok évtizedes barátja, Balog Zoltán pedig lemondott a zsinati elnöki posztról, igaz, marad püspök. Ráadásul közben egy új szereplő is megjelent a színen: Varga Judit volt férje, Magyar Péter, aki régóta a legfelsőbb kormányzati körökben mozog, és aki az utóbbi napokban beleállt Rogán Antalba, Tiborcz Istvánba, de még Orbán Viktorba is. A miniszterelnök eddig – egy alig egyperces videón kívül – sikeresen elkerülte az állásfoglalást a kegyelmi botrányban.

Orbán Viktor idén is a Várkert Bazárban tartja az évértékelő beszédét. A miniszterelnök 1999 óta tart évértékelőket, így az idei a 25. Szokás szerint a Fidesz mögött álló Polgári Magyarországért Alapítvány szervezi az eseményt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!