Koltai Róbert is fellépett Magyar Péter tüntetésén a Széna téren

ÉLŐ

2024. október 23. – 09:12

frissítve

Koltai Róbert is fellépett Magyar Péter tüntetésén a Széna téren
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk folyamatosan frissül!

  • Szerdán délután Magyar Péter megemlékezésére megtelt a Bem József tér, ahol Pongrátz Gergely 1956-os harcos unokaöccse is felszólalt. Onnan a Széna térre vonult át a tömeg, ahol hamarosan beszédet mond a Tisza Párt elnöke.
  • A Mi Hazánk Mozgalom a hegyvidéki Turul-szobornál tüntet. Ágyúlövés volt, és egy ölyv is megjelent a téren.
  • Orbán Viktor három év után újra Budapesten, a Millenáris Parkban ünnepelte 1956 évfordulóját. Azzal vádolta az Európai Uniót, hogy bábkormányt akarnak az ország élére állítani, aminek a vezetésére meg is van a kiszemeltjük. Magyar Péter nevét egyszer se mondta ki, de „Manfred Weber kutyájaként”, igazi „aláíró fajtaként” jellemezte.
  • A miniszterelnök beszéde után kivezettek egy férfit, mert megpróbálta megzavarni a rendezvényt. A rendőrök egy tapétavágó kést is találtak nála.
  • Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy Orbán áruló, aki középen áll a gyilkos és az áldozat küzdelmében.

Orbán azt mondta, hogy '56 szabadságharc volt, Magyarország szabadságharca egy világbirodalom ellen, aki hazafi, az szerinte ma is harcol a szabadságért, de szerinte attól még nem lesz valaki szabadságharcos, hogy lyukat vág a magyar zászlóba. Orbán szerint nem a ruha és nem a duma teszi a szabadságharcost, arról beszélt, hogy csak a tettek számítanak, majd rátért arra, hogy szerinte a régi és az új ellenzék is idegeneket hív Magyarországra.

Ezután azt mondta, „az ellenzék új vezére ott ül az asztaluknál Manfred Weber mellett. ”, szerinte ez nem összeesküvés elmélet, hanem „egy új, 21. századi love story”,

a brüsszeli gazda megvakarta a kutyus fejét, a többit mindenki láthatta. Csak úgy áradt a szerelem.

– mondta, a Tisza Párt elnökére utalva.

A független magyar politika Brüsszel számára elfogadhatatlan, fogalmazott Orbán Viktor. Ezért Brüsszelben bejelentették, hogy meg fognak szabadulni Magyarország nemzeti kormányától, és egy brüsszeli bábkormányt akarnak az ország nyakába ültetni. A miniszterelnök szerint az a kérdés , hogy meghajolunk-e a brüsszeli akarat előtt, vagy azt válaszoljuk, mint 1956-ban a magyarok.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

„Nem fogunk részt venni semmilyen birodalmi versengésben” – jelentette ki. Mi csak egyetlen dolgot akarunk szerinte: békében élni a Kárpát-medencében a saját szabályaink szerint, a saját boldogulásunkat keresve. Orbán szerint már százszor bebizonyítottuk, hogy nem ijedünk meg, ha az aktuális hatalmak zsarolnak bennünket.

„Tudjuk, hogy genderaktivisták kezére akarják adni a gyerekeinket.”

Már megvan a bábkormány, és annak vezetője is, aki Orbán szerint igazi aláíró fajta.

Orbán szerint a brüsszeli nyomás egyre erősebb Magyarországon. „Nekünk '56 tanulsága az, hogy csak egyetlen dologért, Magyarországért és a magyar szabadságért szabad harcolnunk!” – mondta, majd azt mondta, ezt nem hagyhatjuk. Erre a nézők közül többen bekiabálták, hogy „nem hagyjuk!”.

A szovjetek és a kommunista helytartóik megértették a leckét, és a következő 34 évben visszább fogták az agarakat, és végül csak hazamentek, folytatta beszédét Orbán Viktor. Ezért lehetünk szerinte szabadok, és ezért tudja ma is mindenki a világban, a magyarokkal csínján kell bánni.

