A Kutyapárt a Szuverenitásvédelmi Hivatalnál akciózott, Sulyok Tamás is megszólalt

ÉLŐ

2024. október 23. – 09:12

frissítve

A Kutyapárt a Szuverenitásvédelmi Hivatalnál akciózott, Sulyok Tamás is megszólalt
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk folyamatosan frissül!

  • Szerdán délután Magyar Péter megemlékezésére megtelt a Bem József tér, ahol Pongrátz Gergely 1956-os harcos unokaöccse is felszólalt. Onnan a Széna térre vonult át a tömeg, ahol a Tisza Párt elnöke mondott beszédet.
  • Magyar Péter bejelentette: elkezdik kiválasztani a Tisza Párt 106 egyéni képviselőjelöltjét a következő választásokra, A magyarok hangja címmel társadalmi konzultációt indítanak. Rövid programot is hirdetett a 2026-os kormányváltásra.
  • A Mi Hazánk Mozgalom a hegyvidéki Turul-szobor védelmében tüntetett. Toroczkai László „báránybőrbe bújtatott nyilvánvaló árulónak” nevezte Magyar Pétert.
  • Orbán Viktor három év után újra Budapesten, a Millenáris Parkban ünnepelte 1956 évfordulóját. Azzal vádolta az Európai Uniót, hogy bábkormányt akarnak az ország élére állítani, aminek a vezetésére meg is van a kiszemeltjük. Magyar Péter nevét egyszer se mondta ki, de „Manfred Weber kutyájaként”, igazi „aláíró fajtaként” jellemezte.
  • A miniszterelnök beszéde után kivezettek egy férfit, mert megpróbálta megzavarni a rendezvényt. A rendőrök egy tapétavágó kést is találtak nála.
  • Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy Orbán áruló, aki középen áll a gyilkos és az áldozat küzdelmében.

„Most is megvédeném a hazámat” – ez a felirat állt azon az 1956-os forradalomra emlékező táblán, amit a Momentum helyezett el a kerület 56-os emlékművén. Gergely Bálint, a párt helyi képviselője szerint Horváth Tamás, a kerület fideszes polgármestere eltávolíttatta az üzenetet, amivel a Momentum amúgy Orbán Balázs nyilatkozatára utalt. „Szeretném emlékeztetni a XVII. kerületbe delegált fideszeseket, hogy október 23-án a magyar forradalmárokat ünnepeljük. Nem pedig a szovjet csapatokat siratjuk” – írta az esetről Gergely.

Délelőtt fél 11-kor a Kecskeméti Nemzeti Színház zenés, prózai produkciójával kezdődött el a műsor a Millenáris szabadtéri színpadán, a Puskás, a musical – Vihar előtt című darabot adják elő. A darab egyik betétdalát, a „Most vagy soha” című dalt is elénekelték a színészek. A popdalos betétekkel tűzdelt musical közben a színpad közepén egy lyukas zászlóban énekeltek és táncoltak a színészek. Az előadás a forradalom eseményeit dolgozza fel korabeli visszaemlékezések felhasználásával.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Dobrev Klára nagyapja, Apró Antal neve is szóba került a Millenáris Park színpadán.

Apró Antal felügyelte Nagy Imre és társainak koncepciós perét, 1958-ban az Országgyűlésben ő jelentette be Nagy és három társa kivégzését.

Lázár János építési és közlekedési miniszter arról posztolt a Facebookon, hogy Kolozsváron emlékezik, szerinte 1956 minden magyarnak ugyanazt kell hogy jelentse a világ minden pontján. Posztja alapján a miniszter repülővel érkezett a megemlékezésre.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Komoly biztonsági előkészületek vannak a Millenáris Parkban Orbán Viktor beszéde előtt. A térfigyelő kamerák és biztonsági őrök hada mellett az egyik épület tetején még mesterlövészeket is láttunk.

Katonai tiszteletadással, Kövér László és Szalay-Bobrovniczky Kristóf jelenlétében vonták fel a nemzeti zászlót az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulóján szerda délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Az MTI összefoglalója szerint az eseményen közreműködött a központi katonazenekar, a 32. testőr ezred, a Gróf Nádasdy Ferenc huszárosztály és a nemzeti lovas díszegység. Az ünnepségen katonai és állami szervezetek képviselői is jelen voltak. A Parlament főlépcsőjének két oldalán az ablakokban 1956-os, lyukas zászlók lengtek.

Magyar Péter és a Tisza Párt budapesti frakciójának képviselői szerdán reggel 9 órakor a rákoskeresztúri Új köztemetőben koszorúzták meg az ‘56-os megtorlás áldozatainak sírhelyét, a 301-es parcellánál.

