Az ember, aki Orbán titkait őrzi, de a tegezésig még nem jutottak el

Legfontosabb

2023. január 23. – 07:04

Az ember, aki Orbán titkait őrzi, de a tegezésig még nem jutottak el
Illusztráció: Somogyi Péter (szarvas) / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Tizennyolc éve dolgozik Orbán Viktor mellett, de még mindig magázódnak. Ott van minden kormányülésen, ő kezeli a miniszterelnök levelezését és naptárját, az irodáját csak egy ajtó választja el a miniszterelnökétől. Nagy János tagadhatatlanul Orbán egyik legközelebbi munkatársa, mégis alig tudunk róla valamit. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára sokáig kerülte a nyilvánosságot, ám az év elején saját Facebook-oldalt indított. Havasi Bertalannal videósorozatot készítettek, amelyben Nagy a munkája mellett arról is beszél, hogy milyen viszony fűzi Orbánhoz, és hogy lett a miniszterelnök jobbkeze.

„János a legnagyobb titkok tudója: percre pontosan ismeri Orbán napirendjét, kivel, mikor találkozik, hova megy, ő szervezi még a privát levelezését is” – így jellemezte Nagy Jánost a Hvg.hu 2012-es cikkében egy kormányzati forrás.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, Orbán korábbi személyi titkára a cikk szerint a kormányfő majdnem minden tárgyalásán, szűk körű egyeztetésén részt vesz és jegyzetel. Még olyan találkozásokon is ott van, ahol a miniszterelnök mellett csak az ügyben illetékes miniszter vagy épp a gazdasági élet befolyásos vezetője van jelen. „Ő osztja be Viktor idejét, sokszor tőle tudja meg, mennyi ideje marad a magánéletére, családjára” – mondták a fiatal államtitkárról a Hvg.hu-nak.

Nagy János 2005-ben került az akkor ellenzékben politizáló Orbán mellé, és a kormányváltás után is követte. A Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkárt gyakran látni a miniszterelnök társaságában nyilvános szerepléseken, utazásokon, mégis alig tudunk róla valamit.

A sajtónak nem nyilatkozik, a kötcsei polgári pikniken sem áll meg általában az újságírók kérdéseire válaszolni. Ezért is volt meglepő, amikor Nagy tavaly novemberben lakossági fórumot tartott Siklóson, ahol az uniós szankciókról, az orosz–ukrán háborúról beszélt, és még a Telex néhány kérdésére is válaszolt.

2023-ban azonban ennél is nagyobb lépésre szánta el magát a miniszterelnök jobbkeze: Facebook-oldalt indított, ami egy háttérembertől szokatlan húzás.

Csak egy ajtó választja el Orbán irodájától

„Keresztény, nemzeti, kálvinista, férj, apa, államTitkár, túrázó, vidám, lokista, bárándi, Nagy, János” – írja az oldalon, a bemutatkozásnál, egy rövid videóban pedig arról értekezik, hogy a politika olyan, mint a vasárnapi húsleves. „Kell hozzá erő, erős kétharmad” – mutat fel egy csiliszószos üveget.

Ennél azonban jóval érdekesebb az a háromrészes videósorozat, amit Havasi Bertalannal, a miniszterelnök sajtófőnökével készített. Az összesen alig negyedórás anyagban nemcsak Nagy eddigi életének nagyobb állomásait és karakterének főbb jegyeit ismerhetjük meg, hanem kiderül, hogy viszonyulnak Orbánhoz a legközelebbi bizalmi emberei.

A helyszín Nagy János irodája a Karmelita felső szintjén, amely közvetlenül Orbán dolgozószobája mellett van. Meg is mutatja, hogy csak egy ajtó választja el a két szobát, az államtitkár a videó kedvéért átkopog a főnökéhez. Orbán épp nincs bent, de megnézhetjük „a híres” íróasztalt, amely mögül a miniszterelnök a legfontosabb kormányzati döntéseket szokta bejelenteni a Facebookon. Havasi már-már szinte irigykedve mondja, hogy stratégiai helyen van Nagy irodája, az államtitkár szerint azonban csak egy „szerény szoba szerény attribútumokkal” (…) „mégiscsak egy kolostorban vagyunk.”

Nagy íróasztalán a jegyzetfüzet és hivatalos iratok mellett a Biblia, Orbán Viktor és a katolicizmus című könyv, illetve Békés Márton nemrég megjelent Tihanyi jobboldal című kötete fekszik. „Két olyan dolog van, ami mindig tud erőt és hitet adni. Az egyik a Szentírás, a másik pedig az Alaptörvény, ami túl nagy ahhoz, hogy itt elférjen” – mondja Nagy. Azt nem teszi hozzá, hogy az Alaptörvényt amúgy is gyakran kéne cserélnie, tavaly kétszer módosította az Országgyűlés.