„Ma a történelem ismét kilépni készül a medréből” – fogalmazott Orbán. A szomszédunkban háború zajlik, amely egyre véresebb és elkeseredettebb. A frontvonalon már százezrek vesztek oda, az európai gazdaság tüdőlövést kapott, a fejlődés megállt, az árak az egekben. Orbán szerint a szankciók bennünket véreztetnek ki, a befektetők az USA-ba vándorolnak, de az európai vezetők a háborús győzelem illúziójában élnek még mindig.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Orbán szerint egyre nő az esély, hogy a háború szétterjed. „Az elmúlt 70 évben nem álltunk ilyen közel a világháborúhoz” – jelentette ki.

Ideje kimondani Orbán szerint: az európai vezetők, a brüsszeli bürokraták egy reménytelen háborúba vezették Európát. Az egész Európai Uniót be akarják tolni az orosz-ukrán háborúba szerinte.

Az új győzelmi terv lényege a kormányfő szerint a háború kiterjesztése azzal, hogy Ukrajna meghívást kap a NATO-ba, és a frontvonalakat áthelyezik Oroszország területére. „Mi magyarok egy reggel arra ébrednénk, hogy ismét keletről jött szláv katonák állomásoznának Magyarország területén. Mi ezt nem akarjuk.”

„Barátaim, a birodalmak szeretik elrejteni brutális arcvonásaikat. A birodalmak finnyásak, azt szeretik, ha valaki behívja őket, és mindent meg is tesznek, hogy legyen olyan magyar, aki végül behívja őket. Így tett a Szovjetunió is. Azt akarták, hogy az ő elvtársaik, a magyar kommunisták adják a bábkormányt, ami aztán maradásra kéri a megszálló szovjet csapatokat, és ha a helyzet még több megszálló katonát kívánna, akkor behívják az erősítést is. Koholt vádakkal börtönbe vetették a nem kommunista vezetőinket” – mondta Orbán, majd arról beszélt, hogy moszkvai kádereket ültettek az ország élére. A miniszterelnök ezután padlássöprésről, csengőfrászról beszélt, és azt mondta, a magyarok nem tűrik a megaláztatást. „Megcsináltuk a világtörténelem legfényesebb szabadságharcát, egy életre megtanítottuk nekik, hogy ne bántsd a magyart!” – mondta.

Hősök lettek a cipészlegényekből, a gyári munkásokból, a földművesekből, mártírokká váltak a könyvelők és az egyetemisták 1956 októberében. A forradalom arannyal írta be a bátor magyarok nevét a nagy történelemkönyvekbe, folytatta Orbán Viktor a beszédét.

Szerinte 1956 őszén azért lépett ki medréből a történelem, mert Magyarország nem tűrhette tovább a szovjet birodalmi elnyomást. A magyar szabadságszerető nép, és csak idő kérdése, mikor tör ki a hámból. A magyarokat még egyetlen megszállónak sem sikerült betörnie vagy megszelídítenie, mondta Orbán.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A szovjet birodalmi elnyomás megnyomorított bennünket, kirabolta, nincstelenné tette a magyar családokat. A mi országunk erőforrásait, a mi népünk munkáját, a nemzeti érdek helyett a birodalom szolgálatába akarta állítani. „Bábkormányt ültettek a nyakunkba, amelyben kollaboráns magyarok ültek.” Az volt a megbízatásuk, hogy a magyarok javait idegen kezekre játsszák át, és a birodalom szolgálatába helyezzék, tette hozzá.

Ha veszedelem közeledik, ha bajban van a hazánk, össze kell fogni – mondta Orbán, majd arról beszélt, hogy a magyar nyakas nép. Azt mondta, hogy az '56-os forradalmat sorscsapások előzték meg, az év eleji földrengésről és jeges árvízről beszélt, majd azt mondta, hogy októberre a történelem is kilépett a medréből. „Ilyenkor születnek a hősök” – mondta.

„Viktor! Viktor!” – skandálta a tömeg, amikor tíz perc csúszással a színpadra lépett Orbán Viktor a Millenáris Parkban.

