Orosz csapatok szálltak le Harkivban, Mariupolt teljesen körbezárhatták, Biden kitiltja az orosz gépeket az USA légteréből

2022. március 1. – 07:50

frissítve

Orosz csapatok szálltak le Harkivban, Mariupolt teljesen körbezárhatták, Biden kitiltja az orosz gépeket az USA légteréből
Mentőegységek a kijevi tévétoronynál – Fotó: Schwan / Anadolou / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Kedden éjszaka megélénkültek az orosz támadások, többek között Kijevből, Harkivból és Zsitomirból érkeztek jelentések légicsapásokról. Helyi jelentések szerint Mariupolt körbezárták, Harkivban pedig orosz csapatok szálltak le és kezdtek heves harcokba a városvédőkkel.
  • Az oroszok Kijev elleni csapásokkal fenyegetnek, az ukrán főváros tévétornya már kapott is egy találatot.
  • Egyre közelebb kerül Kijevhez a Belarusz felől közeledő orosz katonai konvoj, az ukrán fővárosban a félelem egyre nő. A 64 kilométer hosszúságú konvoj eleje 27 kilométerre van Kijev központjától.
  • Hetven ukrán katona halt meg, amikor az oroszok lebombázták Ohtirka laktanyáját.
  • A hétfői nyolcak után Szijjártó Péter bejelentette, hogy Magyarország is támogatja Ukrajna azonnali felvételét az Európai Unióba. Szintén kedden délelőtt Románia is csatlakozott a felvételt követelőkhöz, ezt az ország köztársasági elnöke jelentette be.
  • Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy az oroszoknak abba kell hagyniuk a bombázásokat, míg le nem zajlanak a tárgyalások a két ország között, miközben a NATO-t arra sürgette, hogy indirekt eszközökkel lassítsák az oroszokat.
  • Belarusz nem csatlakozik az ukrán invázióhoz, jelentette be Lukasenko elnök. Ennek némileg ellentmond, hogy az ukrán hírügynökség meg nem erősített híre szerint belarusz katonák lépték át a határt.
  • Már 660 ezer ember menekült el Ukrajnából, a magyar határt a háború kezdete óta 105 ezren lépték át.
  • Joe Biden kitiltja az orosz repülőket az USA légteréből.
  • Soha nem látott mélységekben járt a forint, az euró 379 forintba is került. Zuhanás volt a tőzsdén is: a részvényindex 11%-ot, az OTP árfolyama több mint 20%-ot esett.
  • Egyre komolyabb céges bojkott bontakozik ki Oroszország ellenében, világmárkák sorra szüntetik be a szolgáltatásnyújtást az országban, a nagy olajcégek pedig kiszállnak orosz projektjeikből.
  • Hétfői percről percre tudósításunkat itt olvashatja.

A Szabadság téri rakétatámadásban súlyosan károsodott kormányzati épület körül, a romok között kutatnak sérültek és halálos áldozatok után a mentőszolgálatok. Egy, a mentésben dolgozó munkás a Facebookra feltöltött videóban azt mondta: egy közeli másik épület lépcsője összeomlott, és alatta rekedtek emberek. Az illető legalább húsz civil sebesültről tud. A mentés még javában zajlik.

Ahogy a BBC megjegyzi: Harkiv különleges jelentőséggel bír az ukránok számára. Harkiv, ami egykor az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság fővárosa volt, nemcsak a második legnagyobb ukrán város 1,6 millió lakossal, hanem fontos ipari központ is, van itt egy tankgyár és számos IT-cég működik innen.

Fotó: STATE EMERGENCY SERVICE / Reuters Fotó: STATE EMERGENCY SERVICE / Reuters
Fotó: STATE EMERGENCY SERVICE / Reuters
Fotó: STATE EMERGENCY SERVICE / Reuters

Dieter Reiter, München polgármestere azonnali hatállyal menesztette Valerij Gergijevet a Müncheni Filharmonikusok éléről, mert az orosz sztárkarmester „nem volt hajlandó világosan és egyértelműen elhatárolódni attól a brutális háborútól, amelyet Putyin indított Ukrajna és most különösen testvérvárosunk, Kijev ellen” – írja a 24.hu a Spiegel híre alapján. A polgármester hétfőig adott ultimátumot a 2015 óta a Müncheni Filharmonikusoknak dolgozó karmesternek arra, hogy ezt megtegye. Gergijevet hasonló okokból az Edinburgh-i Fesztivál tiszteletbeli elnökségéről is lemondatták a Sky News híre szerint. A szervezők szerint így fejezték ki együttérzésüket a kijeviek felé.

