Varga Judit interjúja csak újabb kérdéseket szült, pedig a legfontosabb dolgokról meg sem kérdezte Hajdú Péter

Legfontosabb

2024. március 28. – 17:30

Varga Judit interjúja csak újabb kérdéseket szült, pedig a legfontosabb dolgokról meg sem kérdezte Hajdú Péter
Hajdú Péter és Varga Judit a Frizbi felvételén – Forrás: Frizbi

Másolás

Vágólapra másolva

Varga Judit, a kegyelmi ügy után a közélettől visszavonuló korábbi igazságügyi miniszter Hajdú Péter YouTube-műsorának, a Frizbinek adott interjút, ahol az 1 óra 45 perces felvétel nagy részében bántalmazóként írja le exférjét, Magyar Pétert. Varga az interjúban verbális és fizikai abúzusra is hoz példákat a házasságukból, és azt állítja, Magyar Péter személyes bosszúja áll a férfi politikai szerepvállalása mögött.

Varga Juditot számos médium, így a Telex is próbálta elérni a kegyelmi ügy kirobbanása óta, de azóta egyedül a 444-nek reagált annyit, hogy nem kíván nyilatkozni a sajtóban. „Bármilyen közéleti téma – akár az időközben baloldali politikussá vált volt férjem meghökkentő, megtévesztő ámokfutásának – értékelése újra politikai mezőbe helyezne, amit el kívánok kerülni” – írta akkor Varga Judit a lap megkeresésére.

Ezt az ígéretét a frizbis interjúval meg is szegte, de meg is tartotta Varga Judit. Mégis a nyilvánosság elé állt a házasságuk részleteivel, azonban fontos közéleti témákról ebben az interjúban sem ejtett szót. Igaz, ilyen típusú kérdéseket sem kapott a Frizbiben.

Hajdú Péter az interjú másnapján azt nyilatkozta a 444-nek, hogy a Frizbi bulvárplatform, ezért nem ment bele közéleti kérdésekbe Varga Judittal. Az adás elején Hajdú ezt a döntését még azzal indokolta, hogy nem szeretné, hogy az interjú a rogáni propaganda termékeként legyen megemlítve a sajtóban.

Az interjú másnapján Magyar Péter is reagált az interjúra. „A Karmelitában megírt forgatókönyv alapján előkészített bulvárinterjújában mindenről szó esett, csak csak éppen az embereket valójában érdeklő kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem” – írta Magyar bejegyzésében.

Pontokba szedtük milyen, az országot régóta érdeklő témák nem merültek fel a beszélgetésben. De kiemeltük azokat a részleteket is, ahol olyan állításokat fogalmazott meg Varga Judit, amelyek további kérdéseket vetnek fel.

A nyilvánosságra hozott hangfelvétel tartalma és a Völner–Schadl-ügy

A Frizbiben szóba került a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvétel, de csak zsarolási eszközként. Arról nem hangzik el kérdés, hogy a volt igazságügyi miniszter Varga szerint tényleg manipulálta-e a Völner–Schadl-ügy nyomozását Rogán Antal.

Mint ahogy az sem kerül szóba, hogy Varga Judit mit tudott az ügyről és a nyomozásról, hiszen Völner Pál az ő helyettes államtitkára volt az igazságügyi minisztériumnál. A korrupcióval vádolt egykori államtitkár a bíróságon azt mondta, hogy az igazságügyi miniszter szoros figyelem alatt tartotta a végrehajtói ügyeket. Az is kiderült korábban, hogy Varga találkozott Schadl Györggyel, a végrehajtói kar vezetőjével, de ezekre a részletekre sem kérdezett rá Hajdú Péter az interjúban.

Az sem merült fel kérdésként az adásban, hogy Völnert figyelmeztették-e előre a Schadl ellen folyó nyomozásról, és hogy a nyomozásról tudhattak-e előre a kormány tagjai.

A kegyelmi ügy

Varga Judit a kegyelmi ügy kirobbanása és Novák Katalin köztársasági elnök lemondása után jelezte, visszavonul a közélettől, de amikor először jelent meg a nyilvánosság előtt, a botrány és az abban való szerepe egyszerűen szóba sem került.

Igazságügyi miniszterként tavaly áprilisban Varga Judit ellenjegyezte Novák Katalin akkori köztársasági elnök kegyelmi döntését K. Endre ügyében. K. Endrét azért ítélték el, mert a bicskei gyermekotthon pedofília miatt elítélt igazgatójának bűntársaként megpróbálta rávenni az egyik zaklatott tanút, hogy vonja vissza vallomását.

Az ügy nyilvánosságra kerülése után a politikai felelősséget vállalva Novák Katalin mellett februárban Varga is bejelentette, hogy lemond a képviselői mandátumáról, és nem lesz a Fidesz EP-listavezetője sem a júniusi választáson.