„A mai ünnepünk rendhagyó, mert itt vannak velünk azok is, akik egy hónapja megvédték Magyarországot a dunai árvíztől, akik az áradással és pusztítással fenyegető hatalmas víztömeget a folyómederben tartották” – kezdte Orbán Viktor a beszédét. A vízügyesek, katasztrófavédelmisek, katonák, rendőrök és önkéntesek emberfeletti munkát végeztek a miniszterelnök szerint.

A többi országban a katasztrófa 24 halálos áldozatot követelt, és hatalmas károk keletkeztek. Bezzeg Magyarországon egyetlen ember sem halt meg, és a károkat is a minimálisra szorították! – büszkélkedett.

Nem sokkal 11 óra előtt az összes irányban tömeg volt látható a sajtókarámból nézve, a Millenáris Park lassan megtelik. A Nemzeti Táncszínház előtti térre, a Millenáris épületei és a park közepén található térre is folyamatosan érkeztek a nézők, a dísztó körüli terület is megtelt. Miskolc, Kecskemét, Nyírbátor, Szolnok feliratú táblákat tartanak a tömegben a színpad előtt.

Szente Vajk műsorvezető szerint azért csúszik a program, mert még nagyon sokan állnak kint sorban.

A színpad mögötti kijelzőn levetítettek egy kormányzati videót az árvízi védekezésről és Orbán Viktorról. „Magyarország megcsinálta!” – hirdették a videóban, amelynek főszereplője a gátakra látogató miniszterelnök volt.

A Puskás, a musical – Vihar előtt című musicalt adta elő a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház társulata a Millenárison, Orbán Viktor beszéde előtt. A darabot Galambos Attila, Szente Vajk és Juhász Levente írta, és Puskás Ferenc világhírű magyar labdarúgó életéről szól, ősbemutatója 2020-ban volt az Erkel Színházban. A produkció eredeti színpadi verziójában 22 színész, 60 táncos, 30 gyerekszínész lépett fel.

A produkciót Miklósa Erika előadása zárta, majd Szente Vajk konferálta fel a következő műsorszámot, ami egy bejátszás volt az árvízről.

A 444 cikke szerint Puzsér Róberték molinóval készültek Orbán Viktor beszédére a Millenáris Parknál. „Angyal István, Mansfeld Péter és Tóth Ilona életét senki nem dobta oda, hősiesen és önként áldozták fel magukat a szabadságért. Tiszteletet a mártíroknak! Le az orosz szövetséggel!” felirat olvasható a molinón.

„Most is megvédeném a hazámat” – ez a felirat állt azon az 1956-os forradalomra emlékező táblán, amit a Momentum helyezett el a kerület 56-os emlékművén. Gergely Bálint, a párt helyi képviselője szerint Horváth Tamás, a kerület fideszes polgármestere eltávolíttatta az üzenetet, amivel a Momentum amúgy Orbán Balázs nyilatkozatára utalt. „Szeretném emlékeztetni a XVII. kerületbe delegált fideszeseket, hogy október 23-án a magyar forradalmárokat ünnepeljük. Nem pedig a szovjet csapatokat siratjuk” – írta az esetről Gergely.

Délelőtt fél 11-kor a Kecskeméti Nemzeti Színház zenés, prózai produkciójával kezdődött el a műsor a Millenáris szabadtéri színpadán, a Puskás, a musical – Vihar előtt című darabot adják elő. A darab egyik betétdalát, a „Most vagy soha” című dalt is elénekelték a színészek. A popdalos betétekkel tűzdelt musical közben a színpad közepén egy lyukas zászlóban énekeltek és táncoltak a színészek. Az előadás a forradalom eseményeit dolgozza fel korabeli visszaemlékezések felhasználásával.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Dobrev Klára nagyapja, Apró Antal neve is szóba került a Millenáris Park színpadán.

Apró Antal felügyelte Nagy Imre és társainak koncepciós perét, 1958-ban az Országgyűlésben ő jelentette be Nagy és három társa kivégzését.

