A főügyész elismerte: tudják, ki az a Tóni, Barbara és Ádám

2024. március 28. – 12:56

Másolás

Vágólapra másolva

„Terhünkre rótták, hogy nem tudjuk, ki az a Tóni, Barbara és Ádám – de igen, tudjuk, hogy kik. Azok, akikről önök is tudnak. Vizsgáltuk, semmilyen 30 éves üzletről nem találtunk nyomot”

– mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője. Bár Fürcht a teljes neveket nem mondta ki, megerősítette a sajtóban régóta tudott információt, hogy ez Rogán Antalt, a feleségét, Rogán Barbarát és Nagy Ádámot, Rogán Antal kabinetfőnökét jelenti. A főügyész ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a nyomozásnál nem találtak velük kapcsolatban bűncselekményre utaló nyomot.

Fürcht azután tartott sajtótájékoztatót, hogy Magyar Péter, Varga Judit volt férje közzétett egy titokban rögzített hangfelvételt, amin a volt igazságügyi miniszter arról beszélt neki, hogy Rogán Antalék kihúzatták magukat a Schadl-Völner-ügy nyomozati anyagaiból.

A tájékoztatón nem csak az derült ki, hogy Varga Juditot szerdán tanúként hallgatták meg az ügyészségen, de Fürcht Pál főügyész beszélt arról is, hogy mi az, amit a nyomozati iratokban bár megemlítettek, a vádiratból viszont már kimaradtak.

A lehallgatási jegyzőkönyvek alapján Schadl György, a végrehajtói kar volt elnöke egy kék villogót mutyizott ki egy orvos ismerősétől. Kettejük egyik beszélgetésében szóba kerül egy körvonalazódó nagyobb üzlet is, amiről egy bizonyos Ádámmal egyeztettek, de elhangzott Tóni és Barbara neve is.

„Az orvos megjegyzi, miszerint a múltkor volt Ádámnál is, a Tóninál is, meg a Barbaránál is. Tóni normális volt. Schadl említést tesz egy nagyobb történetről, amiről már beszéltek, és ami körvonalazódik” – áll a lehallgatási jegyzőkönyvben. Az nem derül ki a lehallgatási dokumentumokból, és a vádiratba sem került bele, hogy mi lehet ez az ügy. A beszélgetés leirata szerint Schadl „Ádámra” hivakozva azt mondta: „úgy néz ki, a 35 év nem megy le, de egy tíz, húsz évvel kiudvarolják a történetet”, és amit „22. január 1-jével kell áterőltetni”.

A nyomozati iratokba végül nem került be, kiket takarhat a Tóni, a Barbara és az Ádám megnevezés. A főügyész arról beszélt: gyakran előfordul egy lehallgatásnál, főleg befolyással üzérkedéssel kapcsolatos eseteknél, hogy a gyanúsítottak ismert emberek neveit is megemlítik. Az ügyészség megvizsgálta ezt az esetet is, de a nyomozás alatt bűncselekményt megalapozó adatok nem merültek fel. Az pedig Fürcht szerinte nem bűncselekmény, hogy egy vállalkozó bizonyos terveket előad valaki másnak. Hozzátette azt is, hogy Nagy Ádám és Rogán Antal nem járt az ügyészségen, nem hallgatták meg őket tanúként olyan ügyben, ami vádemelésig jutott.

Amióta Varga Judit exférje, Magyar Péter megjelent a színen, azóta egyre többet beszél Orbán Viktor nélkülözhetetlen miniszteréről, Rogán Antalról, aki viszont évek óta nagyon is szeretne inkább a háttérben megbújni. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője még beszédet sem mond nyilvánosan, a parlamentben öt év után is csak akkor szólalt fel, amikor a házszabály szerint már muszáj volt válaszolnia egy azonnali kérdésre. Egyedül a miniszteri meghallgatása után tudtunk neki kérdéseket feltenni tavaly ősszel.

Amennyire nem jelenik meg a nyilvánosságban, annyira fontos szerepe van a háttérben: ő irányítja a kormányzati kommunikációt, és felügyeli a titkosszolgálatokat. Azért a zűrös ügyek még így sem kerülik el: földügyek, helikopterezés, belvárosi mutyik is vannak a listáján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!