Valerij Gergijev Fotó: Lisi Niesner/Reuters
Valerij Gergijev Fotó: Lisi Niesner/Reuters

A 68 éves, moszkvai születésű karmester 2014-ben nyíltan támogatta a Krím annektálását, és mivel Putyin közeli barátjának tartják, még a menedzserei is kiálltak mögüle a múlt héten. Más kulturális intézmények, például a milánói La Scala, a Baden-Baden Fesztiválcsarnok és az Elbphilharmonie szintén felszólították Gergijevet, hogy határolódjon el Putyintól. A New York Times híre szerint a Carnegie Hall és a Bécsi Filharmonikusok az orosz támadás napján, múlt csütörtökön jelentették be, hogy az orosz karmester a továbbiakban nem tarthat náluk koncerteket.

Ez a látvány fogadott minket a szállásunk mellett lévő boltban kedd reggel: az összes alkoholt levették a polcról, miután a város polgármestere hétfőn bejelentette, este 6 és dél között betiltják az alkohol árusítását. Az egyik hűtőben azért még árválkodott pár üveg cider. Lvivben korábban jelentős mennyiségű alkohol mehetett a Molotov-koktélokba is.

Eltűnek az alkoholos italok a lvivi boltok polcairól – Fotó: Mizsur András / Telex
Eltűnek az alkoholos italok a lvivi boltok polcairól – Fotó: Mizsur András / Telex

Cikkünk szövegét módosítottuk a hétfőn életbe lépett alkoholárusítási tilalomra vonatkozóan.

Ezt Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be kedd délelőtt egy élő videóbejelentkezésben. Cikkünk a témában itt olvasható.

Szijjártó Péter – Fotó: Szijjártó Péter / Facebook
Szijjártó Péter – Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Oroszország még durvábban fog fellépni Ukrajnában, és mindenfajta háborús bűncselekmény vádemelést fog vonni maga után – erről beszélt kedd reggel a BBC-nek nyilatkozva Dominic Raab, az Egyesült Királyság miniszterelnök-helyettese, korábbi külügyminiszter. Raab szerint támogatják az erőfeszítéseket, amelyek arra irányulnak, hogy a háborús bűncselekmények bizonyítékai fennmaradjanak.

A világ legnagyobb hajózási cége, a 83 ezer főt foglalkoztató dán A.P. Møller – Mærsk hajózási csoport ideiglenesen leállítja az Oroszországba irányuló és onnan induló konténer-szállítmányait,– közölte a társaság kedden. A lépés a szektor további óriásait, a szingapúri Ocean Network Express (ONE), a német Hapag Lloyd és a svájci MSC szállítmányozási csoport hasonló döntéseit követte – írja a Reuters.

Az összes orosz kikötőre kiterjesztett szállítási korlátozás alól csak az élelmiszerek, illetve az orvosi és humanitárius ellátás a kivétel – közölte a Maersk. A társaság komoly orosz kitettséggel rendelkezett, övé volt a Global Ports orosz kikötői cég 31 százaléka, ez a cég hat orosz és két finn terminált üzemeltet. A Global Ports részvényesei közé tartozik még a Roszatom és Szergej Siskarjov orosz üzletember cége, a Delo Group. Siskarjov nagyon befolyásos oligarcha, ő az Orosz Kézilabda Szövetség elnöke is egyben.

A cég konténerszállító útvonalakat üzemeltet Szentpétervárra és Kalinyingrádba, Novorosszijszkba, valamint Vlagyivosztokba és Vosztocsnijba.

A koppenhágai székhelyű óriásvállalat mintegy 500 alkalmazottat foglalkoztatott Oroszországban, míg Ukrajnában 60-at, de az odesszai tevékenységét már a múlt héten felfüggesztette.


