Koltai Róbert is fellépett Magyar Péter tüntetésén a Széna téren

ÉLŐ

2024. október 23. – 09:12

frissítve

Koltai Róbert is fellépett Magyar Péter tüntetésén a Széna téren
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk folyamatosan frissül!

  • Szerdán délután Magyar Péter megemlékezésére megtelt a Bem József tér, ahol Pongrátz Gergely 1956-os harcos unokaöccse is felszólalt. Onnan a Széna térre vonult át a tömeg, ahol hamarosan beszédet mond a Tisza Párt elnöke.
  • A Mi Hazánk Mozgalom a hegyvidéki Turul-szobornál tüntet. Ágyúlövés volt, és egy ölyv is megjelent a téren.
  • Orbán Viktor három év után újra Budapesten, a Millenáris Parkban ünnepelte 1956 évfordulóját. Azzal vádolta az Európai Uniót, hogy bábkormányt akarnak az ország élére állítani, aminek a vezetésére meg is van a kiszemeltjük. Magyar Péter nevét egyszer se mondta ki, de „Manfred Weber kutyájaként”, igazi „aláíró fajtaként” jellemezte.
  • A miniszterelnök beszéde után kivezettek egy férfit, mert megpróbálta megzavarni a rendezvényt. A rendőrök egy tapétavágó kést is találtak nála.
  • Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy Orbán áruló, aki középen áll a gyilkos és az áldozat küzdelmében.

A Tisza-gyűlések egyik főszereplője, Nagy Ervin következett a táncos produkció után. Örkény István Fohász Budapesthez című írását olvasta fel.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Jordán Tamás után a Megatáncban feltűnt Karsai Zita és több másik táncos lépett színpadra, akik Csézy Itthon a legjobb… című dalára táncoltak.

Karsai Zita a Tv2 táncos tehetségkutatójában tűnt fel 2006-ban, jelenleg táncművész.

Jordán Tamás volt a következő előadó a színpadon, aki 1956-os emlékeiről beszélt eleinte. Felelevenítette, amikor édesapjával ott volt a Sztálin-szobor ledöntésénél, „olyan lehetett ez, mint a Bastille lerombolásánál volt”. Hozzátette, most is kezd hasonlóan érezni, látva a tömeget, ami „Árad a Tisza!” skandálással válaszolt. József Attila A számokról című versét szavalta el.

Orbán Viktor tizenhat évvel ezelőtti beszédét is levetítették a közönségnek. Ekkor a későbbi miniszterelnök a grúziai háború eseményeit kommentálva szólalt meg és vont párhuzamot az 1956-os forradalom és az orosz katonai agresszió között.

„Némileg lehangol, amit ma Magyarországon a nyilvánosságban látok és hallok. Tiszta európaiak lettünk. A tőlünk nyugatra létező európai országokban volt az a szokás, legyen szó akár a 68-as csehszlovákiai orosz bevonulásról, vagy 56-ról, hogy az első reakciója a Nyugatnak nem az, hogy világosan és határozottan elítéli az agresszort, hanem egy ilyen megértő szimpátiával mentségeket keres a számára, hogy miért tette, amit tett. Ez rögtön össze is zavarja az egyértelmű állásfoglalását, mert nem tud a lényegi tényekre összpontosítani. A ma bennünket körülvevő konfliktus lényegi ténye pedig úgy hangzik, hogy Oroszország egy másik független állam, Grúzia területén katonai akciókat hajt végre. Ez az a tény, amiről nekünk véleményt kell kialakítani, minden más csak mellébeszélés, önfelmentés és a szocializmusból itt maradt erkölcsi relativizmus maradványa. Ezért azt javaslom, beszéljünk egyenesen és világosan: a katonai agresszió az katonai agresszió” -fogalmazott 2008-ban Orbán.

„A szabadságért és szuverenitásért vívott küzdelmünket az egyik blokk eltaposta, másik tétlenül szemlélte” – írta a Facebookon Szijjártó Péter '56 emlékére. A külgazdasági és külügyminiszter Puskás Ferenc és a Honvéd 1956. novemberi meccseiről posztolt fotókat, amiken a játékosok a vörös csillagos klubcímer nélkül, gyászszalaggal léptek pályára.