De a mostani Frizbi-interjúban a kegyelmi ügyről szó sem esik, nem derül ki, és az sem derül ki, miért ellenjegyezte ezt a döntést Varga. Még úgy sem merül fel ez a kérdés, hogy Varga egy ponton azt mondja, férje azzal fenyegette egy veszekedésük során, hogy a közös gyerekeik majd intézetbe kerülnek.

Tudtak a Fideszben a házasságuk megromlásáról? Ha igen, miért nem léptek közbe?

Varga Judit azt mondta az interjúban, hogy a Fideszből vagy a kormányból soha senki nem szólt bele a házasságukba, a magánéletükbe. Ezzel Varga tagadta Magyar Péter korábbi állítását arról, hogy a férfit első szétválásuk alkalmával a Karmelitába hívták, majd közölték vele, hogy „ezt és ezt teheti”. Magyar állítása szerint nem ment bele a felajánlott lehetőségekbe, majd néhány nap múlva az ekkor általa vezetett Diákhitel Központban a Kehi tartott ellenőrzést.

Az interjúban azonban nem kerül szóba, hogy a Fidesz vagy a kormány miért nem segített Varga Juditnak, ha például Varga elmondása szerint a korábbi miniszter kollégái is tudtak arról, hogyan becsmérli akár egy nyilatkozata előtt a férje Varga Juditot. Nem szembesítették Vargát Bayer Zsolt állításával sem, aki azt írta, nagyjából tíz éve tudták a Fideszben, hogyan viselkedett Magyar a feleségével. Az sem derül ki az interjúból, hogy Gulyás Gergely, esküvői tanújuk mennyit tudott a házasságuk részleteiről, amikor például bekerült a házaspárral közös csetcsoportba is egy ponton Varga állítása szerint.

A rendőrségi jelentés részletei

A Hvg.hu által közölt rendőrségi jelentés Magyar és Varga egyik veszekedését részletezi, Varga ennek tartalmára azt mondta az interjúban, hogy valós események szerepelnek a jelentésben. Varga tett egy olyan megjegyzést az interjúban, hogy Magyar a veszekedés egy pontján szembesült csak azzal, hogy rendőr állt az ajtóban, tehát ezek szerint előtte nem tudott arról, hogy rendőr van a házuknál.

Ha ez így van, akkor jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ekkor miért kísérték rendőrök Varga Juditot a házukhoz, és miért nem tudott erről volt férje. Ezek a kérdések azonban nem jönnek elő az interjúban, mint ahogy az sem, hogyan szivároghatott ki ez rendőrségi jelentés, és annak tartalmáról tudott-e valaki a kormányban.

Csak Varga miatt kapott pozíciókat Magyar?

Az interjúban többször is előkerül, hogy Varga szerint Magyar Péter a házasságának köszönhetően pozíciókat kapott a kormánytól. Magyar volt többek között a Magyar Fejlesztési Bank EU Jogi Igazgatóságának vezetője, a Diákhitel Központ vezérigazgatója, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vagy a Volánbusz igazgatóságának tagja is. Hajdú nem kérdez rá arra, hogy mennyire szokványos dolog kormányzati körökben az ilyen típusú pozícióosztás.

Varga azt is mondta, hogy ezekkel a pozíciókkal anyagi lehetőséget adtak Magyarnak. Varga szerint ha engedett volna Magyar Péter zsarolásának, akkor Magyar még most is havi több mint nettó 4 millió forintot keresne az állami pozícióiból. Varga azt is hozzátette, hogy Magyar a mostani kiállásával elárulja azokat, akik eddig „szeretettel és anyagi lehetőségekkel” látták el. „Meg sem kellett köszönnie, csak annyit kértünk, hogy ne rúgjon belénk” – hangzik el Vargától az interjúban, ami beismerésként hat arról, hogy a Fideszben lojalitásért cserébe járnak a fontos pozíciók.

Még Sorosékat is odaengedték

A családon belüli erőszak, amiről Varga beszélt az interjúban, rendkívül fontos téma, és az interjúban felmerülnek a korábbi miniszter lépései ezen a területen politikusként. Ekkor hangzik el, hogy amikor összeült egy családjogi munkacsoport, azon ott voltak a Varga szerint balos szervezetek is, a Patent, a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület) vagy a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány is.

„Sorosékat is odaültettem az asztalhoz, mert szerintem itt mi mind jót akarunk”

– mondta Varga az interjúban.

Ez az állítás minimum utánakérdezést igényelt volna, mert a kormányzati kommunikációban évek óta lesorosozzák a kormány intézkedéseit kritizáló civil szervezeteket, de akkor ezek szerint ezek a szervezetek jót akarnak olyan témákban (gyermekvédelem, nők jogai, családon belüli erőszak), amikben személyesen Varga Judit is érintett volt?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!