Orosz csapatok szálltak le Harkivban, Mariupolt teljesen körbezárhatták, Biden kitiltja az orosz gépeket az USA légteréből

2022. március 1. – 07:50

frissítve

Orosz csapatok szálltak le Harkivban, Mariupolt teljesen körbezárhatták, Biden kitiltja az orosz gépeket az USA légteréből
Mentőegységek a kijevi tévétoronynál – Fotó: Schwan / Anadolou / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Kedden éjszaka megélénkültek az orosz támadások, többek között Kijevből, Harkivból és Zsitomirból érkeztek jelentések légicsapásokról. Helyi jelentések szerint Mariupolt körbezárták, Harkivban pedig orosz csapatok szálltak le és kezdtek heves harcokba a városvédőkkel.
  • Az oroszok Kijev elleni csapásokkal fenyegetnek, az ukrán főváros tévétornya már kapott is egy találatot.
  • Egyre közelebb kerül Kijevhez a Belarusz felől közeledő orosz katonai konvoj, az ukrán fővárosban a félelem egyre nő. A 64 kilométer hosszúságú konvoj eleje 27 kilométerre van Kijev központjától.
  • Hetven ukrán katona halt meg, amikor az oroszok lebombázták Ohtirka laktanyáját.
  • A hétfői nyolcak után Szijjártó Péter bejelentette, hogy Magyarország is támogatja Ukrajna azonnali felvételét az Európai Unióba. Szintén kedden délelőtt Románia is csatlakozott a felvételt követelőkhöz, ezt az ország köztársasági elnöke jelentette be.
  • Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy az oroszoknak abba kell hagyniuk a bombázásokat, míg le nem zajlanak a tárgyalások a két ország között, miközben a NATO-t arra sürgette, hogy indirekt eszközökkel lassítsák az oroszokat.
  • Belarusz nem csatlakozik az ukrán invázióhoz, jelentette be Lukasenko elnök. Ennek némileg ellentmond, hogy az ukrán hírügynökség meg nem erősített híre szerint belarusz katonák lépték át a határt.
  • Már 660 ezer ember menekült el Ukrajnából, a magyar határt a háború kezdete óta 105 ezren lépték át.
  • Joe Biden kitiltja az orosz repülőket az USA légteréből.
  • Soha nem látott mélységekben járt a forint, az euró 379 forintba is került. Zuhanás volt a tőzsdén is: a részvényindex 11%-ot, az OTP árfolyama több mint 20%-ot esett.
  • Egyre komolyabb céges bojkott bontakozik ki Oroszország ellenében, világmárkák sorra szüntetik be a szolgáltatásnyújtást az országban, a nagy olajcégek pedig kiszállnak orosz projektjeikből.
  • Hétfői percről percre tudósításunkat itt olvashatja.

A Nike.com oldalának orosz változatán megjelent egy felirat, ami nagyjából annyit tesz, hogy a cég jelenleg nem tudja garantálni az áruk kiszállítását az Oroszországban tartózkodó vásárlói számára, ezért a Nike.com oldalon és a Nike-appban vásárolt termékek átmenetileg nem érhetők el abban a régióban.

A Kyiv Independent azt írta az UNIAN hírügynökségre hivatkozva, hogy kedden éjszaka a kijevi kerületbe tartozó Bila Cserkva nevű településen egy üzemanyagraktárat is eltaláltak az orosz rakéták. A környékről hangos robbanást jeleztek.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) úgy döntött, hogy a versenysorozataiból nem zárja ki az orosz és belarusz pilótákat, amíg „elkötelezik magukat, a béke és a politikai semlegesség elve mellett”.

Amikor a különböző világszövetségek egymás után teszik lehetetlenné oroszok versenyzését, a FIA lépése meglehetősen szokatlan.

A Forma–1-ben egyetlen orosz van, Nyikita Mazepin a Haas pilótája, csapatának főszponzora pedig apja Uralkali nevű műtrágyagyártója.

A Haas valamelyest már elébe is ment a döntésnek, hiszen a múlt pénteki F1-tesztnapon az eredetileg orosz nemzeti színűre festett autót fehérre mázolták át.