A Tisza Párt elnöke a Facebookra is kiposztolt videóban „a modern kori magyar történelem legszebb napjának” nevezte október 23-at. Magyar szerint ’56 hősei nélkül „jelenlegi formájában nem lenne szabad Magyarország”.

Komoly ki nem kényszerített hibát követett el a miniszterelnök politikai igazgatója azzal, hogy kijelentette: '56-ból tanulva mi nem védekeztünk volna úgy az oroszok ellen, mint ahogy azt az ukránok tették.

Orbán Balázs mondatai nagyon rosszkor jöttek a Fidesznek, nem sokkal a NER sztárpapjának botránya után. Ráadásul abban az évben, amelyben nemcsak Novák Katalin köztársasági elnök mondott le, hanem visszavonult a politikától az EP-listavezető Varga Judit is. Sőt, 2024-ben Varga volt férje, Magyar Péter pár hónap alatt felépítette a legnagyobb ellenzéki pártot.

Orbán Viktor mindenesetre ragaszkodott a politikai igazgatójához, nem kellett távoznia a közéletből, nem lett második kegyelmi ügy Orbán Balázs mondataiból.

A mulatós augusztus 20-án kapta meg a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést. Október 23-án már úgy érkezett meg a Millenáris Parkba Orbán Viktor beszédét meghallgatni, hogy a mellén van a kitüntetés.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Fásy Ádám főleg a mulatós műsorai miatt lett ismert (Zeneexpressz, Fásy mulató), de a műsorvezető a kilencvenes évek elején lett tulajdonosa a Miss Universe Hungary, a Miss Europe Hungary és a Miss Intercontinental Hungary licenceknek is, a szépségversenyeket 15 éven keresztül rendezte.

Három év után tér vissza Budapestre október 23-án Orbán Viktor, a Millenáris Parkban ismét kordonok között lép színpadra a miniszterelnök.

Az elmúlt két évben azzal mentegetőzött Orbán, hogy a forradalom nemcsak Budapestről szólt, és ezért ment vidéki helyszínre megemlékezni. „Igazságtalan és lekezelő, de egyenesen hiba, ha valaki 1956-ot csak a rivaldafényben álló fővárosunk forradalmának látja” – fogalmazott tavaly Veszprémben, amely akkor Európa Kulturális Fővárosa volt. Zalaegerszegen a Mindszentyneum megnyitóján pedig azt mondta: a baloldal nem érti, hogy Budapest nem azonos az országgal, 1956 pedig az egész nemzet forradalma volt.

Két éve Zalaegerszegen még csak kordonokkal vették körbe a rendezvény helyszínét, tavaly Veszprémben már be se engedték a sajtót. Idén ismét előkerültek a kordonok, az újságírókat elkülönítve vezették a szabadtéri színpadtól 30-40 méterre lévő sajtótribünre, és nem engedik a résztvevők közé.

Legutóbb a 2022-es országgyűlési választás előtt fél évvel, 2021-ben volt Budapesten október 23-án Orbán. Akkor Békemenetet is szerveztek, a Műegyetemtől vonult át a tömeg a Deák térre, a miniszterelnök a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésénél több tízezer ember előtt beszélt egy hatalmas színpadon.

Folyamatosan érkeznek a nézők a Millenárisra, Orbán beszédének helyszínére, ahol a környező utcákban biztonsági őrök ellenőriznek. A Mammut bevásárlóközponttól befelé látni zászlóárusokat, de az sem jár majd jól, aki a Marczibányi térre szeretne eljutni a Millenáris Park irányából, mert ott útlezárás van.

Innen követhetik a sajtó munkatársai a beszédet – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Innen követhetik a sajtó munkatársai a beszédet – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

További érdekesség, hogy a sajtó képviselőit elkülönítve vezették a szabadtéri színpadtól 30-40 méterre lévő sajtótribünre. A Telex kérdésére egy szervező azt mondta, hogy az esemény végéig nem is mehetnek ki az ünneplők közé a sajtó munkatársai. Azt nem tudta megmondani, hogy miért.

Az érkezők csomagjait átvizsgálják, és olykor motozás is. Annyira nagy a rend, hogy a mosdóba is csak kis csoportokban, kísérővel mehetnek az újságírók.

A képen látható fehér kordon mögött állhatnak az újságírók, a fekete kordon mellett mehetnek be a nézők a Millenáris épületébe, ahol délelőtt 11 órától mondja el ünnepi beszédét Orbán Viktor.

