33 ezer zsidót mészároltak le ott a világháborúban, ahol ma az oroszok bombáztak Kijevben

2022. március 1. – 18:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Andrij Jermak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetője arról posztolt Twitteren, hogy a ma délutáni, tévétorony elleni rakétatámadás alatt az oroszok eltalálták a Babij Jar-emlékművet is.

Egyelőre még nem tudni részleteket a délutáni támadásról, azon kívül, hogy öt sérültje és öt halálos áldozata van, illetve hogy a kijevi tévétorony mellett robbanást és óriási füstöt lehetett látni, de elképzelhető, hogy az emlékmű is megsérült, mert a toronytól pár száz méterre található.

Babij Jar egy hasadék neve Kijev külvárosában, a helyén felhúzott központ pedig annak állít emléket, amikor 1941. szeptember 29-30. között a német hadsereg több mint 33 ezer zsidó civilt mészárolt le. Addig az volt a legnagyobb tömegmészárlás a második világháborúban. A Mazsihisz oldalán többet meg lehet tudni a mészárlás körülményeiről.

A 80 évvel ezelőtt Ukrajnában történt Babij Jar-i tragédia soha nem ismétlődhet meg sem Ukrajnában, sem Európa más sarkaiban, sem sehol másutt a világon

– ezt Volodimir Zelenszkij mondta a tragédia 80. évfordulóján, 2021-ben. Zelenszkij Twitteren reagált az emlékhely környékét írt támadásra azzal, hogy mi értelme van 80 évig azt mondani, hogy „soha többé”, amikor a világ csendben nézi, hogy egy bomba zuhan Babij Jar mai területére.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!