Ukrán katonai tisztviselők szerint az országban zajló intenzív harcok első öt napja alatt 5710 orosz katona vesztette életét, írja a BBC. Az ukrán vezérkar szóvivője a Facebookon közölte, hogy több mint 200 orosz katonát is foglyul ejtettek, továbbá 198 orosz harckocsit, 29 repülőgépet, 846 páncélozott járművet és 29 helikoptert semmisítettek meg. Két napja 4300 orosz áldozatról írt az ukrán védelmi minisztérium.

Az ilyen adatokat szinte lehetetlen ellenőrizni, de a legtöbb szakértő, köztük a brit védelmi minisztérium is úgy véli, hogy az oroszok súlyos veszteségeket szenvedtek az ukrajnai invázió során. Moszkva napokig azt állította, hogy egyetlen orosz katona sem halt meg, majd vasárnap már elismertek veszteségeket.
4300 orosz áldozatról írt az ukrán védelmi minisztérium

Tovább folyik az orosz nemzetközi sportélet teljes blokádja. A Nemzetközi Röplabda Szövetség az orosz invázió kezdetekor még nem tartotta aggályosnak az orosz vb-rendezést, most már igen. Új helyszínt keresnek az augusztus 26. és szeptember 11. közötti vébére, amit eredetileg 10 orosz városban rendeztek volna.

A műkorcsolyázókat, gyorskorcsolyázókat és rövidpályás gyorskorcsolyázókat tömörítő ISU kedden közleményében jelezte: további intézkedésig az orosz és a belarusz versenyzők nem vehetnek részt a szervezet által rendezett eseményeken. (Az MTI híre nyomán)

Az orosz Danyiil Medvegyev, aki hétfő óta a férfi teniszezők új világelsője, az Instagram-oldalán a következő üzenetet osztotta meg:

„Ma a világ minden gyermeke nevében szeretnék beszélni. Mindannyiuknak vannak álmai, az életük csak most kezdődik, megannyi szép élmény vár rájuk, első barátok, érzelmek. Mindent először látnak és éreznek az életükben. Ezért szeretnék békét kérni a világban, békét az országok között. Ők a világba vetett bizalommal születnek, hisznek az emberekben, a szeretetben, a biztonságban és az igazságosságban, az életben való esélyeikben. Legyünk együtt és mutassuk meg nekik, hogy ez igaz, mert egy gyereknek sem szabadna abbahagynia az álmodozást”. (az MTI fordításában)

Pár nappal ezelőtt egy másik, a világ élvonalába tartozó orosz teniszező, Andrej Rubljov a döntőbe jutásakor azt írta fel a kamerára rakott üveglapra: „No War Please”, vagyis „Kérem, Ne Legyen Háború”.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság keddi közlése szerint hétfőn 4002 menekült érkezett Budapestre vonattal Ukrajnából, közülük 308 volt gyerek. Azt írták, a legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 291 ember, köztük 66 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

Hétfőn a Telex is ott volt a Nyugati pályaudvarban a menekültek érkezésekor. Többségük úgy érezte, Ukrajnában már nincsenek biztonságban, Putyinnak pedig azt üzenték, hogy a háborúja csak erősebbé teszi az ukránokat.

Háborús helyzetben a felek információs harcot is vívnak, az orosz oldal is bevet megrendezett videókat, amiket aztán a közösségi médiában terít, kamu profilok megosztásaival bőségesen megtámogatva.

A 444.hu elemzi az egyik ilyen, nálunk is terjedő videót, amit a Számok – a baloldali álhírek ellenszere magyar feliratokkal terjeszt Ettől lehidalsz! Így bánik a „csúnya, gonosz Putyin” a hadifoglyokkal címmel.

A videón elvileg ukrán hadifoglyok láthatóak, akiket luhanszki területen fogtak el az oroszok. A kínosan művi kisfilm üzenete, hogy a hadifoglyokkal rendkívül emberségesek az orosz katonák, akár haza is mehetnek a családjaikhoz, ha leteszik a fegyvert, ezért ezt javasolják minden ukrán katonának.

