Varga Judit: Ez azért történhetett meg, mert az ügyészségen belül Polt nem ura a helyzetnek

2024. március 26. – 11:38

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd reggel megjelent Magyar Péter hangfelvétele, ezen volt feleségével, a korábbi igazságügyi miniszterrel, Varga Judittal beszélget a Schadl-Völner-ügyről és az ügy iratairól.

Miután megtárgyalták, hogy Varga szerint Rogán Antalék „kihúzatták magukat” az ügyészségi iratokból, és „javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be”, szóba került köztük az ügyészség és a főügyész, Polt Péter szerepe is. Magyar megkérdezte, hogy ha Schadl György Rogán Antal propagandaminiszter embere volt, akkor „miért nem mentették meg?” Varga erre úgy felelt: „Nem volt több lehetőségük, ez a nagy probléma”. Ezután így folytatódott a beszélgetés:

Magyar: „Az ügyészség független?”
Varga: „Igen, mert Polt nem…”
Magyar: „De az egy… tehát az egy katonai szervezet… Olyan, mint a rendőrség.”
Varga: „Nem. Ez egyértelműen azt mutatja meg, hogy ez azért történhetett meg, mert az ügyészségen belül Polt nem ura a helyzetnek.”
Magyar: „Tehát valaki lehallgatott valamit, és utána már nem tudták kiszedni az iratokból.”
Varga: Igen.

Nem egyértelmű, hogy pontosan mit ért Varga Judit az „ez, ami megtörtént” alatt: hogy egyáltalán ügy és vádemelés lett az egészből, vagy hogy az ügyészség nem mindent húzott ki a Rogánék javaslataiból. Ezek például benne maradtak.

A beszélgetés alapján arra lehet következtetni, hogy a volt igazságügyi miniszter úgy gondolja, azért tették meg Polt Péter főügyésznek, hogy „uralja a helyzetet”, de ez nem sikerült neki, mert az ügyészség – legalábbis valamennyire – normálisan végezte a dolgát.

Varga kijelentéseiről megkérdeztük a Legfőbb Ügyészséget és az Igazságügyi Minisztériumot is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!