A következő napokban folytatódhatnak az orosz-ukrán béketárgyalások

2022. február 28. – 18:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kora este ért véget a magyar idő szerint hétfő délelőtt 10-kor megkezdődött ukrán-orosz béketárgyalás az ukrán-belarusz határon, melyek célja az volt, hogy tűzszünet legyen Ukrajna területén. A két ország delegációi most visszatérnek a hazájukba, a következő napokban pedig újabb kör várható.

Elsőként az orosz TASZSZ és RIA hírügynökségek számoltak be arról magyar idő szerint háromnegyed hat körül, hogy véget értek a béketárgyalások az orosz és az ukrán delegációk között. A RIA azt írta, hogy a tárgyaló felek visszatérnek a fővárosokba további konzultációra egy esetleges folytatás előtt. Mikhailo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó nem sokkal később ugyancsak azt nyilatkozta a helyszínen tartózkodó újságíróknak, hogy lezárult a tárgyalás, és ő is hozzátette, hogy egy esetleges következő kör előtt mindkét fél visszatér a hazájába, hogy a továbbiakról egyeztethessenek. Podoljak azt is elmondta, hogy a tárgyalások elsődleges célja az volt, hogy létrejöhessen a tűzszünet és megszűnjenek az ukrán területen zajló hadműveletek.

Podoljak később Twitteren azt írta, nagyon nehéz tárgyaláson vannak túl, de legalább egyelőre nem esett szó kötelező erejű ultimátumokról. Azt is hozzátette, hogy álláspontja szerint az orosz fél továbbra is rendkívül elfogultan szemléli a helyzetet.

Fotó: Szergej Kholodilin/ BELTA / AFP
Fotó: Szergej Kholodilin/ BELTA / AFP

A Sky a belarusz állami hírügynökségre hivatkozva ugyancsak azt írta, hogy a következő napokban folytatódhatnak a tárgyalások. A TASZSZ hírügynökség pedig idézte az orosz delegáció egyik tagját, Leonyid Szluckijt, aki azt mondta, „több olyan fontos pontot is talált a két fél, melyekben haladás érhető el, és a következő napokban újabb tárgyalás várható”. Szluckij azt is megerősítette, hogy az orosz delegáció most visszatér hazájába, és a következő huszonnégy órában átbeszéli az ország vezetésével a történteket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!