Sulyok Tamás: 1956 emléke az egész magyar társadalomé, azt nem lehet kisajátítani

2024. október 23. – 18:39

Másolás

Vágólapra másolva

Sulyok Tamás köztársasági elnök napközben egyetlen Facebook-poszttal emlékezett meg október 23-ról, nyilvános eseményen nem vett részt. A köztársasági elnök végül este, a Duna TV által közvetített, MÜPA-ban megrendezett ünnepi műsor felszólalójaként tűnt fel.

Sulyok Tamás arról beszélt, hogy az '56-os hősöket eggyé kovácsolta a szuverén és szabad haza vágya. „Sokféle politikai akarat és cél jutott ekkor közös nevezőre. 1956 szabad magyarjai ma archív felvételekről mosolyognak ránk, látszik az arcukon, ahogy kiül rá a szabadság öröme” – mondta. Szerinte ők voltak azok, akik megrengették a hazug, elnyomó hatalmat, „olyan sebet ejtettek a hatalmas kommunista képződményen, amit már nem lehetett begyógyítani.”

„A független Magyarország egy megtörhetetlen egységből emelkedett ki, ami ma szabad otthonunk”. Az államfő szerint „a mai Magyarország, a ma megélt szabadságunk mások bátorságából és áldozatából ered – még ha harminchárom évet kellett is várni rá, hogy megvalósuljon, amiért annyi sokan küzdöttek, szenvedtek vagy haltak meg.”

A köztársasági elnök szerint 1956 emléke az egész magyar társadalomé, azt nem lehet kisajátítani. „1956-ban nem volt összeesküvés vagy konspiráció, nem tervezgettek, csak egymást támogató közösséget formáltak. Példát mutattak abban, hogy nincs olyan reménytelen helyzet, amiből nem tudna kilábalni a magyar nemzet” – fogalmazott. „Dicsőség '56 halhatatlan magyarjainak, dicsőség a hősöknek!”

A köztársasági elnök Facebookon arról számolt be, hogy este a Hír TV-nek is interjút ad majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!