„1956 igazsága és legnagyobb tanulsága, hogy a szabadság megéri az árát, érdemes küzdeni érte” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedd délután a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) tartott 1956-os megemlékezésen az MTI tudósítása szerint.

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A miniszter szerint a Nyugat 1956-os árulása ma is visszatükröződik a mindennapokban. Mint fogalmazott: akiket akkor nem zavart a diktatúra hazaáruló bábkormánya, most zavaró Magyarország demokratikusan megválasztott kormánya. Akik akkoriban néhány évtized alatt megszerették Kádár Jánost, azok most a szuverenitás megőrzéséért harcoló kormányt tekintik kiiktatandó ellenségnek.

A beszéd további részleteiről itt írtunk bővebben.

„Hajnal egy, újra Budapesten. Már csak a beszédet kell megírni!” – olvasható a miniszterelnök Facebookján, a poszt alapján tehát Orbán hajnali 1-kor érkezett meg Párizsból, ahol kedden munkavacsorán fogadta Emmanuel Macron francia elnök. A miniszterelnök azt is írja, hogy meg kell írnia a beszédét.

Orbán Viktor beszédeinek összeállításában általában politikai igazgatója, Orbán Balázs is részt szokott venni. A miniszterelnök várhatóan az eddigi legnehezebb október 23-i beszédére készül a Millenárison, Magyar Péterék a Bem tértől a Széna térre vonulva tartanak megemlékezést. Részletek itt.

„1956-nak nemcsak hősei voltak, hanem voltak és vannak árulói is” – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedd este a Bem József téren tartott megemlékezésen. Az árulók szerinte „idegen érdekek kiszolgálóiként próbálták, és próbálják ma is meghamisítani az ötvenhatos forradalom szellemiségét és eszmei hagyatékát”.

Fotó: Kocsis Zoltán / MTI
Fotó: Kocsis Zoltán / MTI

„Mi az idegen elnyomásnál csak egyvalamit utálunk jobban: az idegen elnyomók magyar cselédeit” – jelentette ki Kövér, majd Magyar Péterre utalva úgy fogalmazott:

„1956 eszményeinek mai elárulói el akarják lopni a nemzet közkincsévé vált lyukas zászlót, hogy azt a saját kicsinyes érdekeiknek, illetve megbízóik birodalmi ambícióinak eszközévé tegyék.”

Magyar október 1-jén jelentette be, hogy a Tisza Párt új jelképe az 1956-os lyukas zászló.

Kövér beszédének további részeiről itt írtunk bővebben.

Magyar nyelven üzent a USS Coral Sea legénysége 1956–57 fordulóján – Fortepan / Béla I. Barabás
Magyar nyelven üzent a USS Coral Sea legénysége 1956–57 fordulóján – Fortepan / Béla I. Barabás

Ritka kordokumentumra bukkant a magyarországi magánfotói gyűjteményében a Fortepan. A valamikor 1956 végén, 1957 elején Nápoly közelében készült felvételen az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozója, a USS Coral Sea látható, melynek fedélzetén a legénység betűket formázva sorakozik fel. A felső sorban a hadihajó nevét formázzák a katonák, alatta pedig magyar üzenet olvasható:

„Isten segítsen”.

A 24.hu cikke szerint talán kormányosként egy magyar származású tengerész is a Coral Sea-n szolgált, ő lehetett az ötletgazda, és ő találhatta ki azt is, hogy az eredetileg a legénység karácsonyi ajándékára gyűjtött pénzt a magyar menekülteknek adják. Összesen 7500 dollárt ajánlottak fel a menekülteket segítő alapnak.

Karácsony Gergely főpolgármester Strasbourgban van, ezért nem tart megemlékezést a fővárosban, de ötperces videóüzenetet küldött, amiben azt mondta, idén lyukas zászló leng a budapesti Városházán. Karácsony a videójában arról beszélt, hogy mit jelent számára a lyukas zászló és a nemzeti ünnep, majd beszédében utalt Orbán Balázsnak, a miniszterelnök politikai igazgatójának nagy port kavaró '56-os kijelentéseire is.

„A hatalom, amelynek mindig előrébb való az érdek, mint az érték, amely összekeveri az agresszort az áldozattal, 1956 történelmi tapasztalatából is képes azt vetíteni a mára, hogy az agresszor előtt meghunyászkodni kellene a magyarnak. Ne hagyjuk meghazudtolni azt, ami a legigazibb, meggyalázni azokat, akik példát mutattak halált megvető emberségből”

– mondta Karácsony. Részletek ebben a cikkben.

