Abramovics lemondott a Chelsea irányításáról

2022. február 26. – 21:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Roman Abramovics orosz oligarcha, a Chelsea FC tulajdonosa átadta a futballklub irányítását a Chelsea karitatív alapítványát vezető kuratóriumnak.

A 14,5 milliárd dollárosra becsült vagyonát az orosz rendszerváltás utáni privatizációval megalapozó Abramovicsot régóta kritizálták a Vlagyimir Putyinhoz fűződő kapcsolata miatt, az Ukrajna elleni orosz támadást követően a kritikus hangok érthető módon felerősödtek.

Abramovics, aki 2003-ban vette meg a klubot, szombaton, a Chelsea-Liverpool Carabao Kupa döntője előtti órákban jelentette be hátralépését (ami nem jelenti a mintegy 2,1 milliárd dollár értékű klub tulajdonjogáról való lemondást). Közleményében azt írta:

Csaknem húsz éven keresztül, a Chelsea tulajdonosként mindig a klub gondviselőjeként tekintettem magamra, akinek az a feladata, hogy biztosítsa a jelen és a jövő sikereit, miközben pozitív szerepet játsszunk közösségünkben. Mindig a klub érdekeit szem előtt tartva hoztam meg döntéseimet, és továbbra is elkötelezett vagyok ezen értékek mellett. Ezért bízom ma a Chelsea jótékonysági alapítványának kuratóriumára a Chelsea FC gondozását és felügyeletét. Úgy vélem, hogy jelenleg ők vannak a legjobb helyzetben ahhoz, hogy szem előtt tartsák a klub, a játékosok, az edzői stáb és a szurkolók érdekeit.

A magyarázatban még csak utalás sem történt az ukrajnai invázióra, sem pedig a brit alsóházban csütörtökön nyilvánosságra hozott 2019-es, eddig titkosított belügyminiszteri vizsgálatra, mely szerint Abramovics éveken keresztül Vlagyimir Putyin bizalmasa volt, és bizonyítottnak tekinthető kiterjed korrupciós gyakorlata is. A vizsgálatot lobogtató Chris Bryant munkáspárti képviselő egyebek mellett azt követelte, kobozzák el nagy-britanniai vagyonát, és vegyék el tőle a Chelsea FC-t. A leleplezésre válaszul Boris Johnson azt állította, a biztonság kedvéért idén egy portugál állampolgárságot is szerző Abramovicsot már szankciókkal sújtották az orosz államhoz fűződő kapcsolatai miatt, később azonban helyesbített: mégsem.

Ahogy arról az orosz invázió futballvilágra tett hatásáról szóló cikkünkben írtuk, a Chelsea egyenesen belerokkanna, ha Abramovicsnak el kellene adnia a Chelsea-t, mert az oligarcha 2 milliárd eurós kölcsönt igényelhetne vissza (másszóval: ennyi pénzt tett szankcióbiztos helyre).

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!