Először áll a nyilvánosság elé Orbán Viktor a kegyelmi botrány óta

2024. február 17. – 06:00

Először áll a nyilvánosság elé Orbán Viktor a kegyelmi botrány óta
Orbán Viktor évértékelője 2023-ban – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor szombaton tartja a szokásos évértékelőjét a Várkert Bazárban, de a körülmények most mégsem szokványosak. Ez lesz ugyanis a miniszterelnök első nyilvános felszólalása azóta, hogy a kegyelmi ügy miatt Novák Katalin lemondott az államfői posztról, Varga Judit pedig bejelentette, hogy nem lesz a Fidesz-KDNP listavezetője, és kivonul a közéletből. Sok évtizedes barátjának, Balog Zoltán püspöknek is eldőlt a sorsa: pénteken lemondott a zsinati elnöki posztról.

Ráadásul közben egy új szereplő is megjelent a színen: Varga Judit volt férje, Magyar Péter, aki régóta a legfelsőbb kormányzati körökben mozog, és aki az utóbbi napokban beleállt Rogán Antalba, Tiborcz Istvánba, de még Orbán Viktorba is.

A miniszterelnök eddig – egy alig egyperces videón kívül – sikeresen elkerülte az állásfoglalást a kegyelmi botrányban. Tavaly a pápalátogatásra hivatkozva Novák Katalin elnöki kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyerekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint segített eltussolni az igazgató pedofilügyét. A kegyelmi kérvényt akkori igazságügyi miniszterként Varga Judit terjesztette fel Novák elé. Később pedig több forrás is arról beszélt a Telexnek, hogy az ügyben Balog Zoltán fontos szerepet játszott Novák tanácsadójaként és régi mentoraként: információk szerint ő biztatta a köztársasági elnököt, hogy adjon kegyelmet K. Endrének.

Az Orbán-kormány évek óta azzal kampányol, hogy ők a gyerekvédelem megtestesítői, nincs is annál fontosabb, mint megvédeni a gyerekeket. A miniszterelnök még a tavalyi évértékelőjén is azt mondta: „A pedofíliára nincs bocsánat, a gyerek szent és sérthetetlen”. De mióta február 2-án kiderült az elnöki kegyelem, a miniszterelnök csak annyit mondott, alkotmánymódosítást kezdeményez, hogy a köztársasági elnök ezután ne adhasson kegyelmet, ha azt olyan bűncselekmény után kérik, amiben kiskorú a sértett.

Ezen kívül viszont az elmúlt két hétben nem nyilvánult meg, a szokásos pénteki interjúja is elmaradt a Kossuth Rádióban, és máshova sem posztolt az ügyről. De más sem találta nagyon a hangját eddig a kormányoldalon. Bár előbb próbálkoztak azzal, hogy a baloldalt pedofilozták le, aztán azzal, hogy a jobboldalon a hibáknak is van következményük, végül csak az államfőre terhelték a felelősséget. Varga Juditról például egy szót sem ejtettek, és Balog Zoltán felelősségét is csak úgy kommentálták, az a református egyház belügye.

A miniszterelnök Magyar Péter felbukkanását is gyorsan lerendezte. „Reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozásával a kormány nem foglalkozik” – ennyit reagált az ügyre a sajtófőnöke.

Még a pénteki kormányinfóra sem találták meg teljesen a hangjukat. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt állította, Orbán Viktor csak a sajtóból értesült az ügyről, a kormány egyik tagját sem értesítették előre – amit elég nehéz elképzelni –, az ügyet pedig Novák és Varga lemondásával lezártnak tekintik. Rogán Antalnak és a NER-nek pedig nem kell tartania Magyar Pétertől.

Orbán Viktor a jelenlegi állás szerint úgy vág neki a szombati évértékelőnek, hogy nincs sem bejelentett EP-listavezetője, sem főpolgármester-jelöltje, de még államfője sem. Kérdés persze, a beszédében mennyire fog ezekre kitérni, vagy hogy Gulyás pénteki megszólalása után mennyire fog újat mondani a kegyelmi ügyben.

Az évértékelője mindenesetre csak félig-meddig nevezhető nyilvánosnak – a Telexet például nem engedik be rá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!