Eloltották a tüzet abban az atomerőműben, amelyet az oroszok lőttek, Zelenszkij Csernobilt idéző katasztrófától tartott

Legfontosabb

2022. március 3. – 06:36

frissítve

Eloltották a tüzet abban az atomerőműben, amelyet az oroszok lőttek, Zelenszkij Csernobilt idéző katasztrófától tartott
Ukrán katonák őrködnek egy barikád mögött Kijev belvárosában csütörtökön este – Fotó: Aytac Unal / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Hétfő után csütörtökön másodszor találkoztak Belaruszban az ukránok és az oroszok. Lényegében csak arról állapodtak meg, hogy folytatni kell a tárgyalásokat, és elképzelhető, hogy humanitárius kérdésekben lesz némi előrelépés.
  • A legsúlyosabb háborús incidens – amiről hír jött – a Kijevtől 140 kilométerre északkeletre fekvő Csernyihiv bombázása volt, harminchárom ember lelte halálát a lakóházakban.
  • Péntek hajnalban a zaporizzsjai atomerőműnél csaptak össze az oroszok és az ukránok, az atomerőmű több épülete kigyulladt, de a nukleáris biztonság fennáll.
  • Az atomerőmű támadása után Zelenszkij ukrán elnök egész Európához fordult, hogy állítsák meg az oroszokat.
  • Egy feladatunk van, megvédeni a hazánkat, mondta Zelenszkij ukrán elnök nemzetközi sajtótájékoztatóján, ahol kijelentette: ha Ukrajna elbukik, akkor Oroszország elmegy az egykori berlini falig.
  • Putyin is megszólalt este, azt mondta, hogy Ukrajnában a neonácik és külföldi, köztük közel-keleti zsoldosok ellen harcolnak. Az orosz elnök a beszéde végén egyperces néma csendet tartott.
  • Az orosz Lukoil óriás orosz olajvállalat a háború azonnali beszüntetésére szólított fel.
  • A háborúellenes tüntetések továbbra is tilosak Oroszországban, a tüntetők büntetőeljárásra számíthatnak, sőt, egy ellenzéki törvénytervezet lehetővé tenné, hogy a békepárti tüntetőket a frontra küldjék.
  • A Coca-Cola azon kevés óriásvállalatok egyike, amelyik marad Oroszországban.
  • Grúzia és Moldova is csatlakozni akar az EU-hoz.

A brit hírszerzés csütörtök reggeli friss adatai szerint

  • Harkiv, Csernyihiv és Mariupol városok „továbbra is ukrán kézben vannak”, az elmúlt napok heves orosz ágyúzása ellenére.
  • Bár „néhány orosz erő behatolt Herszon városába”, a „katonai helyzet továbbra is tisztázatlan”.
  • Oroszország azt állítja, hogy teljes ellenőrzése alatt tartja a déli kikötővárost, míg Herszon polgármestere szerint nem maradtak ott ukrán erők.
  • A Kijev felé haladó orosz konvoj nagyobb része még mindig több mint 30 kilométerre van Kijevtől, ennek oda pedig az „ukránok kitartó ellenállása, műszaki meghibásodások és torlódások”.
  • A jelentés szerint az orosz védelmi minisztérium „kénytelen volt elismerni”, hogy 498 orosz katona meghalt és 1597 megsebesült, de hozzáteszik, hogy a tényleges számok bizonyára magasabbak. (Sky News)

Oroszország, vagyis az orosz részvények kikerülnek a világ tőzsdéinek legfontosabb fejlődő piaci indexeiből. A New York-i Morgan Stanley Capital International (MSCI) bejelentette, hogy március 9-vel kiveszi az indexeiből az orosz papírokat.

Mit jelent ez, és miért olyan fontos? A tapasztalt hazai tőzsdések emlékezhetnek, hogy korábban milyen gyakori spekulációs ok volt, hogy egy-egy nagyobb papír, például a Richter Gedeon gyógyszercégnél volt ez meghatározó, bekerül-e egy ilyen indexbe, vagy esetleg kikerül onnan.

