Abramovics az 500 éve elüldözött őseinek köszönhetően szerzett portugál állampolgárságot

2021. december 18. – 22:32

Másolás

Vágólapra másolva

Roman Abramovics Chelsea-tulajdonos, a Londonban élő orosz milliárdos/oligarcha felvette a portugál állampolgárságot. Ezzel szert tett egy EU-s útlevélre, de ennél érdekesebb a dolog mikéntje: Abramovics egykor Portugáliából élt zsidó őseire hivatkozva kapta meg az állampolgárságot. Ez az egykor azonban tényleg nem tegnap volt: a szefárd zsidókat még Kolumbusz idején, az 1490-es években üldözték el az Ibériai-félszigetről. Hogy lehet egy fél évezreddel ezelőtti jogalapra hivatkozva hirtelen portugállá válni?

Abramovics az orosz és az izraeli után szerzett ezzel egy uniós útlevelet is, ami, ki tudja, még jól is jöhet a jelenleg kb. 17,5 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező milliárdosnak. A Chelsea futballklubot 2003-ben megvásárló orosz oligarcha sokáig a nagybefektetőknek járó spéci gazdagember-vízummal élt Nagy-Britanniában és mozgott szabadon a világban, de 2018-ban, a Szkripal-mérgezés után mélypontra jutó orosz-brit kapcsolatok idején már nem hosszabbították meg a vízumát. Erre ő gyorsan felvette az izraeli állampolgárságot (ezt zsidó származásának köszönhetően különösebb gond nélkül megtehette), amivel vízum nélkül tartózkodhat továbbra is Londonban.

Most az útlevélgyűjteményét egy portugál okmánnyal egészítheti ki, amivel egy csapásra ő lett papíron Portugália leggazdagabb embere, vagy ha úgy tetszik, a leggazdagabb portugál. Arra persze, hogy Abramovics portugál lenne, a közelmúltig feltehetően ő sem gondolt. Most azonban ez megtörtént, és a milliárdos vagyonkezelője hivatalosan is megerősítette a lisszaboni híreket az állampolgárság felvételéről.

Ami igazán érdekes, az az a még 2013-ban hozott portugál állampolgársági törvény, ami ezt lehetővé tette. Ez a „visszatérési törvény”, amely egyfajta nem anyagi jóvátételt kínál a valamikor Portugáliában élt, és onnan a XV. század végén tízezrével elüldözött szefárd zsidók leszármazottainak.

Ehhez egy kis történelmi háttér: A szefárd zsidók a Közép-Európában, így Magyarországon is a zsidók túlnyomó többségét alkotó askenáziak mellett a zsidóság másik nagy származási ágát képviselik. Az Ibériai-félszigeten honos szefárd zsidók sokáig mór, vagyis arab uralom alatt éltek. Miután 1492-ben a spanyol királyság visszafoglalta Granadát, és jött a reconquista, a keresztény fennhatóság alá került területekről tömegével üldözték el a zsidókat, vagy kényszerítették őket megkeresztelkedésre. A szefárd csoportok ezután terjedtek szét Európában és azon is túl: sokan Németalföldre kerültek, mások pedig az Oszmán Birodalomba, például a Balkánra. A legtöbb szefárd zsidó ma Izraelben él.

Portugália az állampolgársági kárpótlással ezt az üldöztetést igyekszik szimbolikusan jóvá tenni, így portugál állampolgárságot kínálnak mindenkinek, aki bizonyítani tudja családjának portugáliai szefárd származását, és élni kíván a lehetőséggel. Ez elvileg rengeteg embert érinthetne, hiszen a több tízezer elüldözött embernek ennyi nemzedék után rendkívül sok utódja lehet. Bár a szefárdok sok helyen sokáig elég zárt közösségekben éltek, potenciálisan így is fél Európa aspirálhatna ezen az alapon portugál állampolgárságra, ha ez lenne a vágya.

A gyakorlatban azonban ez többnyire rendkívül bonyolult, hiszen elképesztően hosszú időről, fél évezredről van szó, közel húsz generáción keresztül kellene bizonyítani, hogy valakinek a rég elfeledett ősei Portugáliából menekültek el valamikor az 1490-es években. Ezt elsősorban a leszármazási ág felmutatásával, a családfa szokásosnál jóval messzebbre visszanyúló gyökereinek felkutatásával lehet, de elvileg a családnév és a családban használt ladino (a szefárd zsidók hagyományos nyelve) is segíthet. A megfelelő kutatás komoly befektetést igényel – talán annyira nem is meglepő, hogy Roman Abramovicsnak, az újdonsült portugálnak sikerült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!