Az EU teljes légterét lezárják az orosz repülőgépek előtt, fegyverszállítmányt küld az EU Ukrajnába

2022. február 27. – 18:00

frissítve

Az EU teljes légterét lezárják az orosz repülőgépek előtt, fegyverszállítmányt küld az EU Ukrajnába
Ursula von der Leyen újabb EU-s szankciókat jelentett be Oroszország ellen – Fotó: Stephanie Lecocq / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb EU-s szankciókat és döntéseket jelentett be vasárnap Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a csütörtökön kirobban ukrán-orosz háború miatt:

  • lezárják az Európai Unió teljes légterét az orosz repülőgépek előtt, a tiltás az orosz oligarchák magángépeire is vonatkozik,
  • az EU fennállása során először fegyverszállítmányt finanszíroz majd egy megtámadott ország megsegítésére, melyet Ukrajnába küldenek,
  • betiltják az EU területén az orosz állami propagandamédiához tartozó RT-t és Szputnyikot, illetve minden ehhez tartozó kisebb médiacéget,
  • Belaruszra is kiterjesztik a szankciók egy részét az Ukrajna ellen indított csütörtöki támadás miatt.

Az EU-külügyminiszterek még vasárnap elfogadták a fentieket, így azok hétfőn életbe is lépnek.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap kijelentette, hogy „az Európai Unió most először finanszírozza fegyverek és egyéb felszerelések vásárlását és szállítását egy olyan országba, amelyet támadás ért”. A Reuters EU-s forrásból úgy értesült, hogy 450 millió eurót költenének fegyverre, és további 50 millió eurót egyéb felszerelésekre, beleértve az orvosi eszközöket. Az Ukrajnába történő fegyverszállításról is megegyeztek, a logisztikai csomópontot Lengyelország fogja biztosítani. Az EU harci repülőgépeket is biztosít a védekezéshez.

Von der Leyen hozzátette, hogy „lezárjuk az EU légterét az oroszok előtt. Javasoljuk, hogy tiltsák be az összes orosz tulajdonú, orosz lajstromjelű vagy orosz ellenőrzésű repülőgépet. Ezek a repülőgépek többé nem szállhatnak le, nem szállhatnak fel és nem repülhetnek át az EU területe felett”.

Azt is mondta, hogy az EU be fogja tiltani „a Kreml médiagépezetét. Az állami tulajdonban lévő Russia Today és a Szputnyik, valamint leányvállalataik többé nem terjeszthetik hazugságaikat, hogy igazolják Putyin háborúját és megosztottságot szítsanak uniónkban”.

Von der Leyen hozzátette, hogy az EU Alekszandr Lukasenko belarusz elnököt is célkeresztbe veszi, amiért támogatja Oroszország kiterjedt katonai kampányát Ukrajnában. „Új szankciócsomaggal fogjuk sújtani Lukasenko rendszerét” – mondta.

Az Unió leállítja az ásványi üzemanyag, a dohány, a fa- és fűrészárú, a cement, a vas és az acél exportját Belaruszba. „Ki fogjuk terjeszteni azokat az exportkorlátozásokat is, amelyeket a kettős felhasználású árukra vezettünk be Oroszországgal szemben. Ezzel elkerülhetővé válik az Oroszországgal szembeni intézkedéseink kijátszásának kockázata is” – mondta. Von der Leyen megerősítette továbbá: az EU lekapcsol fontos orosz bankokat a SWIFT-rendszerből, emellett betiltja az orosz központi bank tranzakcióit és befagyasztja annak készleteit.

A közös EU-s döntés előtt az Európai Unióból külön Németország, Olaszország, Franciaország, Románia, Litvánia, Szlovénia, Bulgária, Csehország, Lengyelország, Lettország, Észtország és Spanyolország vezetett be légtérzárat az orosz gépek előtt vasárnap délutánig.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!