Lázár János építési és közlekedési miniszter arról posztolt a Facebookon, hogy Kolozsváron emlékezik, szerinte 1956 minden magyarnak ugyanazt kell hogy jelentse a világ minden pontján. Posztja alapján a miniszter repülővel érkezett a megemlékezésre.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Komoly biztonsági előkészületek vannak a Millenáris Parkban Orbán Viktor beszéde előtt. A térfigyelő kamerák és biztonsági őrök hada mellett az egyik épület tetején még mesterlövészeket is láttunk.

Katonai tiszteletadással, Kövér László és Szalay-Bobrovniczky Kristóf jelenlétében vonták fel a nemzeti zászlót az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulóján szerda délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Az MTI összefoglalója szerint az eseményen közreműködött a központi katonazenekar, a 32. testőr ezred, a Gróf Nádasdy Ferenc huszárosztály és a nemzeti lovas díszegység. Az ünnepségen katonai és állami szervezetek képviselői is jelen voltak. A Parlament főlépcsőjének két oldalán az ablakokban 1956-os, lyukas zászlók lengtek.

Magyar Péter és a Tisza Párt budapesti frakciójának képviselői szerdán reggel 9 órakor a rákoskeresztúri Új köztemetőben koszorúzták meg az ‘56-os megtorlás áldozatainak sírhelyét, a 301-es parcellánál.

A Tisza Párt elnöke a Facebookra is kiposztolt videóban „a modern kori magyar történelem legszebb napjának” nevezte október 23-at. Magyar szerint ’56 hősei nélkül „jelenlegi formájában nem lenne szabad Magyarország”.

Komoly ki nem kényszerített hibát követett el a miniszterelnök politikai igazgatója azzal, hogy kijelentette: '56-ból tanulva mi nem védekeztünk volna úgy az oroszok ellen, mint ahogy azt az ukránok tették.

Orbán Balázs mondatai nagyon rosszkor jöttek a Fidesznek, nem sokkal a NER sztárpapjának botránya után. Ráadásul abban az évben, amelyben nemcsak Novák Katalin köztársasági elnök mondott le, hanem visszavonult a politikától az EP-listavezető Varga Judit is. Sőt, 2024-ben Varga volt férje, Magyar Péter pár hónap alatt felépítette a legnagyobb ellenzéki pártot.

Orbán Viktor mindenesetre ragaszkodott a politikai igazgatójához, nem kellett távoznia a közéletből, nem lett második kegyelmi ügy Orbán Balázs mondataiból.

A mulatós augusztus 20-án kapta meg a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést. Október 23-án már úgy érkezett meg a Millenáris Parkba Orbán Viktor beszédét meghallgatni, hogy a mellén van a kitüntetés.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Fásy Ádám főleg a mulatós műsorai miatt lett ismert (Zeneexpressz, Fásy mulató), de a műsorvezető a kilencvenes évek elején lett tulajdonosa a Miss Universe Hungary, a Miss Europe Hungary és a Miss Intercontinental Hungary licenceknek is, a szépségversenyeket 15 éven keresztül rendezte.

Három év után tér vissza Budapestre október 23-án Orbán Viktor, a Millenáris Parkban ismét kordonok között lép színpadra a miniszterelnök.

Az elmúlt két évben azzal mentegetőzött Orbán, hogy a forradalom nemcsak Budapestről szólt, és ezért ment vidéki helyszínre megemlékezni. „Igazságtalan és lekezelő, de egyenesen hiba, ha valaki 1956-ot csak a rivaldafényben álló fővárosunk forradalmának látja” – fogalmazott tavaly Veszprémben, amely akkor Európa Kulturális Fővárosa volt. Zalaegerszegen a Mindszentyneum megnyitóján pedig azt mondta: a baloldal nem érti, hogy Budapest nem azonos az országgal, 1956 pedig az egész nemzet forradalma volt.

Két éve Zalaegerszegen még csak kordonokkal vették körbe a rendezvény helyszínét, tavaly Veszprémben már be se engedték a sajtót. Idén ismét előkerültek a kordonok, az újságírókat elkülönítve vezették a szabadtéri színpadtól 30-40 méterre lévő sajtótribünre, és nem engedik a résztvevők közé.

