Futball-vb: a lengyelek nem hajlandóak az oroszok ellen játszani, a csehekkel és svédekkel közösen a FIFA-hoz fordulnak

2022. február 26. – 12:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elég a szavakból, ideje cselekedni! Az Ukrajna elleni orosz agresszió eszkalálódása miatt a lengyel labdarúgó válogatott nem játssza le az Oroszország elleni világbajnoki pótselejtezőjét

– ezt posztolta ki Twitterére szombat délelőtt Cezary Kulesza, a lengyel labdarúgó-szövetség elnöke. A szövetség döntését a játékosok is támogatják, az angol Leeds Unitedben játszó Mateusz Klich ezt lengyel és angol nyelvű posztban hozta nyilvánosságra.

Az ez év végi katari világbajnokság egyik európai pótselejtező-ágán került össze a cseh, a svéd, a lengyel és az orosz válogatott, közülük egy juthat ki a vébére. Az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt az oroszok három ellenfele már két napja, a háború kitörése után közös beadványban fordult a FIFA-hoz, amelyben leszögezték: egyik válogatott sem utazik el vb-szereplésért meccset játszani Oroszországba.

A lengyel szövetség vezetője a mostani poszttal ennél tovább ment, amikor azt szögezte le, hogy a lengyel válogatott sehol, semleges helyszínen se játssza le a március 24-én, szűk egy hónap múlva esedékes selejtezőt. Cezary Kulesza a posztjában arról is írt, hogy tárgyalnak a svéd és cseh futballszövetséggel, és a céljuk az, hogy közös álláspontot tárjanak a Nemzetközi Labdarúgó-Szövetség elé.

Fotó: Foto Olimpik/NurPhoto
Fotó: Foto Olimpik/NurPhoto

A cseh és a svéd szövetség Twitterén vagy Facebookján cikkünk megjelenéséig nem volt új információ (a pótselejtezőket kiesés alapon bonyolítják, az orosz-lengyel és a cseh-svéd meccsek győztesei játszanak minidöntőt, annak győztese jut ki a világbajnokságra).

Az egyes sportfogadási oldalak eltérően reagáltak a lengyel-orosz meccsel kapcsolatos bizonytalanságra. Van olyan oldal, amelyen jelenleg is lehet fogadni, a cikk írásakor 2,9-es odds-szal az orosz, 2,3-assal a lengyel győzelemre, és 3,3-as szorzó van a döntetlenre, egy másik fogadási oldal azonban már törölte az eseményei közül, és csak a másik öt aznapi európai pótselejtezőre kínál fogadási lehetőséget. A livescore.com adatbázisában egyelőre még szerepel a mérkőzés moszkvai helyszínnel, az eredmenyek.com-on viszont már Elhalasztva besorolást kapott a meccs.

Amellett, hogy az orosz válogatott világbajnoki részvétele bizonytalanná vált, az orosz futball-közéletet más veszteség is érte az ukrajnai agresszió miatt. Az UEFA ugyanis elvette Szentpétervártól az idei BL-sorozat döntőjét; a májusi meccset Párizsban rendezik meg. Hogy a háború milyen további, részben sportdiplomáciai, részben sportgazdasági viharokat kavart és dilemmákat okozott a futballvilágban, arról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!