A mechanizmus ugyanis duplán is meghatározza a papírok forgalmát és értékét.

Első körben arról szól a történet, hogy vannak olyan befektetők, akik indexkövetők, vagyis azt mondják, hogy ők nem ismerik például a feltörekvő országok egyes cégeit, de mivel szeretnének befektetni erre a piacra, azokat a részvényeket veszik meg, amelyek benne vannak a reprezentatív indexben. Ha tehát valaki bekerül egy ilyen MSCI-indexbe, akkor jó eséllyel arra a részvényre forgalom- és árfolyam-emelkedés vár.

Igen ám, de van egy közvetett hatás is. A tőzsde arról is szól, hogy a befektetők szeretnék megelőzni a többieket. így az MSCI-indexek felülvizsgálata előtt már általában annak a hírére is emelkedtek az érintett papírok, ha úgy tűnt, hogy van esély a bekerülésre. A kikerülés természetesen fordított mechanizmus, ha egy részvény, vagy egy részvénycsoport kikerül az indexből és így a befektető figyelem frontvonalából, akkor ott áresés várható.

Az orosz papírok esetében a lépés érthető, hiszen nem pusztán arról van szó, hogy a részvények borzalmasan sokat estek az orosz agresszió hírére, de az MSCI már csak azért sem tudná indexben tartani őket, mert az orosz papírok a szankciók és a korlátozások miatt jelenleg csak korlátozottan forgalomképesek. Az orosz részvények kilátásai már aligha lehetnek rosszabbak, de azért a Moszkvai Tőzsde ezzel kapott egy kegyelemdöfést.

Belaruszban már előkészítették az orosz-ukrán tárgyalások második körének helyszínét Bresztben.

Fotó: FOREIGN MINISTRY OF BELARUS / Anadolu Agency / AFP
Fotó: FOREIGN MINISTRY OF BELARUS / Anadolu Agency / AFP

„Az élet győzedelmeskedni fog a halál fölött, a világosság a sötét fölött” – nagyjából így fordítható az az ukrán idézet, ami a Time magazin új címlapjára került zászló színeinek kíséretében. Maga az idézet egyébként Zelenszkij ukrán elnöktől származik, abból a beszédből, amit még az EP-nek adott kedden.

Korábban már szélsebesen elterjedt egy Time-címlap a közösségi médiában, ami Vlagyimir Putyin orosz elnököt Adolf Hitlerként ábrázolta, de erről hamar kiderült, hogy kamu.

Az ukrán parlament Twitter-fiókján tett közzé egy videót, amin egy rakétatalálatot kapott szállítóhajó látható. A poszt szerint a Banglar Samriddhi nevű hajó bangladesi, éppen a Fekete-tengeren tartózkodik, és Olvija kikötőjében berakodásra várt, amikor az orosz rakéta becsapott. A támadás a legénység egy tagját megölte a hajón.

A Maritime Bulletin hajózási portál írt már pár órával korábban az esetről, eszerint bangladesi források is megerősítették a történteket. A portál videót is közölt, amin a becsapódás látható.

Az ukrán védelmi minisztérium azt állítja, hogy az orosz erőknek nem sikerült elfoglalniuk Mariupolt – írja a BBC.

A várost az elmúlt napokban nagyon sokat ágyúzták. A félmilliós település stratégiai jelenőséggel bír az oroszok számára, mert szerintük ha megszerzik Mariupolt, akkor könnyen egyesíthetnék a délen és keleten lévő erőiket.

A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az orosz erők folytatták a támadást a főváros Kijevhez közeli területek ellen. Hozzátette: orosz ejtőernyősöket, valamint rakétahajókat figyeltek meg a Fekete-tenger térségében, az utóbbiak a déli kikötőváros, Odessza felé tartottak.

A minisztérium nyilatkozatában arra is figyelmeztette az internetezőket, hogy ne osszák meg a „valós idejű” információkat az ágyúzásokról, mert ez segítheti az orosz erőket.