A Számok oldal kicsit megzavarodva próbál egyszerre nekimenni az ellenzéknek, és putyini retorikát tolni, megmagyarázni a „dékásoknak”, hogy az ukrán menekültek nem „olyanok”, mint a „migránsok”, ugyanakkor hangosan ágálni Kijev EU-tagsága ellen is, mondván

„az ország tele van bűnözőkkel, akik szabadon mozoghatnának a csatlakozás után Magyarország területén”.

A YouTube tulajdonosa, a Google kedden közölte, hogy blokkolja Európában az EU által is letiltott két orosz propagandacsatornát, az RT-t és a Sputnikot. A két csatorna már nem is elérhető, rájuk kattintva annyi fogadja az embert, hogy „Ez a csatorna nem érhető el a Te országodban”.

Az EU vasárnap jelentette be, hogy blokkolja területén az orosz propagandacsatornákat, majd a Facebook anyavállalata, a Meta közölte, hogy sem az RT, sem a Sputnik tartalmai nem lesznek elérhetők az EU területéről Facebookon vagy Instagramon. A nagy amerikai techcégek többsége az orosz állami propaganda csatornáinak hirdetéseit is korlátozza.

Ezt Klaus Iohannis közölte kedden. A háború sújtotta ország mellett Moldovát és Georgiát is az EU-n belül látná a román köztársasági elnök. Mindhárom országnak vannak olyan területei, amik orosz fennhatóság alatt állnak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta hétfőn Ukrajna európai uniós csatlakozási kérelmét. Románia a kilencedik ország, amelyik támogatja a csatlakozást Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia mellett. (Az MTI híre alapján)

A jelenlegi napi magyar gázfogyasztásnak közel a négyszeresét tudja Magyarország „mozgósítani” – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), amely szerint

a földgázpiac megfelelően működik, az ország gázellátása jelenleg zavartalan, a határkeresztező vezetékeken, így az ukrán–magyar ponton is normál üzemnek megfelelően zajlik a gázforgalmazás. Az orosz fél továbbra is a hosszú távú szerződéseknek megfelelően teljesíti a szállításokat.

Magyarország földgázellátása több irányból is biztosított, így vezetékeken is érkezik, de a tárolókból is kivehető földgáz.

A hazai lakosság ellátását biztosító földgázmennyiségek átvétele már nem az Ukrajna felől érkező vezetéken történik, hanem a 2021. október 1-jén üzembe állt kiskundorozsmai (Szerbia) és a mosonmagyaróvári (Ausztria) határkeresztező pontokon.

A hazai földgázrendszer maximális technikai kapacitásai (millió m3/nap)

  • Hazai termelés 10,5
  • Mosonmagyaróvár (nyugati irány) 14,4
  • Beregdaróc (keleti irány) 48
  • Csanádpalota (délkeleti irány) 4,8
  • Drávaszerdahely (délnyugati irány) 19,1
  • Balassagyarmat (északi irány) 12,0
  • Kiskundorozsma (déli irány) 22,9
  • Kereskedelmi gáztárolók 60,1
  • Biztonsági gáztároló 20,0

Ez összesen napi 211,8 millió m³, miközben a valaha mért maximális országos földgázfogyasztás (2005. február 9-én) 89,5 millió m³/nap volt, de a mostani téli időszakban a legnagyobb földgázfogyasztás eddig csak 52,1 millió m³ volt (2021. december 22-én).

A tárolókban jelenleg 1,59 milliárd köbméter földgáz van, ami 25 százalékos töltöttséget jelent. Ez a fűtési szezon végén, még hideg időjárási körülmények között is jelentős tartalékot jelent.

Aki a folyamatokat online követné, az FGSZ oldalán itt megteheti, cikkünk írása idején az elmúlt napokhoz képest több gáz ment kifelé az országból, de a két nagy bejövő mennyiség (szerbiai, osztrák irány) bőven meghaladta a kimenőt, ugyanakkor a pozitív egyenleg azért nem érte el a hazai felhasználást.

Korlátozni kénytelen új autóknak a gyártását a cseh Škoda, mivel jelentős mértékű alkatrészhiány állt elő azután, hogy az orosz háború miatt több ukrajnai alkatrészgyár is leállt. A Škoda keddi közleménye szerint a korlátozás többek között az Enyaq iV elektromos autó gyártását érinti.

