Háborús bűncselekmények miatt vizsgálat indul Oroszország ellen, miután 39 ország, köztük Magyarország kérte a harci cselekmények kivizsgálását

2022. március 2. – 23:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda este a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) bejelentette, hogy hivatalosan is vizsgálatot indít annak feltárására, hogy Oroszország követett-e el háborús bűncselekményeket az ukrán inváziója során – derül ki az ICC közleményéből. Boris Johnson szerdán korábban úgy fogalmazott, hogy a civilek támadásával és egyéb cselekményekkel Putyin megvalósított háborús bűnőket, Joe Biden ekkor még azt mondta, hogy vannak erre utaló jelek, de nem akart egyértelműen állást foglalni abban a kérdésben, hogy Putyin elkövethetett-e ilyen bűnöket.

Az ICC még hétfőn jelezte, hogy amennyiben valamelyik tagállama jelzi, akkor készen áll arra, hogy kivizsgálja, hogy történtek-e háborús bűnök az ukrán megszállás során. Végül szerda estére összesen 39 partnerország, köztük Magyarország is jelezte, hogy szerinte történtek háborús bűnök Ukrajnában.

Az Európai Unió összes országán felül a következő országok adtak le jelzést: Albánia, Ausztrália, Kanada, Kolumbia, Costa Rica, Új-Zéland, Svájc, Egyesült Királyság, Liechtenstein, Norvégia. Az Egyesült Államok kimaradt a listából, de Biden korábbi nyilatkozata, hogy az USA nincs meggyőződve egyelőre arról, hogy történtek háborús bűnök már eleve erre engedett következtetni, hogy nem fognak csatlakozni a panaszos országok közé.

„Ezek a jelzések megadják a lehetőséget a hivatalomnak arra, hogy megnyissuk a vizsgálatot az ukrán helyzet ügyében 2013. november 21-étől napjainkig, így vizsgálva minden múltbeli vagy jelenlegi feltételezett háborús bűnt, emberiesség elleni bűncselekményt, népirtást, amit bárki Ukrajna bármely részén elkövethetett. Néhány pillanattal ezelőtt értesítettem az ICC elnökségét a döntésemről, hogy azonnali hatállyal megkezdem az aktív nyomozást. A bizonyítékok gyűjtése ezzel megkezdődött” – írta Karim A.A. Khan, az ICC főügyésze.

Ukrajna vasárnap a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordult, hogy vonják felelősségre Oroszországot a fals, nemlétező genocídiumra hivatkozó háborús indokaik miatt, és hozzanak sürgős döntést a katonai műveletek beszűntetéséről. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt reméli, hogy jövő héten már bírósági tárgyalások lehetnek.

Az Ukrajna elleni orosz agresszió nemzetközi jogi hátteréről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!