A polgármester, a volt főtanácsadója és a Fidesz – az ellenzék kettészakadt, háromszereplős a verseny Ferencvárosban

A polgármester, a volt főtanácsadója és a Fidesz – az ellenzék kettészakadt, háromszereplős a verseny Ferencvárosban
Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője, Gegesy Ferenc, a IX. kerület korábbi polgármestere és Baranyi Krisztina független IX. kerületi önkormányzati képviselő, a Kulcs a Városhoz, Kulcs a Közélethez Egyesület képviselője (b-j) sajtótájékoztatót tart a fővárosi Csarnok téren 2019. július 4-én, miután Baranyi Krisztinát javasolta közös ellenzéki polgármesterjelöltnek Ferencvárosban az LMP helyi alapszervezete – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Azt mondta, hogy nem szeretne háromszereplős játékban részt venni” – mondta Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester volt főtanácsadójáról, Gegesy Ferencről, aki nemrég bejelentette, hogy a kerületi ellenzéki képviselők támogatásával újra elindul a pozícióért, amit 2010-ben bukott el. A 74 éves Gegesy állítja, hogy sokáig el akarta kerülni ezt a helyzetet, de mivel Baranyi nem ült le az MSZP-vel és a DK-val, egyébként is ez lett volna. Érdekes harc van kibontakozóban Ferencvárosban, kérdés, hogy lábon lövi-e magát ezzel az ellenzék.

Sokáig úgy tűnt, a választás szempontjából átlagos lesz a kerület: újraindul a regnáló polgármester és kiáll ellene fideszes kihívója. De nem épp így történt. A kerület független, korábban az összes ellenzéki párt támogatását élvező polgármesterének, Baranyi Krisztinának új kihívói akadtak. Köztük van a testületben ülő kilenc MSZP-s, DK-s, párbeszédes és exmomentumos képviselő, élükön függetlenként Gegesyvel. A verseny harmadik szereplője pedig a fideszes Gyurákovics Andrea. De mi a fene történt a kerületben?

Baranyinak és az ellenzéki pártok képviselőinek az ötéves ciklus alatt több vitája is volt egymással. Többségük ellenére a polgármester az utóbbi hónapokban alig tudta átverni a költségvetést a testületen, de az Ecseri úti megálló felújítását is leszavazták. Baranyi már év elején arról beszélt, hogy az ellenzék egy része a megbuktatására játszik. A helyi képviselők közül az MSZP–DK-szövetség már régebb óta együtt mozgott, ők nem is álltak be az újraindulási szándékát már korábban bejelentő polgármester mögé.

Aztán április elején összeállt a kép. Az MSZP–DK-szövetség bejelentette, hogy ráindulnak Baranyira. Csatlakozott hozzájuk több, a Momentumból kilépett vagy kizárt jelenlegi képviselő, illetve a párbeszédes és a jobbikos is. A történetben újabb csavar, hogy polgármesterjelöltjük a kerület korábbi polgármestere, Gegesy Ferenc lesz, aki nemrég még Baranyi Krisztina főtanácsadója volt. A kerületi ellenzéki pártok azért döntöttek a külön indulás mellett, mert állítják, hogy a polgármestert rengeteg alkalommal hívták, de nem ült le velük tárgyalni, kilencük helyett pedig másik jelöltekkel vág neki a választásnak.

Ferencvárosban volt is egy kisebb félreértés amiatt, hogy Karácsony Gergely főpolgármester arcképe és a Párbeszéd logója is felkerült a helyi, Baranyi ellen induló szövetség szórólapjára. Karácsony viszont Baranyi mellett állva tisztázta, hogy ő és a Párbeszéd-Zöldek Baranyit támogatják, a csapata ellen induló képviselőjelölteteket pedig nem. Ezt Baranyi és maga a Párbeszéd is megerősítette. Ezzel egyébként kerületi szinten törésvonal keletkezett a március végén bejelentett MSZP–DK–Párbeszéd-együttműködésben is.