Egy Orbán Ottó-vers után Koltai Róbert színművész lépett színpadra, aki a Legyen úgy című dalt énekelte el.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Szó szerint. A Párbeszéd-Zöldek parlamenti frakcióvezetője is ott van Magyar Péter rendezvényén a Széna téren. Tordai Bence a június 9-i választás napján jelentette be, hogy kilép a Párbeszédből.

Fotó: Kaiser Orsolya / Telex
Fotó: Kaiser Orsolya / Telex

Egy néhány perces videós visszaemlékezés után Rost Andrea operaénekes gitárkísérettel adta elő a Ha én rózsa volnék című dalt. A videós visszaemlékezés végén megjelent Orbán Balázs fotója is, amire hatalmas pfujolás volt a tömeg reakciója.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

15 évesen az iskolájából vitték el a rendőrök, két évet töltött börtönben, a Katona József Színház művészét, Ujlaki Dénest így konferálták fel a Tisza Párt gyűlésén a Széna téren. Megemlékezett a hősökről, „akik 12 napra reményt adtak az országnak”, hogy annak idején mosolyogtak egymásra az emberek, segítették egymást. Sorolta, kik voltak 1956-ban és utána hősök, és kik besúgók, párttagok. „Persze mindig voltak Sztahanovok, és sajnos lesznek is” – mondta. Az '56-ban újságot szerkesztett, halálraítélt, majd enyhítést kapott Obersovszky Gyula temetéséről is említést tett, majd kérte a tömeget, fogják meg egymás kezét, gondolkozzanak és ne féljenek.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

„1956 mindannyiunk közös története” – köszöntötte Péter Petra műsorvezető a Széna téren összegyűlteket. Elmondta, hogy tisztelettel emlékeznek október 23-ra, mert „ünnep, mikor egy nép megérzi, hogy hatalmasabb az elnyomónál”.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

„1956-ban a magyarok nem féltek, ahogy mi sem félünk” – mondta a műsorvezető, amit a közönség „nem félünk” skandálással fogadott. Arról beszélt, hogy a gyerekek nem láthatják, hogy „megpróbálják elvenni a ragyogásunkat, nem láthatják, hogy félünk”.

A résztvevők közül többen hangosan fújolnak, miközben a kivetítőn Orbán Balázs híres szavait mutatják. Néhányan azt kiabálják, hogy hazaáruló, és hogy „nem félünk”.

A Csalogány utcáig áll a tömeg.

Nemzeti színű számokkal való visszaszámlálás után elkezdődött a műsor. Először a kivetítőn ifj. Lipták Béla ötvenhatos harcos emlékezett vissza október 23. történéseire, majd összevágtak archív felvételeket a Fidesz-közeli megmondóemberek, így Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója ellentmondásos, 1956-tal kapcsolatos mondataiból, oroszpárti momentumokból. Korábban a Telex is készített egy ilyen videót, itt megnézheti:

A tömeg eleje 16 óra után pár perccel a Széna térre ért, ahol Magyar Péter fáklyájával meggyújtotta az általuk felállított mécsest. Az emberek eközben még érkeznek a Margit körút irányából.

Forrás: Tisza Párt / Youtube
Forrás: Tisza Párt / Youtube

A Tisza Párt elhelyezett egy kivetítőt a Margit körúton is, elképzelhető, hogy a tömeg vége csak innen tudja majd követni a színpadi eseményeket.

Rövid időre megakadt a Mi Hazánk megemlékezése, mert az ölyv, amit a turult szimbolizálva röptetni kezdtek, először neki repült egy fának, majd hosszú percekig nem volt hajlandó visszamenni a solymászhoz, hanem leszállt a Böszörményi útra.

Fotó: Molnár Réka / Telex
Fotó: Molnár Réka / Telex

Novák Előd erre is megtalálta a felelőst: a kerület polgármesterét, akinek a szobor helyett „lenne még tennivalója bőven ebben a betondzsungelben”. A Mi Hazánk alelnöke aztán azt mondta, a madárnak nem esett baja.

