Zelenszkij az oroszoknak: Először álljon le a bombázás, utána üljenek le az asztalhoz

2022. március 1. – 17:48

frissítve

Zelenszkij az oroszoknak: Először álljon le a bombázás, utána üljenek le az asztalhoz
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2022. március 1-jén – Fotó: Umit Bektas / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 18:05: Zelenszkij a Reuters mellett a CNN-nek is adott interjút, a hírcsatornának mondottakkal frissítettük a cikket.

Egy szigorúan őrzött kormányzati épületben személyes interjút adott a Reuters hírügynökségnek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki azt kérte az oroszoktól, hogy állítsák le a bombázásokat, mielőtt megkezdik a további tárgyalásokat a két ország között.

„Legalább az emberek bombázását muszáj leállítani, először álljon le a bombázás, utána üljenek le az asztalhoz” – mondta a Reutersnek.

Zelenszkij arra kérte a NATO-tagokat, hogy tiltsák ki az orosz repülőket a légterükből, ezzel meg tudnák akadályozni az orosz légierő mozgásait. Szerinte a megelőző jelleg lenne a fontos, nem szeretné belerángatni a szövetséget az oroszok elleni háborúba.

Állítása szerint maga az amerikai elnök, Joe Biden közölte vele személyesen, hogy ez nem az az idő, hogy ilyen rendelkezéseket bevezessenek.

Arra az esetre, ha a NATO nem venné fel a tagjai közé Ukrajnát, az elnök biztonsági garanciát kérne a szövetségtől. Azt szeretné, hogy Ukrajnának legyenek meg a területi egységei, védjék meg a határait, legyenek különleges viszonyai a szomszédjaival, legyenek teljesen biztonságban, és ezekre a rendelkezésekre legyenek jogi garanciák.

Zelenszkij a CNN-nek is adott interjút abban a bizonyos épületben. Az amerikai hírcsatornának azt nyilatkozta, hogy arra kéri Joe Bident, a mai évértékelő beszédében egy erős és hasznos üzenetet közvetítsen. Az elnök azt mondta, hogy ezt komolyan gondolja, most nem egy filmben van éppen.

A CNN-nek elmondta, hogy szerinte nem az ő személye lett ikonikus, hanem Ukrajna az.

„Ukrajna Európa szíve, és úgy gondolom, hogy Európa most valami különleges dologként látja Ukrajnát. Ezért nem szabad hagyni, hogy a világ elveszítse ezt a különleges dolgot” – mondta Zelenszkij.

Az első béketárgyalás Ukrajna és Oroszország között február 28-án, hétfőn volt, különösebb eredmények nélkül. A tervek szerint hamarosan megint leülnének egy asztalhoz a felek.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!