Kövér László: 1956 eszményeinek mai árulói el akarják lopni a nemzet közkincsévé vált lyukas zászlót

2024. október 22. – 20:23

Kövér László: 1956 eszményeinek mai árulói el akarják lopni a nemzet közkincsévé vált lyukas zászlót
Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond az 1956-os emlékünnepségén a Bem-szobornál 2024. október 22-én – Fotó: Kocsis Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„A keleti és nyugati hatalmak sakkjátszmájában pusztán leüthető gyalognak szánt Magyarország fellázadt, és ha rövid időre is, de ismét a szabadság és a keresztény Európa bástyájává vált” – fogalmazott Kövér László, az Országgyűlés fideszes elnöke a Rákóczi Szövetség 1956-os emlékünnepségén a Bem-szobornál kedd este az MTI beszámolója szerint.

Kövér László szerint az 1956-os forradalom és szabadságharc eszményei és értékei arra kötelezik a magyarokat, hogy olyan Európai Unióért és benne egy olyan magyar államért dolgozzunk, amely szolgálja és nem kiszolgáltatja az európai és a magyar polgárokat.

Az Országgyűlés elnöke arról is beszélt a megemlékezésen, hogy a magyarság 1956-os forradalma azt üzeni a 21. századi Európa nemzeteinek, hogy „a népakaraton nyugvó állami szuverenitásból sem a népakarat, sem az állam, sem annak szuverenitása nem vonható ki, mert ellenkező esetben a demokrácia leépülése, anarchia, majd diktatúra és kiszolgáltatottság vár Európára”.

„Ha ezt az üzenetet Brüsszel mai vezető bürokratái képtelenek megérteni, akkor az Európai Unió sírásóiként kell majd hamarosan elszámoljanak több száz millió becsapott európai polgárral.”

A brüsszeli bürokraták után arról is szót ejtett a fideszes politikus, hogy 1956 magyar hősei egy olyan rendszerrel szálltak szembe, amely „a nemzeti önazonosság elfojtásán, az állami szuverenitás felszámolásán, valamint a társadalom megalázásán, gazdasági kifosztásán és a fegyveres erőszakon” alapult.

Fáklyás emlékmenet vonult Műegyetemtől a Bem térre 2024. október 22-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI Fáklyás emlékmenet vonult Műegyetemtől a Bem térre 2024. október 22-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Fáklyás emlékmenet vonult Műegyetemtől a Bem térre 2024. október 22-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

„1956-nak nemcsak hősei voltak, hanem voltak és vannak árulói is” – folytatta Kövér, és hozzátette: az árulók „idegen érdekek kiszolgálóiként próbálták, és próbálják ma is meghamisítani az ötvenhatos forradalom szellemiségét és eszmei hagyatékát”.

„Mi az idegen elnyomásnál csak egyvalamit utálunk jobban: az idegen elnyomók magyar cselédeit” – jelentette ki, majd Magyar Péterre utalva úgy fogalmazott:

„1956 eszményeinek mai elárulói el akarják lopni a nemzet közkincsévé vált lyukas zászlót, hogy azt a saját kicsinyes érdekeiknek, illetve megbízóik birodalmi ambícióinak eszközévé tegyék.”

Magyar október 1-jén jelentette be, hogy a Tisza Párt új jelképe az 1956-os lyukas zászló.

Az Országgyűlés elnöke szerint mai fiatalok már „kimondhatják azt, hogy a háború nem béke; kimondhatják, hogy az apa férfi és az anya nő; kimondhatják, hogy Magyarország a magyaroké és Európa az európaiaké; és azt is kimondhatják, hogy Isten, áldd meg a magyart!” Azt kérte a részt vevő fiataloktól, hogy soha ne hagyják elveszni ezt a szabadságot.

Az ünnepség résztvevőinek többsége a Műegyetem elől induló fáklyás felvonulással érkezett a Bem térre. A menetet három korabeli Csepel teherautó vezette fel, a platókról pedig korhű ruhába öltözött fiatalok integettek. A menettel a forradalom egyik meghatározó eseményeként számontartott október 22-i műegyetemi diákgyűlésre emlékeztek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!