A Világbank azonnali hatállyal felfüggesztette minden oroszországi és belarusz programját a háború miatt. A 189 tagországból álló fejlesztési bank hangsúlyozta, hogy valójában már korábban felhagyott a konkrét programokkal (a Krím annektálása és a 2020. augusztusi belarusz választási események miatt).

Az előző nap a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetői közös nyilatkozatban ítélték el az ukrajnai háborút. Megállapították, hogy a háború más országokra is jelentős hatással lesz.

Az IMF eközben megvizsgálja Ukrajna sürgősségi finanszírozás iránti kérelmét. Emellett az IMF továbbra is dolgozik Ukrajna készenléti hitelkeret-megállapodásának programján, amelynek keretében június végéig további 2,2 milliárd dollár áll rendelkezésre.

A Világbank 3 milliárd dolláros támogatási csomagot készít elő az elkövetkező hónapokra, kezdve egy legalább 350 millió dolláros, gyorsan folyósítható költségvetés-támogatási művelettel, amelyet ezen a héten terjeszt az igazgatótanács elé jóváhagyásra. Ezt követi majd egy 200 millió dolláros, gyorsan folyósítható támogatás az egészségügy és az oktatás számára.

A Guardian a Reuters értesülését hivatkozva azt írja, hogy az orosz központi bank 30 százalékos jutalékkal akarja sújtani a magánszemélyek valutavásárlását. A hírügynökség forrásai szerint a bank levélben értesítette erről az érintett váltóhelyeket. A bank nem kommentálta a Reutersnek az értesülést, a döntés mindenesetre nem lenne meglepő, mert az orosz pénzügyi élet irányítói most minden lehetséges eszközzel igyekeznek megállítani a gazdaság mélyrepülését. Két napja például az orosz jegybank alapkamatot emelt, 9,5-ről 20 százalékra.

Ide kattintva olvashatja a szerdai 24 órás percről percre tudósításunkat, ezek voltak a legfőbb pontok:

  • Csütörtökön tartják az ukrán-orosz béketárgyalások második szakaszát.
  • Szerda este hatalmas robbanás rázta meg Kijev belvárosát.
  • Csütörtök hajnalban legalább négy további nagy robbanás volt Kijevben.
  • Orosz kézre kerülhetett a dél-ukrajnai, 300 ezres Herszon városa.
  • Zelenszkij elnök szerda éjjel új videóüzenetben biztatta további ellenállásra az ukránokat.
  • Háborús bűncselekmények miatt vizsgálat indul Oroszország ellen, miután 39 ország, köztük Magyarország kérte a harci cselekmények kivizsgálását.
  • Oroszország után Belarusz ellen is komoly szankciókat vezetett be az EU és az USA.
  • Folyamatosan lövik Mariupolt az oroszok, a helyieknek még annyi idejük sincs, hogy összeszedjék a sebesülteket.
  • Több mint kétezer civil halt meg a háborúban az ukrán hatóságok szerint.
  • Az ukrán védelmi tanács titkára szerint likvidálták az elnök megölésére küldött csecsen osztagot.
  • Ukrán médiaértesülések szerint az oroszok a 2014-ben elkergetett Janukovicsot neveznék ki ukrán elnöknek.
  • Ez a háború most lehetőséget ad mindenkinek felismerni, hogy mi az igazán fontos – Német Tamás és Ajpek Orsi riportja Beregszászról, a kárpátaljai városból, ahonnan a lakosság fele elmenekült.
  • „Üzenem a maguk miniszterelnökének, hogy bassza meg!” – élőben kapcsoltuk kollégáinkat, akik napokon keresztül dolgoztak Kijevben.
  • Se kütyü, se autó, se film, se sportruha – sorban lépnek fel Oroszország ellen az óriáscégek, íme a lista>>>
  • Történelmi mélypont: 383 forintnál az euró, további zuhanás a pesti tőzsdén.
  • Roman Abramovics, az angol Chelsea futballklub orosz milliárdos tulajdonosa közölte, eladja a csapatot.
  • A Fitch leminősítette Oroszországot. Sőt, a Moody's is.
  • A Netflix felfüggeszti összes oroszországi projektjét.
  • Az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint már egymillió ember menekült el Ukrajnából.

