Márki-Zay: Hazugság, hogy nem járulunk hozzá az ukrajnai fegyverszállításokhoz, Orbánék megszavazták az EU-s fegyverküldést

2022. március 1. – 21:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor hazudik arról, hogy Magyarország nem vesz részt az ukrajnai fegyverszállításokban, hiszen Orbánék is megszavazták a közös EU-s fegyverküldést – erről beszélt kedden este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában az ellenzék kormányfőjelöltje, Márki-Zay Péter.

Márki-Zay reméli, hogy a Fidesz ki fogja tiltani a Nemzetközi Beruházási Bankot Magyarországról, ez az az intézmény, amire orosz kémbankként szoktak hivatkozni. (Csehország után Románia is kilép a budapesti székhelyű orosz bankból.)

A műsorvezető arról is kérdezte, miért mondta korábban azt, hogy Orbán Viktor felelős az orosz–ukrán konfliktusért. Ezt a furcsa kijelentését Márki-Zay úgy magyarázta, hogy Orbán éveken át blokkolta Ukrajna NATO-tagságát és az EU-s csatlakozási folyamatait.

A műsorvezető emlékeztette a miniszterelnök-jelöltet arra, hogy Orbán azért blokkolta Ukrajna NATO-csatlakozási folyamatait, mert néhány éve a kárpátaljai magyar kisebbség jogait jelentősen korlátozó nyelvtörvényt és oktatási törvényt fogadott el Ukrajna. Márki-Zay szerint viszont az összes ukrán és kárpátaljai magyar alapvető biztonsági érdeke lett volna a mihamarabbi NATO- és EU-csatlakozás, és mivel ezt hátráltatta Orbán, ezért ő is felelős a kialakult helyzetért.

Orbán szerinte hazudik arról, hogy Magyarország nem segít az ukrajnai fegyverszállításokban, hiszen egy magyar NATO-gép is szállított fegyvert Ukrajnának. Ráadásul Magyarország is megszavazta, hogy az EU szállítson fegyvert Ukrajnának – hangsúlyozta.

Az ellenzéki kormányfőjelölt szerint ez helyes döntés volt, csak akkor ne ferdítsék el a tényeket. (Magyarország egyénileg nem küld fegyvereket Ukrajnának, sok más EU-s és lényegében az összes kelet-közép-európai országgal ellentétben, de az valóban igaz, hogy az EU-külügyminiszterek vasárnap elfogadták, hogy az EU fennállása során először fegyverszállítmányt finanszíroz majd egy megtámadott ország, Ukrajna megsegítésére.)

Az viszont Márki-Zay szerint árulás, hogy az Orbán-kormány nem engedi, hogy más országok Magyarországon keresztül szállítsanak fegyvert Ukrajnának.

Kérdezték arról is, mennyire tartja elfogadhatónak azt, hogy Horváth Csaba és Molnár Zsolt is rajta van az ellenzék közös listáján úgy, hogy a kormánypárti média szerint korrupciógyanús ügybe keveredtek. Márki-Zay szerint ha beigazolódik, hogy korruptak voltak, akkor nincs helyük az ellenzéki listán. Hadházy Ákos hétfő délután írt arról, hogy szerinte a zuglói ügyben megnevezett Molnár Zsolt és Horváth Csaba azzal tennék a legjobbat az összefogásnak, ha lemondanának a listás helyükről. Márki-Zay szerint ez is jelzi, Hadházynál egy kormányváltás esetén jó helyen lenne a korrupcióellenes küzdelem ügye, mert ő nem válogat, ellenzékiek ellen ugyanúgy fellép, mint kormánypártiakat ellen.

Márki-Zay megemlítette azt is, hogy azt a sok adományt, amit az elmúlt napokban gyűjtöttek, holnap elviszik Záhonyba, és felajánlják a menekülteknek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!