Igazi aláíró fajta, Weber kutyusa – Orbán Viktor először szállt bele látványosan Magyar Péterbe

2024. október 23. – 12:22

Igazi aláíró fajta, Weber kutyusa – Orbán Viktor először szállt bele látványosan Magyar Péterbe

Másolás

Vágólapra másolva

Brüsszel bábkormányt akar ültetni a magyarok nyakába, és már a vezetőjük is megvan hozzá, Orbán Viktor perceken keresztül beszélt Magyar Péterről az október 23-i beszédében a Millenáris Parkban.

A miniszterelnök egyszer sem mondta ki a Tisza Párt elnökének nevét, de félreérthetetlenül utalt rá. A közönség vette a lapot, többször is kipfujolták az ellenzéki vezetőt. Még másfél év van a következő országgyűlési választásig, de Orbán már Dávid és Góliát összecsapásáról beszél, és harcos beszédében azzal biztatta híveit, hogy a Fidesz Dávidként ismét győzni fog.

A miniszterelnök a nyilvánosságban eddig alig foglalkozott Magyarral, de egy újabb közvélemény-kutatás is azt erősíti, hogy a Tisza Párt olyan kihívás lehet a Fidesz számára, amivel nem volt dolguk az elmúlt 14 évben.

„Igazi aláíró fajta. Ideális jelölt egy bábkormány élére”

– jellemezte Magyar Pétert a miniszterelnök a bő húszperces beszédében, és azt is mondta: nem attól lesz valaki hazafi 2024-ben, hogy ha lyukat vág a zászló közepébe. Magyar október 1-jén jelentette be, hogy a Tisza Párt új jelképe az 1956-os lyukas zászló, ez Kövér Lászlónál is kicsapta a biztosítékot.

„Nem a ruha teszi a szabadságharcost, és nem a duma teszi a szabadságharcost, csak a tettek számítanak, a tettek pedig magukért beszélnek” – folytatta Orbán, és arról is beszélt, hogy az egész ország láthatta, hogy ki mit csinált az Európai Parlamentben. Míg állítása szerint a Fidesz a magyar érdeket, a magyar szabadságot védte az Európai Unió birodalmi politikájával szemben, a magyar ellenzék felajánlotta szolgálatait a birodalomnak. „Internacionalista hagyomány kiárulni a hazát és elárulni a családot. Régi ellenzék, új ellenzék, csak a címke változik. Ez az új is azt csinálja, amit a régi: idegeneket hív a magyarok ellen segítségül.”

„Az ellenzék új vezére ott ül az asztaluknál Manfred Weber mellett. Ez nem összeesküvés-elmélet, ez összeesküvés a gyakorlatban ország-világ előtt” – fogalmazott Orbán, majd hozzátette:

„Egy új, 21. századi love story, a brüsszeli gazda megvakarta a kutyus fejét, a többit mindenki láthatta. Csak úgy áradt a szerelem.”

A miniszterelnök a híveit azzal tüzelte, hogy nem tűrhetik el, hogy Magyarországot újra bábállammá, Brüsszel vazallusává tegyék. „Mi győzünk, ők veszítenek, mi, magyarok meg tudjuk és meg is fogjuk csinálni, újra meg fogjuk csinálni.”

Orbán szerint a történet vége mindig ugyanaz: Góliát veszít, Dávid győz, aztán lehet pakolni és elhúzni a csíkot. „Kun Béláék Bécsbe, Rákosiék Moszkvába, a mostaniak pedig Brüsszelbe” – mondta az ellenzékről.

Slim fit szerkós áruló

Orbán Viktor két hete, a Kossuth rádióban mondta ki először Magyar Péter nevét a nyilvánosságban. Akkor arról beszélt, hogy az Európai Parlament októberi ülésén Ursula von der Leyen és Manfred Weber bejelentette: meg akarják buktatni a magyar kormányt. „Bejelentették, hogy nekik egy másik kormány kell. Azt is megnevezték, hogy kikből álljon ez a leendő brüsszelita kormány” – fogalmazott a miniszterelnök, miután Manfred Weber az Európai Parlament ülésén egyértelműen letette a garast Magyar mellett. Az Európai Néppárt elnöke szerint a Tisza Párt le fogja győzni Orbánt, és Magyar Péter a jövő.

Orbán szerint az európai szocialisták Dobrev Klárát, a DK EP-képviselőjét akarják a brüsszelita magyar kormányba delegálni, míg az Európai Néppárt Magyar Pétert.

„Világossá tették, hogy ez az a koalíció, aminek a szerződése vagy házassága ott meg is történt a szemünk előtt.”

Orbán régi stratégiája, hogy soha nem mondja ki aktuális politikai ellenfelének nevét, így nem emeli magával egy szintre. Márki-Zay Péter nevét például az egész 2022-es kampányban kerülte. Magyarról is eddig csak a legritkább esetben beszélt magától, inkább csak utalás szintjén hozta szóba az ellenfelét. Ilyen volt, amikor a március 15-i beszédében Szabó Magdát idézve úgy fogalmazott: „az árulót elfelejtjük, az áruló nincs, meghalt, nem is ismertük soha”.

Amikor május végén a Le Point francia lap újságírója arról kérdezte a magyar kormányfőt, hogy tart-e a Fidesz soraiból kikerülő új ellenféltől, Magyar Pétertől, azt mondta: több mint harminc éve van a politikában, és sokakat látott jönni-menni. „Olyannyira, hogy nem is emlékszem már az ellenfelek nevére, akikkel szembe kellett néznem. Várjuk, hagyjuk, hogy a magyarok szavazzanak, és döntsenek a jövőről.”

A választás éjszakáján Orbán örömittasan jelentette ki, hogy a régi és az új ellenzéket is legyőzte a Fidesz. „Mindegy, hogy hívják az éppen soros ellenzéket, újra és újra, mindig le fogjuk őket győzni.” Másnap a közmédiában viszont elismerte – megint csak a név kimondása nélkül –, hogy Magyar Péter bonyolította az életüket, hiszen két különböző ellenzékkel kellett megküzdeniük.

„Mi soha nem tekintettük őt a Fideszből kiugrottnak. Az csak az ő legendája, hogy a belső körökhöz tartozott, erről ugyanis a Fidesz belső köreinek nincs tudomása. Megkapta az igazságügyi miniszter férjének kijáró udvariasságot, de egész egyszerűen nem volt soha a radarunkon” – mondta Magyarról az Indexnek adott interjúban a választás után. Tusványoson pedig szintén Magyar Péterre utalhatott, amikor kijelölte „a két lábbal a valóságban álló, nemzeti érzelmű, vagány fiatalokkal” szemben álló új ellenfelet: „a liberális, slim fit szerkós, latte-avokádós, mindenmentes, öntetszelgő politikusokat”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!