Megvonta Oroszországtól a befektetési ajánlású államadós-besorolást csütörtökön a Moody's Investors Service – írja az MTI. A nemzetközi hitelminősítő az eddigi Baa3-ról egyszerre három fokozattal B3-ra rontotta a devizában és hazai valutában fennálló hosszú futamú orosz államadósság-kötelezettségek osztályzatát. Sőt, az intézet az új besorolást is további leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alatt tartja.

A Moody's módszertanában a Baa3 minősítés a befektetési ajánlású kategória alsó határa, az Oroszországnak most megadott B3 osztályzat már mélyen a spekulatív sávban van. A cég a csütörtök hajnalban Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemelte: az ukrajnai háború miatt érvényesített súlyos és összehangolt nyugati szankciók növelték annak a kockázatát, hogy fennakadások keletkeznek az orosz államadósság-kötelezettségek törlesztésében.

A lépés nem sokkal azután történt, hogy a Fitch is hasonló okokra hivatkozva több kategóriával leminősítette Oroszországot.

Egy hete tart az orosz-ukrán háború, és nagyon nem látszik még a vége. Éjjel is zajlott az 1945 utáni Európa legsúlyosabb konfliktusa, amíg valószínűleg olvasóink többsége aludt. Azok kedvéért, akik nem követték az éjjeli híreket, röviden összefoglaljuk a legfontosabb fejleményeket, amelyek szerda este 21 óra és csütörtök reggel 7 óra között történtek.