A Škoda Auto menedzsmentje eddig 10 millió koronát (150 millió forint) adományozott a Clovek v tísni cseh humanitárius szervezetnek ukrajnai tevékenységének elősegítésére.

Az oroszországi piac tavaly a második legnagyobb volt a Škoda számára, összesen 90 400 autót értékesítettek ott. Várható ezért, hogy az Oroszország elleni büntetőintézkedéseknek negatív hatása lesz a legnagyobb cseh autógyár gazdálkodására is. Ukrajnában 2002 óta van összeszerelő üzeme a Škodának, ahol eddig mintegy 190 ezer Škoda autó készült el. Ukrajnában az utóbbi időben évente mintegy 6000 Škoda autót adtak el. (MTI)

Új, egyedi jelzésű táblákat készített a Magyar Közút Nonprofit Zrt. azért, hogy a kijelölt segítségpontokat minél könnyebben megtalálják az Ukrajnából elmenekült emberek és segítőik. A sárga alapon feketével feliratozott, magyar, angol és ukrán nyelvű útirányjelzőket kedden kezdték el telepíteni a szakemberek. Bővebben itt>>>



Ezt maga Alekszandr Lukasenko jelentette be. A belarusz elnök szerint nem is terveznek ilyesmit, és Moszkva se kérte ezt.

A magát szuverénnek mutató belarusz elnök, Putyin egyik leghűségesebb szövetségesének szavait árnyalja, hogy az orosz erők jelentős része Belaruszból lépett ukrán területre, onnan indult az a 64 kilométeres orosz konvoj is, ami Kijev felé tart, sőt, jelenleg is jelentős orosz erők állomásoznak Lukasenko országában bevetésre készen. Korábbi jelentések szerint belarusz területről rakétákat is lőttek ki Ukrajnára. (BBC)

Az ukrán tévében élőben beszélő polgármestert, Vadim Bojcsenkót idézte a Guardian. Bojcsenko szerint a város ellen öt napja – így egész éjszaka – folyamatosan zajló orosz támadások következtében több civil célpont, iskolák és lakóházak is megsérültek. A polgármester szerint légicsapások, tüzérségi támadások, illetve rakéta-sorozatvetővel indított támadások érték az Azovi-tenger partján található várost.

Az AFP eközben arról ír, hogy az orosz támadások miatt a város elektromos hálózata is megsérült, így a belvárosban és a legtöbb városrészben nincs áramszolgálatatás.

A New York Times térképe szerint hétfőre már félmillió ukrán lakos menekült el az országból, ami igen jelentős szám, tekintve, hogy a 18 és 60 év közötti férfiak a hadkötelezettség miatt nem hagyhatják el Ukrajnát. A legtöbben, majd 300 ezren Lengyelország irányába mentek, Oroszország után Magyarországra érkeztek a legtöbben, 84 ezren:

A hétfői orosz–ukrán tárgyalásokat orosz részről vezető, 1970-ben született Vlagyimir Rosztyiszlavovics Megyinszkij nem ismert a magyar olvasók többsége előtt. Megismerése segíthet eldönteni, hogy mi várható a putyini és ehhez hasonló rendszerektől. A történész írását itt olvashatják>>>

Vlagyimir Megyinszkij elnöki tanácsadó nyilatkozik az ukrán-orosz tárgyalások után február 28-án Fotó: Sergei Kholodilin / BelTA / Reuters
Vlagyimir Megyinszkij elnöki tanácsadó nyilatkozik az ukrán-orosz tárgyalások után február 28-án Fotó: Sergei Kholodilin / BelTA / Reuters

Mihail Fridman és Pjotr Aven orosz milliárdosok, az Alfa Bank alapítói kijelentették, hogy vitatják az ukrajnai orosz invázió miatt rájuk is kirótt uniós szankciókat. Fridman ukrán, orosz, izraeli állampolgárságú bankár, akinek vagyonát 11 milliárd dollárra becsülik, Aven vagyona 5 milliárd dollár, mindketten a világ leggazdagabb 600 embere közé tartoznak.

