Zelenszkij: Megállítottuk őket

2022. március 3. – 02:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda éjjel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök új videóüzenetben szólt az ukrán néphez – idézi a BBC. Ebben további ellenállásra biztatja az ország polgárait az Ukrajnát megtámadó oroszok ellen. „Olyan nemzet vagyunk, ami egy hét alatt meghiúsította az ellenség terveit. Megállítottuk őket” – fogalmazott az elnök. A továbbiakban azt állította, hogy az elfogott oroszok „nem tudják, miért vannak itt”, és hogy „az ellenséges katonák menekülnek haza Oroszországba”. A megszállókat „összezavart gyerekeknek” nevezte, akiket moszkvai vezetőik kihasználtak.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Zelenszkij külön köszönetet mondott Konotop, Bastanka, Energodar és Melitopol lakosainak, akik úttorlaszokkal nehezítették meg az oroszok dolgát. Az ukrán elnök arra is kitért, hogy nemrég tárgyalt több országgal, konkrétan Norvégia, Izrael, Kazahsztán, Katar, Kanada, Lengyelország vezetőivel, valamint az Európai Tanáccsal arról, hogyan tudnának segíteni Ukrajnának. Az elnök beszéde végén azt is megemlítette, hogy 15 katonának adományozta az „Ukrajna hőse” kitüntetést, ebből 9 posztumusz kapta meg az elismerést. A beszéd teljes terjedelmében itt megtekinthető.

A videóból nem derül ki, hogy Zelenszkij honnan üzent, ami nem csoda: a Times értesülései szerint jelenleg négyszáz zsoldos vadászik az ukrán elnökre. Bár az elnök az oroszok megállításáról beszél, országa továbbra is igen nehéz helyzetben van. Az orosz villámháborús tervek ugyan kudarcot vallottak, de hosszabb távon nincs sok ok az optimizmusra – erről itt írtunk korábban bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!