Az MSCI tőzsdei indexcsalád is kitette Oroszországot

2022. március 3. – 08:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország, vagyis az orosz részvények kikerülnek a világ tőzsdéinek legfontosabb fejlődő piaci indexeiből. A New York-i Morgan Stanley Capital International (MSCI) bejelentette, hogy március 9-vel kiveszi az indexeiből az orosz papírokat.

Mit jelent ez, és miért olyan fontos? A tapasztalt hazai tőzsdések emlékezhetnek, hogy korábban milyen gyakori spekulációs ok volt, hogy egy-egy nagyobb papír, például a Richter Gedeon gyógyszercégnél volt ez meghatározó, bekerül-e egy ilyen indexbe, vagy esetleg kikerül onnan.

A mechanizmus ugyanis duplán is meghatározza a papírok forgalmát és értékét.

Első körben arról szól a történet, hogy vannak olyan befektetők, akik indexkövetők, vagyis azt mondják, hogy ők nem ismerik például a feltörekvő országok egyes cégeit, de mivel szeretnének befektetni erre a piacra, azokat a részvényeket veszik meg, amelyek benne vannak a reprezentatív indexben. Ha tehát valaki bekerül egy ilyen MSCI-indexbe, akkor jó eséllyel arra a részvényre forgalom- és árfolyam-emelkedés vár.

Igen ám, de van egy közvetett hatás is. A tőzsde arról is szól, hogy a befektetők szeretnék megelőzni a többieket. így az MSCI-indexek felülvizsgálata előtt már általában annak a hírére is emelkedtek az érintett papírok, ha úgy tűnt, hogy van esély a bekerülésre. A kikerülés természetesen fordított mechanizmus, ha egy részvény, vagy egy részvénycsoport kikerül az indexből és így a befektető figyelem frontvonalából, akkor ott áresés várható.

Az orosz papírok esetében a lépés érthető, hiszen nem pusztán arról van szó, hogy a részvények borzalmasan sokat estek az orosz agresszió hírére, de az MSCI már csak azért sem tudná indexben tartani őket, mert az orosz papírok a szankciók és a korlátozások miatt jelenleg csak korlátozottan forgalomképesek. Az orosz részvények kilátásai már aligha lehetnek rosszabbak, de azért a Moszkvai Tőzsde ezzel kapott egy kegyelemdöfést.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!