Történelmi mélypont: 383 forintnál az euró, további zuhanás a pesti tőzsdén

2022. március 2. – 09:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A forint a keddi mélypontot jelentő 379 forint/eurós árfolyamról alig tudott elmozdulni, a reggeli kereskedésben 377,5–377,8 forintos szinten mozgott. Kilenc óra után nem sokkal a 378-as szintet is átlépte az euró ára, fél tíz előtt nem sokkal már 379,75 forintnál járt, ami akkor történelmi mélypontot jelentett.

Ezután nagyon kis időre jött némi megnyugvás, és visszatért 379 forint alá, de csak azért, hogy innen fél 10 után már átlépje a 380 forintos szintet, és az újabb történelmi mélypontokat jelentő 380,21, majd 380,85 forintos szintekig emelkedjen. A kereskedésben ezután is csak átmeneti volt a megnyugvás, és fél 11 előtt néhány perccel már 381,97 forintos euróár jelentette a még újabb történelmi mélypontot. Nem sokkal dél előtt már át is lépte a 382-es szintet az euró ára, és az új történelmi csúcs 382,3 forintos euróra emelkedett.

Ez azt jelenti, hogy a forint, amely múlt hét közepén még 355 forint/eurós szinten volt, egy hét alatt több mint 7%-ot gyengült. Fél kettő után újabb gyengülési hullám kezdődött. Előbb 382,4 forintra drágult az euró, majd háromnegyed kettő után nem sokkal már

382,9 forintos áron kereskedtek az euróval, ami a legújabb csúcs.

Néhány utcai pénzváltónál már szerda reggel elérte a 380-as szintet az euró, majd a nap folyamán a legtöbb helyen 382-383 forintra emelték az eladási árat (a vételi árfolyam 370-373 forint között van).

Nemcsak a forint gyengül azonban, hanem a térség más devizái is. A lengyel jegybank hivatalosan be is jelentette, hogy kedden interveniált a devizapiacon, vagyis złotyt vettek a devizatartalékból, hogy védeni próbálja a 4,8-as szintet az euróval szemben – írja a Portfolio.hu. A lap megjegyzi: mivel a magyar központi bank ilyen jellegű lépésekről nem szokott kommunikálni, egyelőre csak arra lehet hagyatkozni, hogy „minden eszközzel készek harcolni”.

Csekély emelkedéssel nyitotta, de gyorsan erős mínuszba fordult a pesti tőzsde részvényindexe. A BUX húsz perccel nyitás után 2,5%-os mínuszban volt, az OTP árfolyama bő fél óra alatt 9500 forint alá süllyedt (kedden 10 005 forinton zárt). A BUX azután zuhan tovább, hogy kedden a koronavírus-járvány kezdete, 2020 márciusa óta nem látott hatalmas esést produkált (a tőzsdeindex 11%-ot, az OTP árfolyama 21%-ot csökkent, csak ez utóbbi 11 milliárd forinttal apasztotta Csányi Sándor vagyonát).

A vezető részvények közül tíz óra előtt nem sokkal az OTP 5,55%-os, míg a Mol 2,45%-os mínuszban volt, a Richter napok óta tartó zuhanás után 0,3%-os erősödésben áll, az MTelekom minimálisan, 0,25%-kal gyengült. Félórával később az OTP és a Mol is 4% fölött zuhanásban volt, az MTelekom több mint 1%-ot gyengült, a Richter viszont több mint 2,6%-os erősödött.

11 órakor viszont már némi enyhülés mutatkozott, az OTP több mint 2%-os erősödésbe fordult át, az árfolyama csaknem 1000 forinttal haladta meg a napi mélypontot, és 3% fölötti pluszban volt a Richter is. Az MTelekom visszatért az előző napi záróárához, egyedül a Mol van erős mínuszban.

A kereskedés kezdete előtti piaci várakozások a magyar idő szerinti kedd éjszakai amerikai és szerda hajnali kelet-ázsiai kereskedés adatok alapján a keddinél kisebb mértékű, de folytatódó csökkenést jósolnak szerdára is. Az elmúlt napokban az látszott, hogy minél közelebb van egy ország és annak tőzsdéje a háborús gócponthoz, annál nagyobb a vesztesége – kedden a magyar és az osztrák részvények is az európai átlagnál nagyobb veszítettek értékükből; a magyar kereskedést az OTP ukrán és orosz kitettsége határozta meg.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!