Baranyit ledöbbentette Gegesy indulása

Baranyi megkeresésünkre azt mondta, hogy a saját csapatában az őt támogató pártok és civil jelöltek egyenlő arányban osztoznak a 12 körzeten. A négy szervezet (LMP, Momentum, Kutyapárt és civilek) mindegyikének három képviselőjelölt jut. Az MSZP–DK állítására reagálva, miszerint nem akart velük tárgyalni, Baranyi azt mondta, hogy ő minden szereplővel leült, aki biztosította újraindulása támogatásáról. Várta, hogy az MSZP és a DK is nyilvánosan, vagy bármilyen formában jelezze ezt, de nem történt meg.

„Őszinte megdöbbenéssel töltött el, de nem csak engem, mindenkit, akivel a városvezetésben együtt dolgozott. Én még mindig sokkos állapotban vagyok”

– mondta Baranyi korábbi tanácsadója, Gegesy Ferenc indulásáról. Felidézte, hogy volt tanácsadója négy évig mindig részt vett a kabinetüléseken, a döntések előtt mindig elmondta véleményét, amit figyelembe is vettek. „Sokszor egyébként az ő döntéseit szavazták le a testületi üléseken azok a képviselők, akik most őt támogatják” – tette hozzá. Baranyi arra is kitért, hogy pont azokkal a pártokkal indul Gegesy, akik kétszer lehetetlenítették el a polgármesterségét korábban.

„Mi decemberben úgy búcsúztunk el, hogy ő nem akar részt venni a kampányban.” Baranyi szerint mikor korábban felröppent a hír, hogy Gegesy esetleg indulna, akkor ő ezt azzal utasította vissza, hogy „nem szeretne háromszereplős játékban részt venni, mert ha két ellenzéki szereplő van, a szavazatok megoszlanak. És úgy járhatunk, mint ő 2010-ben, hogy a ráinduló MSZP-s miatt nem lett polgármester” – mondta Baranyi Krisztina. Érdekesnek tartja, hogy Gegesy úgy időzítette indulása bejelentését, hogy semmiképp ne maradjon idő előválasztásra. „Szerintem ez tudatos döntés volt Gegesy részéről” – mondta.

Baranyi egyelőre azt tapasztalja, hogy volt tanácsadója inkább ellene, és nem a Fidesz ellen kampányol. Szerinte amúgy 2019-ben az előválasztási kampány mellett a rendes kampányban is „kardoskodtak” a csapata ellen a most ráinduló képviselők. A kerületnek egyébként a mostani politika folytatását ígéri. Nagyon büszke a Covid alatti közösségteremtésre, mikor egy 400 fős civil aktivistahálózatot hoztak létre, illetve fontos eredménynek tartja a családon belüli erőszak áldozatainak létrehozott, úgynevezett védett lakás programot. Büszke a kerületi szabad sajtóra, a közterületi felújításokra (Bakáts tér, Pöttyös utcai megálló felszíni része) és a rehabilitációra is: több mint 300 családot költöztettek ki komfort nélkül házakból.

Gegesy Baranyiról: Átgondolatlan politizálás, folyamatos belháború

Gegesy Ferenc a IX. kerületet 1990-től egészen 2010-ig vezette. Tapasztalatával rutinos ferencvárosi politikusnak számít, Baranyi vélhetően épp ezért, illetve azért kérte fel tanácsadójának, mert korábban is dolgoztak együtt. Most függetlenként indul, 2010 előtt legtöbbször az SZDSZ jelöltjeként választották meg, de előfordult, hogy a Fidesz és az MSZP is támogatta.

Gegesy megkeresésünkre azt írta, hogy azért fogadta a pártok felkérését, mert azt látta, hogy az önkormányzat az elmúlt négy évben nagy lehetőséget hagyott ki. „Váratlanul nagy erőforrásokhoz jutott a kerület, de a polgármester asszony átgondolatlan helyi politizálása, az első pillanattól kezdve folyamatos belháború akadályozta az érdemi munkát” – írta. Szerinte Baranyi folyamatosan valaki vagy valamelyik párt ellen politizált, és nem egy célért. „Azt gondolta, hogy a gyakori médiaszereplés azt is jelenti, hogy a kerületben élők is jónak ismerik el a polgármesteri tevékenységét” – fogalmazott. Ő viszont a szakmai munkát tartja fontosnak.