Mint a Guardian írja, az EU hétfőn szankcionálta Fridmant és Avent több tucat prominens orosz üzletemberrel együtt. Az EU szerint Aven Vlagyimir Putyin egyik legközelebbi oligarchája, ahogy Fridman is Putyin belső köreihez tartozik.

A bankárok erre bejelentették, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel megpróbálják vitatni e szankciók kiszabását,

és visszafordítani annak lerombolását, amit ők és üzleti partnereik az elmúlt 25 évben felépítettek.

Mindketten azt mondták, hogy valótlan az az állítás, hogy „az orosz kormány nem hivatalos követei” lennének, illetve hogy támogatták volna az Ukrajna destabilizálásáért felelős orosz döntéshozókat.

Bár a konfliktusból névleg kimaradnak, és nem nyújtanak nyílt katonai segítséget Ukrajnának, az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió és a NATO számos tagja, köztük szombattól még az ilyen lépésektől hagyományosan elzárkózó Németország is jelentős fegyverszállítmányokkal támogatják az ukrán hadsereget. Az első ránézésre önellentmondásos stratégia mögött az áll, hogy a NATO és Oroszország közti nyílt konfrontáció a nukleáris fegyverek jelenléte és potenciális bevetése miatt egyik félnek sincs érdekében, főként hogy a NATO számára Ukrajna kérdése nem számít egzisztenciális érdeknek. Az elemzésünket itt olvashatja>>>

A jó hír az, hogy 7 millió forintig már rövid távon is hozzáférnek az ügyfelek a pénzükhöz, de középtávon a lakossági betétek 37 millió forintig sincsenek veszélyben. Ugyanakkor mégis megdöbbentő, hogy milyen gyorsan érezteti a hatását az orosz bankok elleni szankció még a végeken is. Bővebben itt olvashat róla >>>

Legalább 9-en meghaltak és 37-en megsebesültek a Harkiv elleni éjszakai orosz támadásoknak, a halottak között több gyerek is lehet. Kedd reggel, a támadások újabb szakaszaként helyi idő szerint 8 óra 1 perckor rakéta csapódott be az egyik harkivi kormányépület közvetlen közelében. Ahogy írtuk, a videón is látható, hatalmas, tűzgömbbel járó robbanás idején autók is közlekedtek a téren. Egy, nem sokkal a robbanás után készült másik videón pedig látszott, hogy a pusztítás még úgy is jelentős volt, hogy a rakétatalálat nem magát a kormányépületet, hanem előtte a teret érte. A környék minden épületében beszakadtak az ablakok. (CNN, Guardian)

Több autóipari szereplő is korlátozásokat jelentett be Oroszországgal szemben az Ukrajna ellen indított háború miatt. Hétfőn a kínai tulajdonban levő Volvo, a német Daimler Trucks, majd az amerikai General Motors is szankciókat vezetett be.

A Volvo határozatlan időre felfüggesztette autói leszállítását Oroszországba, míg a Volvo teherautóit gyártó külön cég szintén erre a döntésre jutott – a cég eladásainak 3 százaléka Oroszországból érkezik.

A Daimler Trucks minden üzleti aktivitását felfüggesztette az országban, beleértve a helyi Kamazzal közösen vitt projektjeit is. A cég azt is közölte, hogy vizsgálja a jogi lehetőségeit, hogy megszabaduljon a Mercedes-Benzen keresztül a Kamazban birtokolt 15 százalékos részesedésétől.

A General Motors is leállítja oroszországi eladásait. A cég már nem gyárt autókat Oroszországban, amióta kiszállt a helyi AvtoVAZ-ból 2019-ben, de még mindig évi 3000 autót ad el az országban.

Korábban a Renault közölte, hogy felfüggeszti oroszországi üzemeinek működését az orosz invázió okozta logisztikai problémák miatt.

Az ukrán bajnokságban éllovas Sahtar Donyeck brazil labdarúgói biztonságban elhagyták Ukrajnát. A keretben lévő több mint egy tucat légiós, valamint családtagjaik már Románia területén vannak. A Dinamo Kijev külföldi futballistái szintén elhagyták az országot, miként az SK Dnipro három brazil játékosa is átlépte a román határt szombaton, írja az MTI.