A tömeg eleje már elhagyta az Átriumot a Margit körúton. „Árad a Tisza” és „mocskos Fidesz” skandálást is hallani a Tisza Párt megemlékezésén.

Fotó: Bődey János és Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Bődey János és Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Bődey János és Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Bődey János és Melegh Noémi Napsugár / Telex

Novák Előd a XII. kerület közelben lévő önkormányzati épülete felé fordította az '56-os ágyút, és azt üzente a kutyapártos Kovács Gergely polgármesternek, hogy „inkább ezt a puskaport szívja”. Az ágyúlövést egyébként a Gyurcsány-kormány áldozataira emlékezve adták le. Ezután egy ölyvet vittek a térre, a turulmadarat szimbolizálva vele.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

„1956 hőseire emlékeztünk Moszkvában” – írta ki Facebook-oldalára Magyarország moszkvai nagykövetsége. A képek alapján nagyobb fogadást tartottak, amit némi élőzene fűszerezett.

Az első sorban vonul Magyar Péter mellett a Bem téren felszólaló lengyel EP-képviselő, illetve a párt több fővárosi képviselője is, köztük Ordas Eszter frakcióvezető, valamint Barna Judit és Porcher Áron Somerville képviselők is.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Ukrán zászló, háborúpárti politikusok és Moszkva alázatos szolgái is szerepelnek a Tisza Párt rendezvényén felmutatott transzparenseken.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Kaiser Orsolya / Telex
Fotó: Kaiser Orsolya / Telex

A Bem József téren ott volt Fekete-Győr András is, aki a napokban mondott le a parlamenti mandátumáról.

A Mi Hazánk '56-os megemlékezésén Novák Előd alelnöke díszlövést adott le egy ‘56-os ágyúval, majd azt mondta, „Magyarország a magyaroké, a Turul a miénk!”.

David Pressman amerikai nagykövet az X-en emlékezett meg 1956 emlékünnepéről. „1956 öröksége erőteljesen emlékeztet mindegyikőnk felelősségére – és mindannyiunk erejére –, hogy kiálljunk a zsarnokság ellen. Hallgassanak bele inspiráló beszélgetésembe Ungváry Rudolffal, aki mindezt első kézből tapasztalta meg.”

„A Fidesz- és az MSZP-kormányok közös szégyene”, hogy nem jelentek meg az ügynökakták, és nem vonták meg a kommunista „luxusnyugdíjakat” – kezdte ‘56-os beszédét Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke, aki a Szabadság téri szovjet emlékmű eltüntetését is követelte. Novák felhozta Horváth Józsefet is, a Szuverenitásvédelmi Hivatal új tagját, aki szerinte „az egykori spicliből” most a kormány emberévé válhatott.

Ezután Binder Csaba, a Hegyvidék mi hazánkos képviselője egy volt ‘56-os diák üzenetét olvasta fel, a Mi Hazánk megemlékezéseire visszatérő Pongrácz testvérek egyike üzente meg ebben, hogy felháborította ‘56-osként, hogy Magyar Péter nemzeti szimbólumokat használva „több ezer magyar embert tévesztett meg”, amikor szerinte nemzetinek adva ki magát beült „Pfizer von der Leyen” mellé.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Pongrácz üzent Orbán Balázsnak is, kikérte magának a miniszterelnök politikai tanácsadójának ‘56-ra vonatkozó, szeptemberi szavait, miszerint az ‘56-os forradalomból „tanultak a magyarok”. Magyar Péter említésénél a tömeg pfujolni is kezdett.

Novák ezután arról beszélt, hogy őt múltkor igazoltatták a rendőrök, mire a tömegből azt kiáltották válaszul, hogy „ott leszünk a barikádokon!”. A Mi Hazánk Novák beszéde után leadta az első díszlövést az ‘56-os korabeli ágyúval. „Magyarország a magyaroké, a Turul a miénk!” – mondta a lövés után Novák.