Tanácsadói szerződéséről azt írta, hogy azt már novemberben felmondta. Ezt azzal indokolt, hogy a választás előtti fél évben már nem szakmai munka folyik, hanem a választásra koncentráló politizálás. „A képviselő-testület számára a
többnyire komfort nélküli vizes, penészes lakásokat tartalmazó 32 aládúcolt épület kezelésére készített előterjesztés (melyben nem szerepelt ehhez érdemi forrásátcsoportosítás, például az Ecseri út milliárdot meghaladó előirányzatából) számomra elfogadhatatlan volt, a lemondást előre hoztam” – írta Gegesy. Állítja, hogy

azért indult el, hogy Baranyi és a fideszes jelölt esélyeit rontva nyerjen.

A Nézőpont közvélemény-kutatására hivatkozva azt írta, hogy a fővárosban a Fidesz törzsszavazóinak aránya 23 százalék, ami kevés egy háromszereplős választásban a győzelemhez. A testületen belüli együttműködést megteremtve, erőforrásaikat a rehabilitáció felgyorsítására, azaz a 32 aládúcolt épületben élő 900 család életkörülményeinek érdemi javítására, továbbá a kerület további zöldítésére, a közterületek és a köztisztaság javítására, a drogprobléma kezelésére, valamint a kerületen belüli forgalomcsillapításra fordítják, foglalta össze programját.

Komoly esélyt látnak Gegesy Ferenc győzelmére, mondta érdeklődésünkre Torzsa Sándor szocialista képviselő. Szerinte a volt polgármester 20 éves teljesítménye mindenen felülemelkedik, erre pedig az emberek is emlékeznek. „Ő nem politikusként, hanem szakemberként áll a dolgokhoz” – mondta. Higgadt és kimért embernek tartják, aki vitákon felülemelkedve vezetné a kerületet. Torzsa saját egyéni körzetében azt tapasztalja, hogy Gegesy olyanokat is megszólít, akik 2022-ben passzívak maradtak a választáson. Arról, hogy indulásukkal nem a Fideszt segítik-e hatalomba, hasonlóan vélekedik, mint Gegesy. Szerinte a Fidesz teljesítménye Ferencvárosban egyenlő a nullával, a közvélemény-kutatásokból látszik, hogy összeomlott támogatottságuk.

Azért van a kormánypárti kihívó, Gyurákovics Andrea. Programja három fő pontja között nála is szerepel a tömbrehabilitáció, de foglalkozna a szociális háló újraalkotásával, illetve a kerületi köztisztasággal is. „Nem lehet olyan ügyet mondani, amiben a polgármester együtt tudott volna működni a képviselő-testülettel” – kritizálta Baranyit a Mandinernek. Gyurákovics Gegesy és Baranyi kapcsolatáról azt nyilatkozta: érti, hogy Gegesy a „végére unta meg”, de ennek ellenére négy és fél évig nem változtatott a jelenlegi városvezetés hozzáállásán.

Baranyi 2019-ben az ellenzéki pártok támogatásával egyértelmű győzelmet aratott a kerületben második ciklusát töltő fideszes Bácskai János ellen. Baranyi 12 188 szavazatával szemben Bácskai csak 8376 szavazatot kapott. Mellettük még hárman indultak a pozícióért, függetlenként vagy valamelyik egyesület tagjaként, de sok vizet nem zavartak: hárman összesen 622 szavazatot kaptak. A kerületben most kialakult helyzet nehezen összehasonlítható a korábbival, mert Gegesy mögött pártok is felsorakoztak, illetve korábbi polgármesterként máig létezhet szavazóbázisa Ferencvárosban. Egy biztos: június 9-én érdemes lesz figyelni Ferencvárosra is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!