A FIA egyébként az oroszokat már múlt pénteken megbüntette azzal, hogy törölték a Szocsiba tervezett Orosz Nagydíjat. (MTI)

Helyi idő szerint este 11 óra körül a kijevi repülőtér környékén, valamint Ruszanivka, Visnyeve, Kupenyivka Bojarka és Zsiljanyi városrészekből jeleztek bombázást, írta az Ukrajinszka Pravda az állami kommunikációs szolgálatra hivatkozva.

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy az Apple korlátozni fogja többek között az Apple Pay szolgáltatását Oroszországban, de most kiadtak egy sajtóközleményt is arról, hogy

  • minden termék eladását felfüggesztették Oroszországban, múlt héten leálltak az exporttal is;
  • az Apple Payt és más szolgáltatásokat korlátoztak;
  • az RT News és Sputnik appokat eltávolították az App Store-ból;
  • Ukrajnában kikapcsolták a Google Maps forgalomfigyelő, élő frissítését.

Mihajlo Fedorov ukrán digitális fejlesztési miniszter még február 25-én posztolta a Twitterre, hogy hivatalosan is arra kérte Tim Cookot, az Apple vezérigazgatóját, hogy korlátozza az Apple szolgáltatásait Oroszországban:

„Futballedzőnek lenni a világ legnagyszerűbb hivatása számomra. De nem folytathatom a munkámat egy olyan országban, amelynek vezetője felelős egy Európa közepén történt támadásért. Ez nem összeegyeztethető az értékrendemmel” – mondta Markus Gisdol, miután felmondott a Lokomotiv Moszkva fociklubnál a csütörtökön kirobbant ukrajnai háború miatt.

A német menedzser korábban a Hoffenheim, a Hamburg és a Köln csapatát irányította, 2021 októberében nevezték ki Lokomotiv Moszkva élére.

Az oroszok támadása óta már több mint 700 ezer ukrán hagyta el az országot, de ezzel ellentétes irányú mozgás is megfigyelhető. Az állami határőrség adatai szerint 80 ezer ukrán állampolgár tért haza. A belügyminisztérium közlése szerint többségük férfi, és azért jöttek haza, mert csatlakozni akarnak az ukrán fegyveres erőkhöz és más katonai egységekhez.

A Telex Ukrajnában lévő tudósítói is megszólaltattak olyanokat, akik harcolni tértek haza külföldről.

(via Kyiv Independent)

Belarusz egyetlen katonai egysége sem hagyta el a támaszpontját, de veszély esetén az országot két-három nap alatt mozgósítani lehet – mondta Alekszandr Lukasenko belarusz elnök kedden az MTI szerint. Lukasenko a belarusz állami hírügynökségnek arról beszélt, Oroszországtól újabb Sz–400-as légvédelmi rendszert akar, amelyet Minszktől nyugatra telepítenének. Ilyen típusú rakétarendszer már hadrendben áll az ország délkeleti részében, az ukrán határ közelében.

Lukasenko korábban arról beszélt, Belarusz nem csatlakozik az ukrán invázióhoz. Ennek ugyanakkor némileg ellentmond, hogy az ukrán hírügynökség meg nem erősített híre szerint belarusz katonák lépték át a határt.

Mindeközben az Egyesült Királyság külügyminisztere, Liz Truss bejelentette, hogy szankciókat vezetnek be Belarusz ellen is, amiért támogatták az orosz katonai inváziót. Első körben a belarusz vezérkari főnököt és három másik védelmi miniszterhelyettest azonnali hatállyal kiutasították az Egyesült Királyságból. Ez azt jelenti, hogy nem utazhatnak az Egyesült Királyságba, és az Egyesült Királyságban található vagyontárgyaikat befagyasztják. További két katonai vállalkozást is szankcionáltak, amelyek szerepet vállaltak az orosz támadásban.

Néhány órával korábban mi is megírtuk, hogy Alekszander Lukasenko egy furcsa térkép előtt mutogatott pálcával, és mintha a belarusz csapatmozgásokat ismertette volna. A térképén Ukrajna négy részre volt felosztva, aminek a miértjét elsőre mi sem tudtunk, de egy olvasónknak köszönhetően már képbe kerültünk, ezt most meg is osztjuk.

