Novák Előd: A Mi Hazánk nem foglalkozik az AfD kijelentéseivel, a jelenkorra kell fókuszálni

2024. június 9. – 20:32

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Előd szerint felértékelődik a mostani választáson a Mi Hazánk szerepe, mert „ezen múlhat egy új európai pártcsalád létrejötte is”. Novák ezzel arra utalt, hogy a Mi Hazánk jelenleg tárgyal a német szélsőjobboldali AfD-vel arról, hogy összefogjanak, amennyiben a magyar párt bejut az EP-be: az AfD-nek egyébként azután kellett eddigi pártcsaládját elhagynia, hogy a párt listavezetője, Maximilian Krah egy interjúban azt mondta, „nem tart automatikusan mindenkit bűnözőnek, aki a második világháborúban a náci SS egyenruháját viselte”.

„Nekünk a jelenkor problémáival kell foglalkoznunk, nem erről szól a választás”

– mondta Novák Előd, aki nem foglalkozik az AfD kijelentéseivel. Szerinte a párt bár szokott történelmi kérdésekben állást foglalni (ilyen Horthy Miklós megítélése), most „nem a történelemnek van itt az ideje”. Hozzátette, inkább az zavarja őket, hogy „igazságtalan eredményre számítanak a kiegyensúlyozatlan médiaviszonyok miatt”, mert ha ez nem lenne, „akárhány mandátumunk lesz most, annál mindenképp több lenne, ha igazságos tájékoztatás lenne”. Viszont, mint Novák fogalmazott, ők „ha szabad ilyet mondani”, egy fokkal jobban izgulnak „konkrét települések, azaz az önkormányzati választás miatt”.

Novák Előd – Fotó: Molnár Réka / Telex
Novák Előd – Fotó: Molnár Réka / Telex

Novák végül arról is beszélt, hogy Budapest „nehéz terep a jobboldalnak” és „fájó, hogy a Fidesz feladta a harcot, hogy most csak a baloldalról lehessen választani” – a Mi Hazánk jelöltjét leszámítva. Novák hozzátette, a főpolgármesteri választásra „nem volt annyi energiájuk”, így most a „becsületbeli helytállásban bíznak”, mert sem Karácsonyt, sem Vitézyt nem látják elfogadhatónak. Novák megjegyezte, hogy a nagy részvételi arány a „felfokozott hangulat és a megtévesztő propaganda miatt” is van, de szerinte „ne menjen el mindenki szavazni”: az „olvasni, írni nem tudókat” kizárná a választásokból, hiszen úgy látja, „az is előrelépés lenne, ha a választás alapfokú iskolai végzettséghez lenne kötve”.

Az eredményvárón egyébként Novák tájékoztatása szerint egyelőre az biztos, hogy az EP-mandátumok kiderülése után sajtótájékoztatót tart a párt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!