Nem tárgyal tovább az OMV a Gazprommal, az Exxonmobil is kiszáll az orosz üzletekből

2022. március 2. – 03:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az OMV közleményében jelezte, hogy a cég igazgatósága úgy döntött, nem folytatják a tárgyalásokat a Gazprommal. Az OMV eredetileg a híres földgázmezőról, Urengoyról tárgyalt az orosz céggel, a tárgyalásokban felmerült lehetséges részesedéstől azonban végleg eláll az olajipari vállalat. Emellett „felülvizsgálják az OMV Északi Áramlat-2 vezetékben való részvételét is”, mint fogalmaznak.

Az oroszokat szankcionálva vonul ki az ExxonMobil is egy nagy oroszországi olajprojektből, a Szahalin-1-ből. Ők felfüggesztenek minden jövőbeli beruházást is az országban, mint a vállalat indokolta, azért, mert „elítélik Oroszország akcióját és támogatják Ukrajna népét abban, hogy meg tudja védeni szabadságát és meg tudja alapozni saját jövőjét nemzetként”.

Mint az megírtuk, az Eni olasz olajipari óriásvállalat kedden jelentette be, hogy 50%-os részesedésével kiszáll az Oroszországot Törökországgal összekötő Kék Áramlat gázvezetékből. Korábban a rivális BP és a Shell is oroszellenesen bojkottot hirdetett, a Shell tiltakozása például szintén érinti az Északi Áramlat-2-t, amelynek németországi szakaszát felfüggesztette Németország – szintén Oroszországot szankcionálva.

Az orosz kormány az olajóriások lépéseire azt reagálta, hogy lehetséges, hogy időszakosan megtiltanák, hogy külföldi befektetők megszabaduljanak az orosz érdekeltségeiktől. Azt egyelőre nem teljesen tudni, ezt pontosan hogyan gondolják szankcionálni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!