Lukasenko elrendezi a belarusz csapatokat – Fotó: Twitter
Lukasenko elrendezi a belarusz csapatokat – Fotó: Twitter

Lukasenko térképén a négy darabra szedett Ukrajna az ukrán szárazföldi erők négy hadműveleti parancsnokságának területeit mutatja.

  • Nyugati hadműveleti parancsnokság
  • Déli hadműveleti parancsnokság
  • Északi hadműveleti parancsnokság
  • Keleti hadműveleti parancsnokság

Ha valakiben felmerült a kérdés, hogy mégis hogyan beszélget egymással Joe Biden amerikai elnök és az éppen ostromra készülő Kijevben tartózkodó Volodimir Zelinszkij, a CNN egy amerikai tisztségviselő segítségével megadta a választ: egy olyan biztonságos műholdas telefonnal, amit az amerikaiak a múlt hónapban adtak az ukrán elnöknek.

Az amerikaiak akkor küldték a telefont, amikor az Egyesült Államok elkezdte kiüríteni az ottani nagykövetséget, és egyre nagyobb valószínűsége volt egy lehetséges megszállásnak. Ugyanilyen telefont kapott Ukrajna külügyminisztere, Dmitro Kuleba is.

A CNN szerint a probléma csak az volt, hogy állítólag az ukránok napokig nem tudták beüzemelni a telefonokat, ugyanis

a használati utasítás angolul volt, nem ukránul.

(CNN)

Orbán Viktor hazudik arról, hogy Magyarország nem vesz részt az ukrajnai fegyverszállításokban, hiszen Orbánék is megszavazták a közös EU-s fegyverküldést – erről beszélt kedden este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában az ellenzék kormányfőjelöltje, Márki-Zay Péter.

A műsorvezető arról is kérdezte, miért mondta korábban azt, hogy Orbán Viktor felelős az orosz-ukrán konfliktusért. Ezt a furcsa kijelentését Márki-Zay úgy magyarázta, hogy Orbán éveken át blokkolta Ukrajna NATO-tagságát és az EU-s csatlakozási folyamatait. A műsorvezető emlékeztette a miniszterelnök-jelöltet arra, hogy Orbán azért blokkolta Ukrajna NATO-csatlakozási folyamatait, mert néhány éve a kárpátaljai magyar kisebbség jogait jelentősen korlátozó nyelvtörvényt és oktatási törvényt fogadott el Ukrajna. Márki-Zay szerint viszont az összes ukrán és a kárpátaljai magyarok alapvető biztonsági érdeke lett volna a mihamarabbi NATO és EU csatlakozás, és mivel ezt hátráltatta Orbán, ezért ő is felelős a kialakult helyzetért.

Az viszont Márki-Zay szerint árulás, hogy az Orbán-kormány nem engedi, hogy más országok Magyarországon keresztül szállítsanak fegyvert Ukrajnának. Részletek itt.

A Bloomberg információi szerint hét orosz bankot zárnak ki az utalási rendszerből, mégpedig ezt a hetet:

  • Bank Rossiya
  • Bank Otkritie
  • Novikombank
  • Promsvyazbank PJSC
  • Sovcombank PJSC
  • VEB.RF
  • VTB Bank PJSC

További információk ebben a cikkben.

Orosz egységek Trosztyanec városában (ilyen névvel több település is van Ukrajnában, egy például Kárpátalján is, de most a Harkiv közelében lévőről van szó) lakóházakat is támadtak a helyi ukrán adminisztráció vezetője, Dmitro Zsivickij szerint.

Az utcai összecsapások miatt megszűnt a netszolgáltatás is, amit egyelőre nem is tudnak helyreállítani a harcok közepette.

Zsivickij egyelőre nem tudja, hogy hány civil áldozat van, de azt állítja, hogy házról házra járnak az oroszok és lepusztítják az ingatlanokat. Azt is mondta, hogy az oroszok egy helyi csokoládégyárban alakították ki a bázisukat, ott tárolják a hadifelszerelést.

(via Ukrajinszka Pravda)

A Nemzetközi Bíróság jövő hétfőn és kedden kezdi a meghallgatásokat abban az eljárásban, amit Ukrajna kezdeményezett Oroszország ellen február 27-én.

Volodimir Zelenszkij elnök azért indított eljárást, mert Vlagyimir Putyin azzal az ürüggyel indította meg az ország megszállását, hogy Ukrajnában népirtást folytatnak az ország orosz nyelvű lakosai ellen.