Legutóbb a 2022-es országgyűlési választás előtt fél évvel, 2021-ben volt Budapesten október 23-án Orbán. Akkor Békemenetet is szerveztek, a Műegyetemtől vonult át a tömeg a Deák térre, a miniszterelnök a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésénél több tízezer ember előtt beszélt egy hatalmas színpadon.

Folyamatosan érkeznek a nézők a Millenárisra, Orbán beszédének helyszínére, ahol a környező utcákban biztonsági őrök ellenőriznek. A Mammut bevásárlóközponttól befelé látni zászlóárusokat, de az sem jár majd jól, aki a Marczibányi térre szeretne eljutni a Millenáris Park irányából, mert ott útlezárás van.

Innen követhetik a sajtó munkatársai a beszédet – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Innen követhetik a sajtó munkatársai a beszédet – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

További érdekesség, hogy a sajtó képviselőit elkülönítve vezették a szabadtéri színpadtól 30-40 méterre lévő sajtótribünre. A Telex kérdésére egy szervező azt mondta, hogy az esemény végéig nem is mehetnek ki az ünneplők közé a sajtó munkatársai. Azt nem tudta megmondani, hogy miért.

Az érkezők csomagjait átvizsgálják, és olykor motozás is. Annyira nagy a rend, hogy a mosdóba is csak kis csoportokban, kísérővel mehetnek az újságírók.

A képen látható fehér kordon mögött állhatnak az újságírók, a fekete kordon mellett mehetnek be a nézők a Millenáris épületébe, ahol délelőtt 11 órától mondja el ünnepi beszédét Orbán Viktor.

„1956 igazsága és legnagyobb tanulsága, hogy a szabadság megéri az árát, érdemes küzdeni érte” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedd délután a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) tartott 1956-os megemlékezésen az MTI tudósítása szerint.

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A miniszter szerint a Nyugat 1956-os árulása ma is visszatükröződik a mindennapokban. Mint fogalmazott: akiket akkor nem zavart a diktatúra hazaáruló bábkormánya, most zavaró Magyarország demokratikusan megválasztott kormánya. Akik akkoriban néhány évtized alatt megszerették Kádár Jánost, azok most a szuverenitás megőrzéséért harcoló kormányt tekintik kiiktatandó ellenségnek.

A beszéd további részleteiről itt írtunk bővebben.

„Hajnal egy, újra Budapesten. Már csak a beszédet kell megírni!” – olvasható a miniszterelnök Facebookján, a poszt alapján tehát Orbán hajnali 1-kor érkezett meg Párizsból, ahol kedden munkavacsorán fogadta Emmanuel Macron francia elnök. A miniszterelnök azt is írja, hogy meg kell írnia a beszédét.

Orbán Viktor beszédeinek összeállításában általában politikai igazgatója, Orbán Balázs is részt szokott venni. A miniszterelnök várhatóan az eddigi legnehezebb október 23-i beszédére készül a Millenárison, Magyar Péterék a Bem tértől a Széna térre vonulva tartanak megemlékezést. Részletek itt.

„1956-nak nemcsak hősei voltak, hanem voltak és vannak árulói is” – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedd este a Bem József téren tartott megemlékezésen. Az árulók szerinte „idegen érdekek kiszolgálóiként próbálták, és próbálják ma is meghamisítani az ötvenhatos forradalom szellemiségét és eszmei hagyatékát”.

Fotó: Kocsis Zoltán / MTI
Fotó: Kocsis Zoltán / MTI

„Mi az idegen elnyomásnál csak egyvalamit utálunk jobban: az idegen elnyomók magyar cselédeit” – jelentette ki Kövér, majd Magyar Péterre utalva úgy fogalmazott:

„1956 eszményeinek mai elárulói el akarják lopni a nemzet közkincsévé vált lyukas zászlót, hogy azt a saját kicsinyes érdekeiknek, illetve megbízóik birodalmi ambícióinak eszközévé tegyék.”

Magyar október 1-jén jelentette be, hogy a Tisza Párt új jelképe az 1956-os lyukas zászló.

Kövér beszédének további részeiről itt írtunk bővebben.

