Kilép a Shell a Gazprommal közös partnerségéből, nem vesz részt többé az Északi Áramlat 2 projektjében sem

2022. február 28. – 19:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Shell hétfőn közleményében jelezte, hogy kilép az orosz állami energiaipari óriással, a Gazprommal kötött partnerségéből az orosz–ukrán háború miatt. A közlemény szerint a Shell megszakítja a kapcsolatot a Gazprommal és a kapcsolódó társaságokkal, például a Salym Petroleum vállalatban lévő 50 százalékos részesedését is megszünteti. A cég emellett az Északi Áramlat 2 projektben sem vesz többet részt.

„Megdöbbentett minket Ukrajna halálos áldozatainak száma, amelyet mélységesen sajnálatosnak tartunk. Ez egy értelmetlen katonai agresszió eredménye, amely Európa biztonságát is veszélyezteti”

– fogalmazott Ben van Beurden, a Shell vezérigazgatója. Kifejtette, „nem állhatnak egy ilyen helyzetben Oroszország mellé, és nem is fognak”. A közleményben azt is írják, arra számítanak, hogy kilépésük negatív hatással lesz az orosz piacra.

Németország korábban felfüggesztette az Északi Áramlat 2 földgázvezeték németországi szakaszának üzembe helyezését, ami nem tett jót a gázáraknak sem. Hétfőn a Shell mellett az UEFA is szakított a Gazprommal, emellett az európai szövetség és a FIFA is felfüggesztette az összes orosz csapatot.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!