Ezzel párhuzamosan a Nemzetközi Büntetőbíróságon azt vizsgálják, hogy Oroszország követett-e el lehetséges háborús vagy emberiség elleni bűncselekményeket.

(Sky)

Az elmúlt 48 órában egyre több légi támadást indítottak az oroszok Ukrajna sűrűn lakott területei ellen – írja a CNN a brit védelmi minisztérium jelentésére hivatkozva.

Az interneten több videó is terjed lerombolt lakóépületekről, amelyeket szemtanúk szerint Kijev közelében, Borogyanka városában készítettek. „Itt nincsenek csapategységek, csak Borogyanka egyszerű lakói. Nagymamák, nagypapák, gyerekek. Az emberek a pincékben húzódnak meg. Emberek, látniuk kell, mi folyik itt” – mondja az egyik felvételen egy férfi a BBC közvetítése szerint. Egy másik videón pedig egy játszótér látható, amely egy szemtanú szerint három-négy bombát dobtak le. Azt is mondja, hogy a házakból még mindig nyögések hallatszanak ki.

A brit hírszerzés jelentése szerint az ukrán erők továbbra is tartják Harkiv, Herszon és Mariupol városát, azonban mindhárom várost valószínűleg bekerítették az orosz erők.

Volodimir Zelenszkij is emlegette a Twitterén, hogy kedden beszélgetett Joe Biden amerikai elnökkel, de most a Fehér Ház közleményt is kiadott arról, hogy pontosan miről.

Biden hangsúlyozta, hogy kitartóan segítik Ukrajnát, humanitárius segéllyel, biztonságtechnikai felszereléssel és gazdasági támogatásokkal.

Az elnökök arról is szót váltottak, hogy az Egyesült Államok és szövetségei azon dolgoznak, hogy elszámoltassák Oroszországot olyan szankciókkal, amik máris hatással voltak az orosz gazdaságra.

Biden és Zelenszkij kitértek a Babij Jar-emlékhely közelében történt rakétatámadásra is.

(Whitehouse.gov)

Megegyezett az Egyesült Államok és az európai és ázsiai szövetségesei, és összesen 60 millió hordónyi kőolajat szabadítanak fel a tartalékokból. A 60 millió fele az amerikaiak, a másik fele a szövetségesek tartalékaiból jön.

Joe Biden amerikai elnök célja a döntéssel, hogy az ukrán-orosz háború miatt kialakult magasabb üzemanyagárakat ellensúlyozza.

(CNN)

Élelmiszereket, tisztasági szereket és még sörpadokat is vittek Tiszabecsre a menekülteknek – és visznek majd Kárpátaljára is –, ezeket a Fidesz debreceni szervezete a Debreceni Karitatív Testülettel együttműködve ajánlotta fel. „Én magam is mint a honvédelmi bizottság elnöke, szeretném megnézni személyesen, hogy megy a háborúból menekülők ellátása” – mondta az erről szóló videóban Kósa Lajos.

A Fidesz mellett a Momentum is gyűjt adományokat, amelyeket szerdán egyéni képviselőjelöltjeik, Mándi László, Kiss László és Szántai László szállít majd el a határra. Az adománygyűjtés mellett a párt egy petíciót is indított a Debreceni Egyetem felé, amellyel Vlagyimir Putyin díszpolgári címének visszavonását sürgetik. Az orosz elnök díszpolgárságáról itt írtunk bővebben.

A pártok mellett a középiskolás diákok is beszálltak a gyűjtésbe, köztük a Tóth Árpád Gimnázium diákjai, akik a Debreceni Karitatív Testület ajánlása alapján nemcsak élelmiszereket és tisztasági szereket, hanem takarókat, bébiételeket és pelenkákat is gyűjtenek.

A civilek és a pártok mellett vasárnaptól a debreceni taxisok is segítenek a menekülteknek, a városban működő Főnix és Bolt Taxi sofőrjei az adományok szállítása mellett térítésmentesen fuvarozzák a határról érkezőket. Egy csapat közülük már vasárnap elindult Lónyára és Tiszabecsre.