Történetének legnehezebb október 23-jára a Fidesz Orbán Balázs '56-ról tett botrányos kijelentései után. Korábban a miniszterelnöknek, Orbán Viktornak könnyebb dolga volt az október 23-i beszédekkel, gond nélkül formálhatta őket úgy, hogy azok a kormánypárt érdekeit szolgálják.

Kormányra kerülése előtt, 2007-ben még Nyugat és Kelet harcaként beszélt ‘56-ról, ekkor úgy látta, Vlagyimir Putyin rezsimje az örököse annak a Szovjetuniónak, amely ellen fellázadtak az ’56-osok. „A keleti politika nem tűri az önállóságot, nem tűri a függetlenséget, és nem tűri a szabadságot. Felszámolja az emberek független életét védő védvonalakat. Vagyontalanná tesz, elszegényít, kiszolgáltatottá vetkőztet, ha kell, megfélemlít. A hatalomtól függő élet láncába fűz” – mondta 17 éve Orbán.

Szegeden némi változást hozott az ünnep. A jobboldali és a várost vezető baloldali-liberális politikusok éveken át külön-külön ünnepelték meg az évfordulót. Kedden azonban az egyik városrész, Szeged-Szentmihály megemlékezésén közösen vett részt két különféle politikai oldalhoz tartozó önkormányzati képviselő, Jávorszky Iván, aki a Demokratikus Koalíció, és Rúzsa Roland, aki a KDNP tagja. Mindketten beszédet mondtak, közösen vettek részt a koszorúzáson és az azt követő fáklyás felvonuláson. Az is szokatlan, hogy a Szeged.ma című jobboldali, és a Szeged.hu című önkormányzati internetes lap is részletesen beszámolt erről, egyaránt sok képpel és mindkét képviselő beszédéből idézve, egymás politikusainak bírálata nélkül írtak az ünnepségről, sőt, hasonlóan mértéktartó beszámolót közölt az ünnepségről a kormánypárti médiabirodalom, a Mediaworks Délmagyarország című lapja is. Szegeden az már évek óta hagyomány, hogy az önkormányzati megemlékezéseket október 22-én kezdik, a nagyobb szegedi városrészekben most is tartottak iskolások műsorával egybekötött ünnepségeket.

  • Fidesz-KDNP: Orbán Viktor beszédet mond a Millenáris szabadtéri színpadán 10:30-kor. A miniszterelnök legnehezebb október 23-i beszédére készül, részletek ebben a cikkben.
  • Jobbik: koszorúzás a Mansfeld Péter parkban 10:00-kor.
  • Demokratikus Koalíció: koszorúzás az Ötvenhatosok terén, az '56-os emlékműnél 11:00-kor.
  • Tisza Párt: Gyülekező a Bem József téren, a Bem-szobornál 15:00-kor, majd vonulás a Széna térre.
  • Mi Hazánk: A hegyvidéki Turul-szobornál szoborvédés és erődemonstráció 23 szélsőjobboldali szervezettel 15:00-kor.
  • Momentum: Fáklyás megemlékezés 19:30-kor a Magyar Rádió épületénél, 19:56-kor egy perc néma csend az '56-os szabadságharcosokért.

A budapesti események helyszíneit ezen a térképen lehet látni:

A miniszterelnök politikai igazgatója szeptemberben arról beszélt a Mandinernek, hogy '56-ból tanulva mi nem szálltunk volna úgy szembe az oroszokkal, mint ahogy azt tették az ukránok. Orbán Balázs úgy fogalmazott, hogy mi „pont ‘56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség”.

Török Gábor politikai elemző szerint a politikai igazgató ezzel a kijelentéssel az év legnagyobb politikusi hibáját követte el. Véleménycikkében Sarkadi Zsolt arról írt, hogy a miniszterelnök politikai igazgatója „ezzel a kijelentésével lényegében szembe köpi a magyar történelem hőseinek többségét, és különösen azzal a történelemértelmezéssel fordul szembe, amit a Fidesz az utóbbi évtizedekben kifejezetten a magáénak vallott, sőt kisajátított”.

Nagy kérdés, hogy Orbán Balázs mondatai után mit fog mondani a megemlékezésen a miniszterelnök ‘56-ról. Közvetlenül a botrányos Mandiner-interjú után félreértelmezhető fogalmazás miatti hibáról beszélt Orbán Viktor, az Európai Parlamentben pedig határozottan kijelentette, hogy ’56-ot nem lehet összehasonlítani az orosz-ukrán háborúval.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!