Magyar nyelven üzent a USS Coral Sea legénysége 1956–57 fordulóján – Fortepan / Béla I. Barabás
Magyar nyelven üzent a USS Coral Sea legénysége 1956–57 fordulóján – Fortepan / Béla I. Barabás

Ritka kordokumentumra bukkant a magyarországi magánfotói gyűjteményében a Fortepan. A valamikor 1956 végén, 1957 elején Nápoly közelében készült felvételen az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozója, a USS Coral Sea látható, melynek fedélzetén a legénység betűket formázva sorakozik fel. A felső sorban a hadihajó nevét formázzák a katonák, alatta pedig magyar üzenet olvasható:

„Isten segítsen”.

A 24.hu cikke szerint talán kormányosként egy magyar származású tengerész is a Coral Sea-n szolgált, ő lehetett az ötletgazda, és ő találhatta ki azt is, hogy az eredetileg a legénység karácsonyi ajándékára gyűjtött pénzt a magyar menekülteknek adják. Összesen 7500 dollárt ajánlottak fel a menekülteket segítő alapnak.

Karácsony Gergely főpolgármester Strasbourgban van, ezért nem tart megemlékezést a fővárosban, de ötperces videóüzenetet küldött, amiben azt mondta, idén lyukas zászló leng a budapesti Városházán. Karácsony a videójában arról beszélt, hogy mit jelent számára a lyukas zászló és a nemzeti ünnep, majd beszédében utalt Orbán Balázsnak, a miniszterelnök politikai igazgatójának nagy port kavaró '56-os kijelentéseire is.

„A hatalom, amelynek mindig előrébb való az érdek, mint az érték, amely összekeveri az agresszort az áldozattal, 1956 történelmi tapasztalatából is képes azt vetíteni a mára, hogy az agresszor előtt meghunyászkodni kellene a magyarnak. Ne hagyjuk meghazudtolni azt, ami a legigazibb, meggyalázni azokat, akik példát mutattak halált megvető emberségből”

– mondta Karácsony. Részletek ebben a cikkben.

Történetének legnehezebb október 23-jára a Fidesz Orbán Balázs '56-ról tett botrányos kijelentései után. Korábban a miniszterelnöknek, Orbán Viktornak könnyebb dolga volt az október 23-i beszédekkel, gond nélkül formálhatta őket úgy, hogy azok a kormánypárt érdekeit szolgálják.

Kormányra kerülése előtt, 2007-ben még Nyugat és Kelet harcaként beszélt ‘56-ról, ekkor úgy látta, Vlagyimir Putyin rezsimje az örököse annak a Szovjetuniónak, amely ellen fellázadtak az ’56-osok. „A keleti politika nem tűri az önállóságot, nem tűri a függetlenséget, és nem tűri a szabadságot. Felszámolja az emberek független életét védő védvonalakat. Vagyontalanná tesz, elszegényít, kiszolgáltatottá vetkőztet, ha kell, megfélemlít. A hatalomtól függő élet láncába fűz” – mondta 17 éve Orbán.

Szegeden némi változást hozott az ünnep. A jobboldali és a várost vezető baloldali-liberális politikusok éveken át külön-külön ünnepelték meg az évfordulót. Kedden azonban az egyik városrész, Szeged-Szentmihály megemlékezésén közösen vett részt két különféle politikai oldalhoz tartozó önkormányzati képviselő, Jávorszky Iván, aki a Demokratikus Koalíció, és Rúzsa Roland, aki a KDNP tagja. Mindketten beszédet mondtak, közösen vettek részt a koszorúzáson és az azt követő fáklyás felvonuláson. Az is szokatlan, hogy a Szeged.ma című jobboldali, és a Szeged.hu című önkormányzati internetes lap is részletesen beszámolt erről, egyaránt sok képpel és mindkét képviselő beszédéből idézve, egymás politikusainak bírálata nélkül írtak az ünnepségről, sőt, hasonlóan mértéktartó beszámolót közölt az ünnepségről a kormánypárti médiabirodalom, a Mediaworks Délmagyarország című lapja is. Szegeden az már évek óta hagyomány, hogy az önkormányzati megemlékezéseket október 22-én kezdik, a nagyobb szegedi városrészekben most is tartottak iskolások műsorával egybekötött ünnepségeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!