Az Egyesült Királyság szankciókat vezet be Belarusz ellen, több embert kiutasítottak az országból

2022. március 1. – 21:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Belarusz egyetlen katonai egysége sem hagyta el a támaszpontját, de veszély esetén az országot két-három nap alatt mozgósítani lehet – mondta Alekszandr Lukasenko belarusz elnök kedden az MTI szerint. Lukasenko a belarusz állami hírügynökségnek arról beszélt, Oroszországtól újabb Sz–400-as légvédelmi rendszert akar, amelyet Minszktől nyugatra telepítenének. Ilyen típusú rakétarendszer már hadrendben áll az ország délkeleti részében, az ukrán határ közelében.

Lukasenko korábban arról beszélt, Belarusz nem csatlakozik az ukrán invázióhoz. Ennek ugyanakkor némileg ellentmond, hogy az ukrán hírügynökség meg nem erősített híre szerint belarusz katonák lépték át a határt.

Mindeközben az Egyesült Királyság külügyminisztere, Liz Truss bejelentette, hogy szankciókat vezetnek be Belarusz ellen is, amiért támogatták az orosz katonai inváziót. Első körben a belarusz vezérkari főnököt és három másik védelmi miniszterhelyettest azonnali hatállyal kiutasították az Egyesült Királyságból. Ez azt jelenti, hogy nem utazhatnak az Egyesült Királyságba, és az Egyesült Királyságban található vagyontárgyaikat befagyasztják. További két katonai vállalkozást is szankcionáltak, amelyek szerepet vállaltak az orosz támadásban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!