Roman Abramovics eladja a Chelsea futballcsapatot

2022. március 02. – 19:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Chelsea orosz tulajdonosa, a milliárdos Roman Abramovics el akarja adni a nyugat-londoni futballklubot. A csapat honlapján közzétett nyilatkozatában az üzletember azt írja, hogy „hihetetlenül nehéz döntést” kellett meghoznia, amely „fájdalmas” számára – írja a BBC.

„A jelenlegi helyzetben azért döntöttem úgy, hogy eladom a klubot, mivel úgy gondolom, hogy ez a klub, a szurkolók, az alkalmazottak, valamint a szponzorainak és partnereinek érdeke. A klub eladása nem gyorsított eljárásban, hanem a megfelelő eljárás szerint fog történni. Nem kérem semmilyen kölcsön visszafizetését. Ez számomra soha nem az üzletről vagy a pénzről szólt, hanem a játék és a klub iránti szenvedélyről.

Továbbá utasítottam a csapatom, hogy hozzanak létre egy jótékonysági alapítványt, amelynek az eladásból származó teljes nettó bevételt felajánljuk. Az alapítvány az ukrajnai háború valamennyi áldozatának javára fog működni. Ez magában foglalja az áldozatok sürgős és azonnali szükségleteinek fedezését, valamint a helyreállítás hosszú távú munkájának támogatását.

Roman Abramovics – Fotó: BEN STANSALL / AFP
Roman Abramovics – Fotó: BEN STANSALL / AFP

Remélem, hogy még egyszer utoljára ellátogathatok a Stamford Bridge-re, hogy személyesen is elbúcsúzhassak mindenkitől. Egy életre szóló kiváltság volt a Chelsea FC tagja lenni, és büszke vagyok a közös eredményeinkre. A Chelsea és szurkolói mindig a szívemben lesznek” – írta Abramovics a közleményben.

Néhány nappal a háború kitörése után Abramovics már bejelentette, hogy átadja a Chelsea közvetlen irányítását a klub jótékonysági alapítványának. Napok óta keringtek hírek a BL-címvédő klub eladásáról. A beszámolók szerint szerint Hansjörg Wyss svájci milliárdos üzletember lehet az új tulajdonos. „Abramovics jelenleg az összes angliai villáját megpróbálja eladni" – idézte Wysst a svájci Blick. „Most is gyorsan meg akar szabadulni a Chelsea-től. Három másik potenciális vevővel együtt kedden kaptam egy ajánlatot arra, hogy megvásároljuk a Chelsea-t" – mondta.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán nem kívánt nyilatkozni arról, hogy Nagy-Britannia tervezi-e szankciók bevezetését Abramoviccsal szemben, de azt mondta, hogy a pénzügyi és gazdasági ellenlépések egyre inkább érintik Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló oligarchákat – írja a Reuters.

Az orosz–ukrán háború futballiparra gyakorolt hatásairól ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!