A Maersk hajózási csoport már nem szállít Oroszországba

2022. március 1. – 11:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A világ legnagyobb hajózási cége, a 83 ezer főt foglalkoztató dán A.P. Møller – Mærsk hajózási csoport ideiglenesen leállítja az Oroszországba irányuló és onnan induló konténer-szállítmányait,– közölte a társaság kedden. A lépés a szektor további óriásait, a szingapúri Ocean Network Express (ONE), a német Hapag Lloyd és a svájci MSC szállítmányozási csoport hasonló döntéseit követte – írja a Reuters.

Az összes orosz kikötőre kiterjesztett szállítási korlátozás alól csak az élelmiszerek, illetve az orvosi és humanitárius ellátás a kivétel – közölte a Maersk. A társaság komoly orosz kitettséggel rendelkezett, övé volt a Global Ports orosz kikötői cég 31 százaléka, ez a cég hat orosz és két finn terminált üzemeltet. A Global Ports részvényesei közé tartozik még a Roszatom és Szergej Siskarjov orosz üzletember cége, a Delo Group. Siskarjov nagyon befolyásos oligarcha, ő az Orosz Kézilabda Szövetség elnöke is egyben.

A cég konténerszállító útvonalakat üzemeltet Szentpétervárra és Kalinyingrádba, Novorosszijszkba, valamint Vlagyivosztokba és Vosztocsnijba.

A koppenhágai székhelyű óriásvállalat mintegy 500 alkalmazottat foglalkoztatott Oroszországban, míg Ukrajnában 60-at, de az odesszai tevékenységét már a múlt héten felfüggesztette.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!