Az iroda falán Nagy-Magyarország-térkép és három kép Orbán 2010 utáni kormányairól. „Ez a három kormány az, amit segítettem minden erőmmel és minden lelkesedésemmel” – meséli lelkesen az államtitkár Havasinak.

A mindennapi munkájáról csak szűkszavúan beszél. Az a feladata, hogy a miniszterelnök technikai feltételei adottak legyenek ahhoz, hogy a munkáját professzionális, nemzetközi szinten tudja végezni. Nagy úgy érzi, hogy jól tudja követni Orbán gondolkodásmódját, „ahogy A pontból eljut B pontba”.

„Ugyanakkor feltétlen lojalitás, hűség és tiszteletadás van az irányába”

– mondta a miniszterelnökről, akivel 18 év munkaviszony után is magázódik, mert Orbán még nem ajánlotta fel a tegeződést.

Nagy János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, miután átvette kinevezési okmányát Áder János köztársasági elnöktől 2018. május 22-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Nagy János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, miután átvette kinevezési okmányát Áder János köztársasági elnöktől 2018. május 22-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

„Navracsics Tibornak köszönhetem a feleségemet”

A 41 éves Nagy a Hajdú-Bihar megyei Bárándon született, ahonnan szavai szerint „a vidéki értékeket, tehát a hűséget, a tiszteletet és a becsületet” hozta. Igazi lokálpatriótának tartja magát, tavaly nagy büszkeséggel vette át a település díszpolgári címét. A díjátadón úgy fogalmazott: Bárándon tanult meg járni, beszélni, gondolkodni, itt tanulta meg az alapokat, „legfőképpen azt, hogy mi, magyarok egy különleges nemzet vagyunk”.

A Debreceni Református Kollégiumban érettségizett 2000-ben.

„Ott tanultam meg azt, hogy mit jelent a közösség, mit jelentenek a közösségen belüli kapcsolatok és a kapcsolatok egymáshoz való viszonya”

– fogalmaz videóban. Kollégiumi éveit Ottlik Géza Iskola a határon című regényéhez hasonlítja. „Leginkább azt tanultam meg, hogy akik bizonyos dolgokon keresztülmentek, azok sokkal erősebben kapcsolódnak egymáshoz, eltéphetetlen szálakkal kötődnek össze.” Mindezt könnyen le lehet fordítani a miniszterelnökkel való viszonyára is. Nagy mindvégig kitartott főnöke mellett, amikor a Fidesz 2006-os veresége után rövid időre megingott Orbán hatalma a pártban.

Az első videóból az is kiderült, hogy feleségét Navracsics Tibornak köszönheti, a mai területfejlesztési miniszter mutatta be Balczó András háromszoros olimpiai bajnok magyar öttusázó lányának, Balczó Laurának. Két kislányuk született, akik „pont ilyen aranyosak, mint ez az őzike” – mutat a szekrény falára kitett Apának címzett gyerekrajzra.

Balog Zoltán ajánlotta be Orbánnak

Már Budapesten, a Károli Egyetem történelem szakán tanult, amikor 2002-ben, húszévesen először szavazhatott. Az első forduló után „egy óriási népmozgalom indult” – emlékszik vissza a Fidesz kokárdás kampányára. Ő is ott volt a Testnevelési Főiskolán, ahol Orbán Viktor arra kérte a résztvevőket, hogy a második fordulóra mindenki hozzon magával még egy embert.

„A mai napig, hogyha erre gondolok, elképesztően borsódzik a hátam”

– idézi fel, ahogy kokárdával a mellükön vonultak a diákok a Testnevelési Főiskolára az akkori Moszkva téren keresztül. „És én emlékszem arra, hogy akkor ott az egyetemen kifejezetten olyan érzésem volt, minthogyha 1956 lenne.” Ez volt az a pillanat, amikor azt érezte, hogy megérkezett a politikai közösségébe, a Fideszbe.

„A bihari Bárándról, János, mi repített el téged ebbe a székbe?” – kérdezte Havasi Bertalan, aki láthatóan lubickol ebben az új szerepben. Egy évvel az elvesztett választás után Balog Zoltán későbbi emberminiszter, a Szövetség a Polgári Magyarország Alapítvány akkori vezetője megkereste Nagyot. A Fidesz-történet kutatásához keresett egyetemi hallgatókat, két protestánst, valamint két katolikust hívott meg a Károliról és a Pázmányról.