A háborús fejlemények hatására a nemzetközi szövetség (FIFA) és az UEFA hétfőn felfüggesztette az orosz válogatott és az orosz klubcsapatok részvételét a nemzetközi sorozatokban, az ukrán szövetség pedig még a hadműveletek megindításának napján felfüggesztette a bajnokságokat az országban. Az élvonalbeli ukrán bajnokság a téli szünet után múlt pénteken folytatódott volna, a bajnokságot a Sahtar Donyeck vezeti 47 ponttal a 45 pontos Dinamo Kijev előtt.

A kijevi indiai nagykövetség kevesebb mint 24 órával ezelőtt még türelemre intette az Ukrajnában tartózkodó indiai állampolgárokat, arra kérve őket, hogy maradjanak nyugodtak és békések. Most viszont, miközben közelednek az orosz konvojok, már azt tanácsolja nekik, hogy sürgősen hagyják el az ukrán fővárost. „Minden indiai állampolgárnak – a diákokat is beleértve – azt tanácsoljuk, hogy hagyják el Kijevet sürgősen a mai napon. Elsősorban vonaton, vagy bármilyen más elérhető eszközzel” – írta a nagykövetség a Twitteren kedden. (CNN)

Elhagyja a szakadárok ellenőrzése alatt lévő, kelet-ukrajnai Donyeck városát kedden az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) különleges megfigyelő missziójának összes tagja – közölték diplomáciai források. A misszió feladata a Kijev és az oroszbarát szakadárok közötti tűzszünet betartásának ellenőrzése volt Kelet-Ukrajnában. (MTI)

Az EBESZ misszó tagjai a Donbasz régióban február 17-én – Fotó: Ali Atmaca / Anadolu Agency / AFP
Az EBESZ misszó tagjai a Donbasz régióban február 17-én – Fotó: Ali Atmaca / Anadolu Agency / AFP

Folyamatosan érkeznek a szakértői becslések arról, vajon az orosz haderő mekkora hányada vonult be Ukrajnába. A BBC a dr. Jack Watling katonai akadémikussal készült interjújára hivatkozva azt írja, hogy az orosz erőknek az eddig feltételezett 40 helyett már a 75 százaléka van az országon belül, jelentős részük Belarusz felől déli irányban nyomul előre, hogy biztosítsa a Kijev elleni támadás feltételeit.

A szakértő bizonyítottnak véli, hogy az oroszok kazettás bombákat is bevetettek Harkiv lakott területein a civil lakosság ellen. Az ukrán hadsereg harcmodorával kapcsolatban azt mondta, hogy nem katonai alakzatokban működnek, hanem fix védelmi pozíciókat vettek fel, és egyre inkább a területvédelemre összpontosítanak, amiben rengeteg önkéntes is segíti őket.

A várost minden korábbinál jobban sújtó orosz katonai csapásra készült Kijev hétfő éjszaka. Egy nappal korábban is hasonló volt a hangulat, a harcok mégsem voltak a korábbiaknál súlyosabbak, és az is eredmény, hogy tárgyalt az ukrán és az orosz delegáció. Nem állapodtak meg ugyan semmiben, de újabb tárgyalási körök várhatók. Ettől függetlenül a város ostromhangulatban él, egyre több a barikád és az utcai harcokra készülő fegyveres, a lakók otthonaikban, a betegek a kórházakban kényszerülnek pincékbe, vasúton továbbra is ezrek akarják elhagyni a várost, ami hétfőn sokaknak nem sikerült. A Kijevben maradók közül többen úgy vélik, az orosz erők elbuknának a fegyveres civilek és katonák elleni utcai harcban. A riportot itt olvashatja>>>

Az orosz támadás újabb fokozatától tartva sokan indultak útnak Kijevből, a vonatokra jegy sem kellett, de így sem fért fel mindenki – Fotó: Huszti István / Telex
Az orosz támadás újabb fokozatától tartva sokan indultak útnak Kijevből, a vonatokra jegy sem kellett, de így sem fért fel mindenki – Fotó: Huszti István / Telex


Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!