Egyhónapos csúcsokat döntöget a gáz ára Európában

2021. november 16. – 23:12

Másolás

Vágólapra másolva

Meredek ugrással egyhavi csúcsra emelkedett a földgáz tőzsdei ára kedden Európában – írja az MTI.

Az gázárak akkor szálltak el, amikor felröppent a hír, hogy a illetékes német hatóságok felfüggesztették az Északi Áramlat-2 gázvezeték üzembe helyezési eljárását.

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF decemberi határidős jegyzésében a földgáz megawattóraként 94,60 euróba, azaz ezer köbméterenként 1150 dollárba került az esti záráskor, ami 18,3 százalékos emelkedést jelent.

Délelőtt kilenc órakor még 83,41 eurón állt a jegyzés, majd gyors emelkedésre váltott miután kiderült, hogy ideiglenesen felfüggesztették az Északi Áramlat-2 földgázvezeték üzembe helyezését megelőző hatósági eljárást Németországban.

Október 20. óta először került 1100 dollár fölé az ár.

Az európai gáztartalékok szintje jelenleg nagyjából 17 százalékkal marad el az év ezen időszakában megszokottól, míg az Egyesült Államokban ez az arány mindössze 3 százalék.

Az Európai Bizottság és az Egyesült Államok mellett Lengyelország és Ukrajna sem szeretné, ha üzembe helyeznék az új vezetékpárt. Többek között attól tartanak, hogy a földgázvezeték csak növelni fogja Európa Oroszországtól való energiafüggését. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök például „veszélyes geopolitikai fegyvernek” minősítette a vezetéket. Az orosz Gazprom és a nyugati országok közötti huzavonáról itt írtunk bővebben.

A késlekedések miatti magas gázárak ellenére azonban nem kell attól félni, hogy tábortűznél kellene melegednünk a tél folyamán, ahogy azt ebben a cikkben is kifejtettük. A hektikus energiapiacon sokféle kellemetlenséggel találkozhatunk majd, de áramkimaradásokra nem kell számítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!