Az orosz invázió pillanatok alatt zavart okozott a futballvilágban, sok kérdést kell gyorsan tisztázni

2022. február 26. – 06:25

frissítve

Az orosz invázió pillanatok alatt zavart okozott a futballvilágban, sok kérdést kell gyorsan tisztázni
Roman Abramovics (jobbra) egy krasznodari focimeccsen Fotó: Vitalij Timkiv / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A nemzetközi focivilágnál aligha van globalizáltabb „ágazat”. Amikor elindult az Afrika Kupa, szinte minden brit első osztályú csapat nélkülözni kényszerült 3-4 játékost, Ha megnézünk egy bajnokit szinte bármely jobb bajnokságban, biztos, hogy 10-15 nemzet focistái játszanak minden meccsen. Naná, hogy Oroszország is integrálódik ebbe a világba, Vlagyimir Putyin kedvenc csapatában, a Zenitben is játszik (vagy most már nem annyira játszik) például ukrán sztár. A Chelsea, az Everton, a Monaco, vagy a Schalke focicsapatainak pedig rendkívül szoros orosz kapcsolataik, orosz tulajdonosaik vannak.

BL-döntők

Az oroszok szerepére néhány adalék. A legrangosabb európai focikupát, a Bajnokok Ligáját legutóbb a londoni Chelsea nyerte, a klub tulajdonosa Roman Abramovics, egy olyan orosz oligarcha, akinek ugyan összetett a viszonya Vlagyimir Putyinnal, ő maga mindig tagadja a közvetlen kötődést, de azért az elmúlt években ez a nexus semmiképpen sem volt rossz.

Idén május 28-án az újabb BL-idény döntőjét Szentpéterváron rendezték volna, de az orosz invázió miatt az UEFA már át is adta a rendezés jogát Párizsnak.

A Gazprom

A német másodosztályban játszó, de igen nagy múltú Schalke mezszponzora az orosz állami gázvállalat, a Gazprom. A klub most éppen magyarázkodni kényszerül a mezszponzor miatt, mint rögzítették, átvizsgálják a szerződést. A Gazprom egyébként olyan, mint a másik nagy európai mezszponzor, az Emirates, egyszerre három-négy elitcsapatot is támogat, de a már említett szentpétervári Zenit, vagy a belgrádi Crvena Zvezda mezén nem okozott gondot a szponzor.

Természetesen az oroszoknak, vagy a szerbeknek semmilyen gondjuk nincsen a gázcéggel, hiszen Szerbia még ebben a konfliktusban is oroszbarát álláspontot foglalt el.

A Gazprom gázcég azonban nemcsak ezeket a klubokat segíti, hanem a labdarúgás egyik legnagyobb szponzora, dollármilliókat juttat az UEFA-nak, illetve a FIFA-nak, vagyis az európai és a nemzetközi szövetségnek. A Gazprom logója ma már állandó látvány a stadionokban és a televíziós közvetítésekben a Bajnokok Ligája során.

További kapcsolatok

De ha folytatjuk a sort, orosz kötődésű főszponzora van az Everton egyik nagy projektjének. A Premier League csapat új edzőközpontot fejleszt, a Finch Farmot, amelyben az USM Holdings nevű cég a szponzor. A klub azt bizonygatja, hogy ez az USM nem ugyanaz, mint a másik USM, vagyis az üzbég származású, de orosz Aliser Uszmanov oligarcha cégcsoportja, amely már közvetlen amerikai szankciókat is kapott, lehet, hogy a liverpooliak partnere nem a kipécézett cég, de azért annyira nem megnyugtató a helyzet,

Margaret Hodge, a brit ellenzéki Munkáspárt képviselője a brit parlamentben máris követelte, hogy vessék szankciók alá a „Putyinbarát” Abramovicsot és Uszmanovot is, vagy ahogyan ő nevezte őket, a kleptokratákat.

Mindent átszövő viszonyok

A Forbes mindenesetre már arról ír, hogy a Chelsea egyenesen belerokkanna, ha Abramovicsnak el kellene adnia a Chelsea-t, mert az oligarcha 2 milliárd eurós kölcsönt igényelhetne vissza.

És ez tényleg csak a jéghegy csúcsa, a nagy ligák közül a német, a spanyol és az olasz nagyjából oroszmentes, de például orosz tulajdonosa van a francia Monacónak.

Dmitrij Ribolovlev és lánya Jekatyerina egy hatalmas európai focihálózat tulajdonosa, övék a belga Cercle Brugge is, de a kiterjedt család sok klubban benne van még. Jekateyerina férje, vagyis Ribolovlev uruguayi veje, Juan Sartori politikus-üzletember például a brit Sunderland tulajdonosa.

De orosz Valerij Oyf, a holland Vitesse Arnhem, vagy Maxim Denim, a brit Bournemouth tulajdonosai. Ők ugyan már egy vonallal hátrébb állnak a nemzetközi focivilágban és az oroszok gazdaglistáin is, de mégiscsak orosz befektetők.

Ezeket a kapcsolatokat hamarosan tisztázni kell!

Csakhogy egy különösen pikáns példát említsünk, Oroszország egyik legnagyobb európai kritikusa, Lengyelország (Ukrajna szomszédja) éppen Oroszországgal küzdene majd az év végi katari foci vb kvalifikációs mérkőzésén. Ma még úgy néz ki, hogy a meccs március 24-én lesz Moszkvában. Borítékolható, hogy ebben is lesz változás.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!