Ungváry Krisztián

RSS

Ungváry Krisztián: Horn Gyula és a Fidesz „ellenzékének” nyomorúsága

A mai parlamenti ellenzéknek illetve a fővárosi többségnek immár semmilyen morális oka nincs a felháborodásra, ha a fideszes önkormányzatok egyszer majd Csurka Istvánról vagy Pozsgay Imréről neveznek el közintézményt vagy közterületet.

Ungváry Krisztián: Az emlékezet felelőssége a magyar–ukrán viszonyban

Kövér László az ukrán elnök pszichés problémáiról beszélt, az ukrán reakcióban konkrét, második világháborús magyar katonai rémtettekről írtak. Ungváry Krisztián történész megírta, mit lehet tudni valójában az akkor történtekről.

A hazugság napja

Május kilencedikét a győzelem napjaként ünnepelték a Szovjetunióban, és a mai Oroszországban is. Csakhogy 1945. május 9-én valójában nem történt az égvilágon semmi, a németek már előző nap letették a fegyvert a nyugati szövetségesek előtt. A szovjet győzelem napja egy sztálinista fikció, amit Putyin tölt meg most ijesztően ismerős tartalommal.

Az agresszor marketingje

Aki hasonlóságokat vél felfedezni a második világháború egyes eseményei és a most zajló orosz–ukrán háború között, nem érzéki csalódások rabja. Németország és a Szovjetunió viselkedése a világháború kirobbantása idején, vagy a szovjet–finn háború kísértetiesen emlékeztet a mostani ukrajnai eseményekre. Ungváry Krisztián történész írása.

Ungváry Krisztián: Ukrán és orosz fasiszták – egykor és most

Az orosz-ukrán háború kapcsán visszatérően megfogalmazott vád az, hogy ukránok nácik. A valóság ennél finoman szólva is összetettebb. Az ukrán és az orosz szélsőjobb összehasonlítása pedig épp annak ellenkezőjét bizonyítja, mint amit Putyin elnök és a magyar kormány elhitetni kíván.

Ungváry Krisztián: Az orosz főtárgyaló a putyini rendszer történelemhamisító plagizátora

Az ukránokkal szemben ülő Megyinszkij történészként azt állítja, Lengyelország robbantotta ki a II. világháborút, a szovjet csapatok pedig akkor is csak béketeremtő missziót hajtottak végre.

Ungváry Karikóról: Egy társadalmi gyógyítás lehetőségei

Karikó ügye jó példa arra, hogy az ügynökügyekben nem az az igazán érdekes, ami régen történt, hanem az, hogy mit mond róla az érintett, és mit a politika. Ungváry Krisztián történész véleménye.

Amikor kiüresednek a szavak – Demeter Szilárdtól P. Szűcs Juliannáig

A Mozgó Világ vezetőjének kitüntetése egy olyan kínos ügyet dörgöl az olvasók orra alá, ami a késői Kádár-rendszer gyomorforgató disznósága volt és amit most akarva-akaratlan hőstettként igyekszik beállítani. Ungváry Krisztián történész írása.