Huszonkét belarusz katonai vezető is felkerült az EU és az USA szankciós listájára

2022. március 2. – 19:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ukrajna elleni orosz háborúban vállalt szerepe miatt Belarusz ellen is szankciókat vezet be az Európai Unió Tanácsa: 22 magas rangú katonai vezető, tábornokok és főtisztek elleni büntetőintézkedéseket jelentettek be, továbbá célzott kereskedelmi korlátozásokat vezet be Minszkkel szemben, közölte az EU-tagországok kormányait képviselő Tanács. hasonló döntést hozott szerdán Washington is.

A döntés indoklása szerint az unió azokat a belarusz tábornokokat ás főtiszteket szankcionálta, akik támogatják vagy részt vesznek az Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét aláásó vagy fenyegető orosz fellépésben, illetve hozzájárultak a döntéshozatali és stratégiai tervezési folyamatokhoz.

Az EU álláspontja szerint Belarusz lehetővé teszi Oroszország számára, hogy ballisztikus rakétákat lőjön ki a területéről, engedi az orosz katonaság és a nehézfegyverek, tankok és katonai járművek szállítását és áthaladását az országon. Engedélyt ad az orosz katonai repülőgépek számára, hogy átrepüljenek a belarusz légtér felett Ukrajnába, illetve tankolási lehetőséget biztosít az orosz katonai járművek számára, és lehetővé teszi, hogy orosz fegyvereket és katonai felszereléseket tároljanak az országban.

Műholdfelvételen a szárazföldi erők felszerelése és egy konvoj látható a belarusz Hilcsihában – Fotó: MAXAR TECHNOLOGIES / Reuters
Műholdfelvételen a szárazföldi erők felszerelése és egy konvoj látható a belarusz Hilcsihában – Fotó: MAXAR TECHNOLOGIES / Reuters

Az Ukrajnával kapcsolatos korlátozó intézkedések jelenleg 702 belarusz személyre és 53 szervezetre vonatkoznak, ellenük vagyoni eszközök befagyasztását rendelik el, valamint megtiltják a pénzeszközöknek a jegyzékbe vettek rendelkezésére bocsátását. A jegyzékbe vett emberekre uniós beutazási és átutazási tilalom is vonatkozik.

A kereskedelmi korlátozások megtiltják az EU és Belarusz között egyebek mellett a dohánytermékek, a tüzelőanyagok, a gáz halmazállapotú szénhidrogén-termékek, a hamuzsír, a fatermékek, a cementalapú termékek, a vas- és acéltermékek, valamint a gumi előállítására vagy gyártására használt áruk kereskedelmét. Az EU korlátozásokat vezetett be a kettős felhasználású, azaz a katonai és civil felhasználású áruk és technológiák kereskedelmére is, mert ezek – mint írták – hozzájárulhatnak Belarusz katonai, technológiai, védelmi és biztonsági fejlődéséhez. (MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!