Kijevben fokozódik a háborús helyzet. Négy helyszíni tudósítónk már hétfőn elindult volna hazafele, de csak kedden sikerült vonatra szállni a kijevi pályaudvaron. A magyar határ irányába, Lvivbe ígért vonat zárt ajtajainál reménytelenül tolongtak az emberek, ám találtak egy másik vonatot, amely a román határ irányába tart. A vonat elindult, kollégáink távolodnak a háborús zónától. A kalandos indulásukról Földes András számolt be ebben a cikkben.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Oroszország letiltott két független médiaszervezetet, mert szándékosan hamis információkat terjesztettek Moszkva ukrajnai inváziójáról – írja az AFP.

Az orosz főügyész elrendelte az ország médiafelügyeletét, hogy korlátozza a hozzáférést a TVRain néven is ismert Dozsd tévécsatornához és az Eho Moszkvi rádióhoz.

A főügyész indoklása szerint ez a két média céltudatosan és szisztematikusan közül hamis információkat az orosz katonák ukrajnai tetteiről, valamint szélsőséges tevékenységekre és erőszakra biztat.

Alekszej Venediktov, az Eho Moszkvi főszerkesztője a Telegramon közölte, hogy a rádiót kikapcsolták.

Hétfőn 21-en érkeztek az egyetemi kollégiumba, ahol pénteken még 250 férőhelyet ajánlott el az egyetem vezetése, de ezt később 300-ra módosították úgy, hogy a debreceni kollégiumokban 200-at, a nyíregyházi, hajdúböszörményi és szolnoki campusokon pedig összesen 100 üres szobát ajánlottak fel az érkező menekülteknek. Az egyetem 0-24 órás, hétvégén is elérhető telefonos ügyeletet biztosít az érkezőknek, hogy azok is be tudjanak jutni a kollégiumi helyekre, akik az éjszaka érkeznek.

Noha az egyetemen elsősorban a velük partneri kapcsolatban lévő beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola hallgatóit, oktatóit és azok családtagjait várja, a harmadik világból érkező hallgatókat is elszállásolják. A hallgatókat és oktatókat az oktatásba is igyekeznek majd beintegrálni, miközben a hallgatói önkormányzat a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve, továbbra is várja a felajánlásokat az egyetem campusain. (dehir.hu)

A bankvezérnek több mint 4 millió darab OTP-részvénye van, ezek a hétfői záráskor még csaknem 52 milliárd forintot értek, a keddi záráskor már csak 40,6 milliárdot. Részletek cikkünkben, amiből az is kiderül, mennyi párolgott el Csányi vagyonából egy hónap alatt az OTP-árfolyam csökkenése miatt.

Hatalmas mélyrepülést hozott a pesti tőzsdén a hétfői kereskedési nap. A BUX részvényindex 11,02%-kal zuhant, az OTP részvényei csaknem 60 milliárd forintos kereskedésben 21,53%-kal értékelődtek le, miközben a forint 379 forintos euróárral történelmi mélységbe zuhant. Részletek cikkünkben >>>

Orbán Viktornak el kell döntenie, melyik oldalon áll – mondta az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője, Manfred Weber az Euronewsnak egy brüsszeli sajtóbeszélgetésen. Arról kérdezték, hogy miként látja a magyar kormány döntését, amely megtiltja azt, hogy az EU és a NATO fegyverszállítmányai áthaladjanak Magyarországon. A bajor politikus szerint a magyar kormány elképesztő kettős játékot űz Ukrajna ügyében, miközben a világ többi része egyértelműen döntött.

A néppárti vezetőt arról is kérdezték, hogy nem tartja-e veszélyesnek az EU és a NATO fegyverszállításait Ukrajnába, hiszen Oroszország válaszlépéseket tehet. „Az ENSZ minden független országnak jogot ad az önvédelemre. Mi pedig mindössze lehetővé tesszük az ukránok számára, hogy éljenek ezzel a joggal. Ezért teljes mértékben támogatom a fegyverszállításokat. Ez nem agresszív lépés” – fogalmazott Manfred Weber.

Korábban Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke is élesen bírálta a magyar kormány álláspontját a fegyverszállítás tilalmáról. Tusk úgy fogalmazott, Orbán Viktor és Szijjártó Péter Gazprom igazgatótanácsi pozíciót érdemelne Putyintól a lojalitásukért.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt szegedi tagszervezete kedd este kihelyezett egy ukrán zászlót a Dugonics térre.

