Az USA elhalaszt egy rakétatesztet, hogy bemutassa, milyen a nukleáris felelősségvállalás

2022. március 2. – 23:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem tartja meg a Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakéta e hétre tervezett tesztjét az Egyesült Államok, hogy bemutassa Moszkvának, milyen egy atomhatalom felelős viselkedése, mondta John Kirby, a Pentagon szóvivője szerdán.

„Nem könnyelműen hoztuk meg ezt a döntést, hanem azért, hogy megmutassuk, felelős atomhatalom vagyunk – mondta Kirby. – Természetesen szeretnénk, ha Moszkva viszonozná ezt azzal, hogy mérsékli a nukleáris tartással kapcsolatos retorikát.”

Kirby azt is megerősítette, hogy továbbra is szállítanak amerikai és szövetséges fegyvereket az ukránoknak. „Továbbra is folyik a biztonsági segítség, nemcsak az Egyesült Államoktól, hanem számos szövetségesünktől és partnerünktől, és még az elmúlt 24 órában is – mondta Kirby. – Mindent megteszünk azért, hogy a lehető legtöbb biztonsági segítséget eljuttassuk az ukránokhoz, amilyen gyorsan csak tudjuk.”

A szóvivő kitért a Kijev felé tartó 64 km-es katonai konvojra is, amelynek megtorpanására három magyarázatot kínált: az oroszok átcsoportosítják és átértékelik taktikájukat, logisztikai és ellátási nehézségeik vannak, harmadrészt pedig az ukrán ellenállás is nehezíti a haladásukat. (Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!