  • Éjjel fél kettő körül legalább négy nagy robbanás rázta meg Kijevet. A hírek szerint két erős robbanás történt a város központjában, majd további kettő egy metróállomás közelében. A CBS helyszínen lévő újságírója épp akkor fejezte be a bejelentkezését, amikor mögötte villámlás szerűen kivilágosodott a város látképe. Egyelőre nem ismertek részletek a károkról.
  • Nagyon úgy tűnik, hogy Herszon orosz irányítás alá került. A dél-ukrajnai, nagyjából 300 ezer lakosú város lehet az orosz hadsereg első nagy háborús sikere. Igor Kolihajev polgármester Facebook-bejegyzése szerint az orosz hadsereg helyi idő szerint este 8 és reggel 6 között kijárási tilalmat vezetett be, az autók csak nagyon lassan közlekedhetnek, a lakosság pedig maximum kétfős csoportokban közlekedhet az utcán.
  • Szerda éjjel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök új videóüzenetben szólt az ukrán néphez. Ebben további ellenállásra biztatta az ország polgárait „Olyan nemzet vagyunk, ami egy hét alatt meghiúsította az ellenség terveit. Megállítottuk őket” – fogalmazott. A megszállókat „összezavart gyerekeknek” nevezte, akiket moszkvai vezetőik kihasználtak.
  • Az ENSZ emberi jogi hivatala szerint legalább 227 civil halt meg a háború első öt napjában, de a szervezet szerint a valós számok magasabbak lehetnek.
  • AZ ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint pedig a menekültek száma egy hét alatt elérte az egymilliót.
  • A fontos hitelminősítő intézetek több kategóriával lejjebb sorolták Oroszországot. Előbb a Fitch leminősítéséről érkezett hír, BBB-ből B-be sorolta az országot. Nem sokkal ezután a Moody's közleménye is befutott arról, hogy Baa3 helyett B3 lesz Oroszország új osztályzata. Mindkét leminősítéssel egy befektetési szempontból pozitív kategóriából egy magasan spekulatív pikszisbe került Oroszország. Mindkét intézet azzal indokolta a lépést, hogy a háborús agresszióra válaszul adott nyugati szankciók bizonytalanná teszik az oroszországi befektetések helyzetét.
  • A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) bejelentette, hogy hivatalosan is vizsgálatot indít annak feltárására, hogy Oroszország követett-e el háborús bűncselekményeket az ukrán inváziója során. Szerda estére összesen 39 partnerország, köztük Magyarország is jelezte, hogy szerinte történtek háborús bűnök Ukrajnában.
  • Ugyan Oroszország különleges katonai műveletnek nevezi hivatalosan azt, ami jelenleg Ukrajnában történik, pénteken mégis arról dönthet az ország, hogy hadiállapotot vezet be. Az orosz parlament arról is szavaz majd, hogy életbe léptessenek-e egy törvényt, aminek értelmében 15 év börtönbüntetésre ítélhető az, aki dezinformációt terjeszt az orosz hadtestekről katonai konfliktusok idején.
  • Nem tartja meg a Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakéta e hétre tervezett tesztjét az Egyesült Államok, hogy bemutassa Moszkvának, milyen egy atomhatalom felelős viselkedése, mondta John Kirby, a Pentagon szóvivője. Azt is megerősítette, hogy továbbra is szállítanak amerikai és szövetséges fegyvereket az ukránoknak.
  • A kultúra világa tovább tiltakozik a maga lehetőségeivel: a Netflix felfüggeszti összes oroszországi projektjét, a legnagyobb koncertszervező cég pedig megszakít minden kapcsolatot az oroszokkal.
  • Miközben az orosz erők egyre inkább körbeveszik az ukrán fővárost, az egyik kijevi kórház bombabiztos pincéjében több terhes nő is arra vár, hogy világra hozza kisbabáját – erről mutattunk be képriportot.
  • Múlt héten végigfutott a sajtón, hogy egy Kijev közelében található repülőtéren több napig tartó harcokban megsemmisült a világ legnagyobb repülőgépe, a teherszállító An-225 Mrija. Egy légügyi szakportál most viszont egy műholdfelvétel alapján arról írt, hogy lehetséges, hogy a repülőgép nem szenvedett komoly károkat és menthető.

Szerda éjjel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök új videóüzenetben szólt az ukrán néphez – idézi a BBC. Ebben további ellenállásra biztatja az ország polgárait az Ukrajnát megtámadó oroszok ellen. „Olyan nemzet vagyunk, ami egy hét alatt meghiúsította az ellenség terveit. Megállítottuk őket” – fogalmazott az elnök. A továbbiakban azt állította, hogy az elfogott oroszok „nem tudják, miért vannak itt”, és hogy „az ellenséges katonák menekülnek haza Oroszországba”. A megszállókat „összezavart gyerekeknek” nevezte, akiket moszkvai vezetőik kihasználtak.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Zelenszkij külön köszönetet mondott Konotop, Bastanka, Energodar és Melitopol lakosainak, akik úttorlaszokkal nehezítették meg az oroszok dolgát. Az ukrán elnök arra is kitért, hogy nemrég tárgyalt több országgal, konkrétan Norvégia, Izrael, Kazahsztán, Katar, Kanada, Lengyelország vezetőivel, valamint az Európai Tanáccsal arról, hogyan tudnának segíteni Ukrajnának. Az elnök beszéde végén azt is megemlítette, hogy 15 katonának adományozta az „Ukrajna hőse” kitüntetést, ebből 9 posztumusz kapta meg az elismerést. A beszéd teljes terjedelmében itt megtekinthető.

A videóból nem derül ki, hogy Zelenszkij honnan üzent, ami nem csoda: a Times értesülései szerint jelenleg négyszáz zsoldos vadászik az ukrán elnökre. Bár az elnök az oroszok megállításáról beszél, országa továbbra is igen nehéz helyzetben van. Az orosz villámháborús tervek ugyan kudarcot vallottak, de hosszabb távon nincs sok ok az optimizmusra – erről itt írtunk korábban bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!