„Mivel 1956 lángja Szegeden lobbant fel, az itt élők elméiben még rémlik, milyen orosz lánctalpak fenyegetésében élni. Épp ezért kívánjuk szolidaritásunkat kifejezni a küzdő ukrán néppel” – indokolták meg akciójukat.

Ukrán zászló a szegedi Dugonics téren – Fotó: Móra Ferenc Sándor/Telex
Ukrán zászló a szegedi Dugonics téren – Fotó: Móra Ferenc Sándor/Telex

Az ENSZ nemzeti emberi jogi intézménye, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala ideiglenes területi irodát fog nyitni a magyar-ukrán határ közelében – írja az MTI.

A tervek szerint a hivatal kollégái személyesen segítenek majd az ügyintézésben, jogi tanácsadásban, emellett a hivatal honlapján és közösségi oldalán közölt, rendszeresen frissülő információkkal biztosítják a háború elől menekülők tájékozódását – jelentette be Kozma Ákos ombudsman.

Ákos a nap folyamán Nyíregyházán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon személyesen tájékozódott az Ukrajnából, a háború elől menekülő emberek fogadásának körülményeiről, és még hatékonyabb támogatásuk további lehetőségeiről.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala mindezzel egyidejűleg adománygyűjtést indít az Ukrajnából, a háború elől menekülők megsegítésére – áll a közleményben.

(MTI)

Hétfő éjfél és délután 16 óra között több mint 12 ezer belépőt regisztráltak a magyar-ukrán határátkelőhelyeken – részletes adatokat közölt honlapján a rendőrség. Azt írják, a határátkelőhelyekre továbbra is folyamatosan érkeznek az Ukrajnából menekülők.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Akik igényt tartanak rá, azokat ideiglenes menedékhelyekre és segítségpontokra szállítják, ahol a szükséges ideig fűtött épületekben tartózkodhatnak, valamint gondoskodnak ellátásukról is. A határ magyar oldalán nincs torlódás, a beléptetés gördülékeny – fogalmaznak közleményükben.

A rendőrség honlapján elérhető adatok szerint február 24. nulla óra és március 1. 16 óra között összesen csaknem 105 ezren lépték át a magyar-ukrán határszakaszt.

Andrij Jermak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetője arról posztolt Twitteren, hogy a ma délutáni, tévétorony elleni rakétatámadás alatt az oroszok eltalálták a Babij Jar-emlékművet is.

Egyelőre még nem tudni részleteket a délutáni támadásról, azon kívül, hogy öt sérültje és öt halálos áldozata van, illetve hogy a kijevi tévétorony mellett robbanást és óriási füstöt lehetett látni, de elképzelhető, hogy az emlékmű is megsérült, mert a toronytól pár száz méterre található.

Babij Jar egy hasadék neve Kijev külvárosában, a helyén felhúzott központ pedig annak állít emléket, amikor 1941. szeptember 29-30. között a német hadsereg több mint 33 ezer zsidó civilt mészárolt le. Addig az volt a legnagyobb tömegmészárlás a második világháborúban. A Mazsihisz oldalán többet meg lehet tudni a mészárlás körülményeiről.

A 80 évvel ezelőtt Ukrajnában történt Babij Jar-i tragédia soha nem ismétlődhet meg sem Ukrajnában, sem Európa más sarkaiban, sem sehol másutt a világon

– ezt Volodimir Zelenszkij mondta a tragédia 80. évfordulóján, 2021-ben. Zelenszkij Twitteren reagált az emlékhely környékét írt támadásra azzal, hogy mi értelme van 80 évig azt mondani, hogy „soha többé”, amikor a világ csendben nézi, hogy egy bomba zuhan Babij Jar mai területére.

Pénteken rendkívüli ülést tartanak a NATO külügyminiszterei Oroszország ukrajnai inváziója miatt, írta a CNN.

A NATO kedden kiadott közleménye szerint a találkozón személyesen vesznek részt a diplomaták a szervezet brüsszeli központjában. Az ülést a katonai szövetség vezetője, Jens Stoltenberg vezeti majd.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!