Két éve dolgozott a pártalapítványnál, amikor egyik este megcsörrent a telefonja. Balog Zoltán hívta, hogy Orbán személyi titkárt keres, és rá gondolt.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke megérkezik a debreceni Belvárosi Panzióba, ahol a párt elnöksége háromnapos kibővített ülést kezd 2008. január 28 -án. Jobbra Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője, balra a háttérben Nagy János, Orbán Viktor titkára – Fotó: Oláh Tibor / MTI
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke megérkezik a debreceni Belvárosi Panzióba, ahol a párt elnöksége háromnapos kibővített ülést kezd 2008. január 28 -án. Jobbra Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője, balra a háttérben Nagy János, Orbán Viktor titkára – Fotó: Oláh Tibor / MTI

„Hát én rettenetesen meg voltam ijedve, mert olyan nagy távolságnak éreztem azt, ahol én vagyok, mint egyetemista, és ott, ahol a miniszterelnök, aki tulajdonképpen '88 óta már minden tapasztalaton átesett, hogy nagyon nehéz volt kezelnem ezt a szituációt” – mesélte az első találkozásról.

Fiatalon, 24 évesen kezdett Orbán mellett dolgozni, és azóta megszakítás nélkül segíti a munkáját. A háttérből követte a pártelnök ellenzéki, majd kormányzati tevékenységét. Ő ismeri Orbán programjait, és rajta keresztül lehet eljutni a miniszterelnökhöz. Minden bizonnyal jó pár olyan titkot, információt tudhat Orbánról, amit senki más, kormányzati pozícióra azonban a Hvg.hu cikke a 2010-es kormányváltás után sem vágyott. Eddig a nyilvánosságot is kerülte.

Havasi: Azért vállaltam a szereplést, mert János a barátom, és megkért rá

„János, két dolgot sosem gondoltam volna. Az egyik az, hogy én még valaha kérdezni fogok, látszik, hogy ki is jöttem a gyakorlatból. A másik pedig, hogy előbb fogok a te Facebook-oldaladon szerepelni, mint a sajátomén” – zárta az utolsó videót Havasi Bertalan.

A sajtófőnök szerepe valóban szokatlannak tűnik. Az elmúlt években ugyanis leginkább arról ismerhette meg a szélesebb nyilvánosság, hogy ő az, aki igyekszik távol tartani Orbántól az újságírókat, hogy ne tudjanak a miniszterelnöknek kérdést feltenni. Korábban azonban újságíróként kezdte: a kilencvenes évek végén a Magyar Nemzet és a Duna Televízió pécsi tudósítójaként, később pedig a Hír TV műsorvezetőjeként dolgozott. 2005-ben nevezték ki a Fidesz sajtófőnökének, pont abban az évben, amikor Nagy Orbán személyi titkára lett.

De nem csak ez köti őket össze: mindketten Orbán régi, lojális munkatársai. A Hvg.hu korábbi portréja szerint Havasi ereklyeként őrzi a miniszterelnök összegyűrt kólásdobozát. „Ebből ivott a miniszterelnök a dunaharaszti Coca-Cola-üzem avatásán” – mondta sajtófőnök, akinek „a miniszterelnök mindig tud meglepetést okozni”.

Orbán Viktor miniszterelnök érkezik 2016. december 2-án a Magyar Rádió stúdiójába, ahol a kormányfő interjút adott a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Balról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, jobbról Nagy János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Orbán Viktor miniszterelnök érkezik 2016. december 2-án a Magyar Rádió stúdiójába, ahol a kormányfő interjút adott a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Balról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, jobbról Nagy János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Megkérdeztük Havasit, hogy nem kapott-e kedvet a mostani szereplés után egy saját Facebook-oldalhoz. Azt írta, továbbra sem tervez jelenlétet semmilyen közösségi oldalon, „mert az nem az én világom”.

„Ami a személyes részét illeti, azért vállaltam a szereplést János Facebook-videójában, mert a barátom, és megkért rá.”

Kíváncsiak voltunk arra is, miért indított Facebook-oldalt az eddig háttérbe húzódó Nagy János, és tervez-e esetleg olyan feladatot, szerepet vállalni a kormányban, amelyhez fontos lehet, hogy a választókkal közvetlenül tudjon kommunikálni. Kérdéseinkkel a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtóosztályát és Havasi Bertalant is megkerestük, de nem kaptunk választ. Szerettünk volna Nagytól interjút is kérni, a miniszterelnök sajtófőnöke egyelőre csak annyit tudott ígérni, hogy továbbítja felé a megkeresést.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!