Minden orosz focicsapatot felfüggesztett az UEFA és a FIFA, az európai szövetség szakít a Gazprommal

2022. február 28. – 18:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A FIFA és az UEFA közös döntésének értelmében átmenetileg minden általuk szervezett tornáról kitiltja a két szervezet az orosz futballcsapatokat, beleértve ebbe a klubcsapatokat és a válogatottakat is – írja közleményében az UEFA. Az európai szövetség nem sokkal később azt is bejelentette, hogy szakítanak kiemelt szponzorukkal, az orosz Gazprommal. Hasonló lépésre szánta el magát az Európai Kézilabda Szövetség (EHF), majd hétfő este a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) is, az észak-amerikai jégkorongliga (NHL) pedig szintén bejelentette, hogy felfüggeszti minden üzleti kapcsolatát Oroszországban.

Az európai szövetség oldalán kora este közzétett bejelentés alapján a FIFA tanácsának és az UEFA végrehajtó bizottságának korábbi, szigorúbb szankciókat tartalmazó döntései nyomán a két szervezet közösen úgy határozott, hogy átmenetileg kitiltanak minden orosz csapatot az általuk szervezett tornákról, legyen az nemzeti válogatott vagy klubcsapat. A közlemény szerint a futballvilágban ebben a kérdésben teljes az egység, mindenki maximálisan szolidaritást vállal az ukrajnai érintettekkel. A két szervezet elnökei remélik, hogy az ukrán helyzet hamarosan rendeződik, a futball pedig ismét az egység és a béke jelképe lehet majd.

Pár órával később hasonló lépésre szánta el magát az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) is, és azt is bejelentették, hogy orosz és belarusz játékvezetők nem működhetnek közre a mérkőzéseken, a szervezet tisztségviselői pedig nem vehetnek részt a jövőbeni üléseken. Az is kiderült, hogy Moszkva helyett új helyszínen rendezik meg az U16-os strandkézilabda-Európa-bajnokságot, illetve a 2023-as Eb-kvalifikációs tornát. A döntés a férfi Bajnokok Ligájában a belarusz Meskov Breszt, a női BL-ben az orosz CSZKA Moszkva és Rosztov-Don, a férfi Európa-ligában az orosz Csehovszkije Medvegyi, a férfi Európa-kupában pedig az orosz HK Viktor Sztavropol csapatát érinti.

Az UEFA nem sokkal a bejelentés után egy másik, hasonlóan nagy horderejű bejelentést tett, a német FC Schalke 04 után a szervezet is bejelentette, hogy szakít az orosz Gazprommal, amely 2012 óta az európai szövetség kiemelt szponzora volt.

Késő este tette közzé közleményét a Nemzetközi Jégkorong Szövetség: a szervezet „határozottan elítéli a katonai erő alkalmazását, és a konfliktus diplomáciai megoldására szólítja fel” a feleket. Az IIHF tanácsa közben szankciókról is döntött: minden nemzetközi versenyről és eseményről kizárják az orosz és a belarusz válogatottat és a klubokat, valamint visszavonják a 2023-as junior világbajnokság rendezési jogát Oroszországtól.

„Az IIHF nem politikai szervezet, és nem tudja befolyásolni az ukrajnai háborúval kapcsolatos döntéseket. Azonban gondoskodnunk kell minden tagunk és résztvevőnk biztonságáról, és éppen ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy minden csapat biztonságos környezetben vehessen részt az IIHF világbajnoki programjának rendezvényein”

– írta a közleményben a jégkorong-szövetség elnöke, Luc Tardif.

Nem sokkal később az Észak-Amerikai Jégkorongliga (NHL) is bejelentette, hogy minden üzleti tevékenységüket felfüggesztik Oroszországban. „Azonnali hatállyal felfüggesztjük kapcsolatainkat oroszországi üzleti partnereinkkel, és szüneteltetjük orosz nyelvű közösségi és digitális médiaoldalainkat. Ezen kívül a jövőben nem számolunk Oroszországgal az NHL-t is érintő jövőbeli versenyek helyszíneként” – írja a liga közleménye, hozzátéve, hogy aggódnak az NHL orosz származású játékosaiért, hiszen „ők és családjaik is rendkívül nehéz helyzetbe kerültek”.

Az elmúlt napokban az orosz–ukrán konfliktus a futballvilágra is nagy hatással volt: ahogy azt két napja írtuk, hirtelen sok kérdést kellett gyorsan tisztázni. Ilyen volt például a Gazprom kérdése, amit most az UEFA egy drasztikus megoldással rendezett, vagy az idei BL-döntő kérdése, amelyben szintén érkeztek fejlemények, mint kiderült, Szentpétervár helyett végül Párizsban rendezik meg. Az orosz csapatok kizárásával a lengyelek korábbi kifogása is tárgytalan lett, ők szombaton jelezték, hogy nem hajlandóak lejátszani az oroszok elleni világbajnoki pótselejtezőjüket. Ezeken túl is voltak még bőven kérdéses pontok, orosz kötődésű főszponzora van például az angol Everton egyik nagy projektjének is, a BL-címvédő londoni Chelsea tulajdonosa pedig Roman Abramovics, egy olyan orosz oligarcha, akinek összetett a viszonya Vlagyimir Putyinnal.

Noha ő maga mindig tagadja a közvetlen kötődést, az elmúlt években a viszony azért semmiképpen sem volt rossz. Abramovicsról éppen hétfőn derült ki, hogy próbál mediátori szerepet betölteni az orosz–ukrán konfliktusban, bár azt nem tudni, hogy pontosan mit csinál. Szóvivője hangsúlyozta, hogy ebben az ügyben nyilvánvalóan limitáltak a lehetőségei, és azt is elmondta, hogy az ukránok keresték meg őt, egészen pontosan Alekszandr Rodnyanszkij filmrendező. A Chelsea ügyeit jelenleg nem Abramovics, hanem a klub alapítványának megbízottjai végzik, de továbbra is az üzletember a tulajdonos. Abramovics állítja, hogy a pletykákkal ellentétben nincsenek érvényben szankciók vele szemben, így továbbra is tudja pénzelni a csapatot.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!