Horváth Csaba zuglói polgármestert parkolási korrupcióval gyanúsítja az ügyészség

2022. február 23. – 14:22

Horváth Csaba zuglói polgármestert parkolási korrupcióval gyanúsítja az ügyészség
Horváth Csaba zuglói polgármester – Fotó: Mónus Márton / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az ügyészség közleménye alapján a zuglói polgármester és egy volt helyi politikus korrupciós bűncselekmények miatt gyanúsított.

A Központi Nyomozó Főügyészség befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amelyben a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálja.

A nyomozó főügyészség – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közreműködésével – ma több helyszínen – köztük a zuglói önkormányzat épületében – kutatásokat és lefoglalásokat végzett, majd gyanúsítottként hallgatta ki a zuglói polgármestert és egy volt helyi politikust.

A megalapozott gyanú lényege szerint 2016-ban a jelenlegi polgármester – aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – a társával Zuglóban a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

Mindezen túlmenően 2017 szeptemberében egy helyi politikus azzal kereste meg ugyanezen céget, hogy havi 3 millió forintért cserébe nem fogja a befolyását a cég ellenében érvényesíteni az ügyben. A gyanúsított ennek kapcsán legalább három alkalommal vett át alkalmanként 3 millió forint készpénzt.

A kiterjedt nyomozásban további eljárási cselekmények várhatók.

Korábban arról írtunk, hogy Hadházy Ákos Facebook-bejegyzésében számolt be arról, hogy házkutatás zajlik a zuglói önkormányzatnál, illetve a kerület egyik cégénél.

Hadházy Ákos akkor arról írt:

„Sajnos hallottam olyan információkat, amelyek arra utaltak, hogy ez be fog következni, mivel a SYS IT Services Kft.-t érintő nyomozásnak lehetnek ellenzéki önkormányzatokat érintő szálai.”

Információink szerint bár a kormányzati sajtó rátámadt Hadházyra, ő nem tévedett, a NAV egy kiterjedt számlagyárat figyelt meg, a számlagyár „szolgáltatásait” igénybe vevők a fiktív számlák befogadásával készpénzt szabadítottak fel, amelyet vélhetően

  • részben saját nyereségükre,
  • részben munkavállalók fekete juttatásaira,
  • illetve részben kenőpénzek kifizetésére használtak.

Maga a Központi Nyomozó Főügyészség nem utal a NAV Győrben elindított számlagyáras nyomozására, ugyanakkor úgy tudjuk, hogy a zuglói parkolás üzemeltetése és a SIS Parking Kft. elnevezésű cég mindkét nyomozásban fontos fókuszpont volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!