Azonnali hatállyal kirúgták a Putyin-barát orosz sztárkarmestert a Müncheni Filharmonikusoktól és az Edinburgh-i fesztiváltól

2022. március 1. – 11:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dieter Reiter, München polgármestere azonnali hatállyal menesztette Valerij Gergijevet a Müncheni Filharmonikusok éléről, mert az orosz sztárkarmester „nem volt hajlandó világosan és egyértelműen elhatárolódni attól a brutális háborútól, amelyet Putyin indított Ukrajna és most különösen testvérvárosunk, Kijev ellen” – írja a 24.hu a Spiegel híre alapján. A polgármester hétfőig adott ultimátumot a 2015 óta a Müncheni Filharmonikusoknak dolgozó karmesternek arra, hogy ezt megtegye. Gergijevet hasonló okokból az Edinburgh-i Fesztivál tiszteletbeli elnökségéről is lemondatták a Sky News híre szerint. A szervezők szerint így fejezték ki együttérzésüket a kijeviek felé.

Valerij Gergijev Fotó: Lisi Niesner/Reuters
Valerij Gergijev Fotó: Lisi Niesner/Reuters

A 68 éves, moszkvai születésű karmester 2014-ben nyíltan támogatta a Krím annektálását, és mivel Putyin közeli barátjának tartják, még a menedzserei is kiálltak mögüle a múlt héten. Más kulturális intézmények, például a milánói La Scala, a Baden-Baden Fesztiválcsarnok és az Elbphilharmonie szintén felszólították Gergijevet, hogy határolódjon el Putyintól. A New York Times híre szerint a Carnegie Hall és a Bécsi Filharmonikusok az orosz támadás napján, múlt csütörtökön jelentették be, hogy az orosz karmester a továbbiakban nem tarthat náluk koncerteket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!