39 ország, köztük Magyarország kérte a harci cselekmények kivizsgálását, eljárás indul Oroszország ellen

2022. március 3. – 00:10

frissítve

39 ország, köztük Magyarország kérte a harci cselekmények kivizsgálását, eljárás indul Oroszország ellen
Találat nyoma egy kijevi lakóházon 2022. február 26-án – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda este a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) bejelentette, hogy hivatalosan is vizsgálatot indít annak feltárására, hogy Oroszország követett-e el háborús bűncselekményeket az ukrán inváziója során – derül ki az ICC közleményéből. Boris Johnson szerdán korábban úgy fogalmazott, hogy a civilek támadásával és egyéb cselekményekkel Putyin megvalósított háborús bűnőket, Joe Biden ekkor még azt mondta, hogy vannak erre utaló jelek, de nem akart egyértelműen állást foglalni abban a kérdésben, hogy Putyin elkövethetett-e ilyen bűnöket.

Az ICC még hétfőn jelezte, hogy amennyiben valamelyik tagállama jelzi, akkor készen áll arra, hogy kivizsgálja, hogy történtek-e háborús bűnök az ukrán megszállás során. Végül szerda estére összesen 39 partnerország, köztük Magyarország is jelezte, hogy szerinte történtek háborús bűnök Ukrajnában.

„Ezek a jelzések megadják a lehetőséget a hivatalomnak arra, hogy megnyissuk a vizsgálatot az ukrán helyzet ügyében 2013. november 21-étől napjainkig, így vizsgálva minden múltbeli vagy jelenlegi feltételezett háborús bűnt, emberiesség elleni bűncselekményt, népirtást, amit bárki Ukrajna bármely részén elkövethetett. Néhány pillanattal ezelőtt értesítettem az ICC elnökségét a döntésemről, hogy azonnali hatállyal megkezdem az aktív nyomozást. A bizonyítékok gyűjtése ezzel megkezdődött” – írta Karim A.A. Khan, az ICC főügyésze.

Khan korábban jelezte már, hogy engedélyt fog kérni az ICC elnökségétől, hogy vizsgálatba kezdjen, de hozzátette, ha valamelyik tagország jelzi, hogy szeretné, ha vizsgálat indulna, akkor nem kell külön elnökségi jóváhagyást szereznie. Végül alig három nap alatt csatlakozott a 39 ország.

Ukrajna vasárnap a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordult, hogy vonják felelősségre Oroszországot a fals, nemlétező genocídiumra hivatkozó háborús indokaik miatt, és hozzanak sürgős döntést a katonai műveletek beszűntetéséről. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt reméli, hogy jövő héten már bírósági tárgyalások lehetnek.

Az Ukrajna elleni orosz agresszió nemzetközi jogi hátteréről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!