„Találkozunk a Széna téren, ami egy emblematikus helyszíne volt az '56-os forradalomnak” – mondta Magyar Péter a Bem téren összegyűlteknek. A Bem József utcán keresztül, a Margit körúton vonulnak el a térig. Péter Petra azt kérte, hogy semmilyen provokációnak ne üljön fel senki, nyugodtan és békésen vonuljanak végig.

Fotó: Aradi Hanga Zsófia / Telex
Fotó: Aradi Hanga Zsófia / Telex

Pongrátz Ernő, Pongrátz Gergely 1956-os harcos unokaöccse is rövid beszédet mondott a Bem téren, egy telefonról olvasta fel beszédét, némileg akadozva. Megemlékezett róla, hogy a Kossuth térről áthozták a forradalom lángját a Bem térre. Magyar Péter utána bejelentette, a Nagy Imre téren újra fellobban a forradalom lángja.

„Tudod, mi vagy te? Egy utolsó hazaáruló Orbán Viktorral együtt! Hazaáruló Attila!” – üvöltötte a Tisza Párt Bem téri rendezvényén egy férfi Császár Attilának, az M1 riporterének a Hvg.hu videója szerint. „Magyar vagyok, nem hazaáruló, mint ti!” – mondta a férfi, akit aztán egy szervező állított le.

Megtelt a hegyvidéki Turul-szobor előtti tér délután háromkor a Mi Hazánk ‘56-os megemlékezésére. A szobor előtt a Böszörményi utat egy irányba lezárták, a Mi Hazánk turul- és 56-tematikus zenéket játszott a beszédek előtt. „A turul és ‘56 is a szabadság jelképe. ‘56 a szovjetek elleni harcé, a turul a szabad Magyarországé” – mondta Joó Tibor, a Mi Hazánk politikusa. Joó azt mondta, „kellett a változatosság”, illetve a Turul-szobor miatti politikai harc aktualitása miatt döntött úgy a párt, hogy áthelyezi a megemlékezését a Corvin közből ide.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Joó arról beszélt, hogy a magyarok mindig szabad nép voltak, ezt jelenti számukra a turul. A politikai harc szerinte felháborító, „nem lehet egy szent jelképet lebontani és berakni egy szoborparkba”.

Joó szerint most valamivel többen vannak, mint a többi ‘56-os megemlékezésen. Ő úgy látja, kijönnek most fideszesek is, olyanok, akik bizonytalan szavazói a kormánypártnak. Mire befejezi a mondatot, Mi Hazánk-szimpatizánsok sétálnak végig az úton, azt kiabálva, hogy „Ria-ria-Hungária”. A szervezők közben elmondják azt is, hogy hamarosan a szobor előtti villamossíneket is le fogják zárni, hogy oda is tudjanak állni az emberek.

„Lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol s issza borát” – mondta magyarul a Bem téren Michał Wawrykiewicz lengyel EP-képviselő.

A lengyel politikus arról beszélt, hogy a lengyelek és a magyarok is ugyanazt érezték: szabadulni akartak az oroszoktól. Wawrykiewicz elmondta, hogy tegnap még Strasbourgban volt, ott Tarr Zoltán hívta meg Budapestre. Felidézte, hogy tavaly ilyenkor választás volt Lengyelországban is, ahol akkor ugyanaz az érzés fogta el, mint most, Magyarországon.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

„Péter azért hívott meg engem, hogy én is támogassak minden magyar embert a rezsim ellen – fogalmazott a képviselő. – Előbb vagy utóbb minden diktátor hatalma összeomlik.” Végül angolul arról beszélt, hogy itt az idő a békés átmenetre és a változásra. „Éljen soká a szabad Magyarország!”

A Bem rakpart teljesen megtelt emberekkel a tér közelében, az úttesten is egyre szorosabban állnak, pedig innen nem is látható a téren felállított színpad, illetve itt hangosítás sincs.

Magyar Péter három óra után nem sokkal a felállított színpadra lépett, arra kérte a rendőrséget, hogy állítsák le a villamosközlekedést a Bem téren. A Tisza Párt elnöke ezután Márai Sándor Mennyből az angyal című versét szavalta el.

Fotó: Bődey János és Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Bődey János és Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Bődey János és Melegh Noémi Napsugár / Telex
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!