Karácsony: A hatalom 1956 történelmi tapasztalatából is képes azt vetíteni a mára, hogy az agresszor előtt meghunyászkodni kellene a magyarnak

2024. október 23. – 09:22

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely főpolgármester videóüzenetet küldött a nemzeti ünnep alkalmából, mert Strasbourgban van az európai főpolgármesterek találkozóján, ezért nem tart megemlékezést a fővárosban. Karácsony az ötperces videóban azt mondta, idén lyukas zászló leng a budapesti Városházán az október 23-ra megemlékezés alkalmából. Karácsony a videóban arról beszélt, mit jelent számára a lyukas zászló és a nemzeti ünnep, majd utalt Orbán Balázsnak, a miniszterelnök politikai igazgatójának nagy port kavaró '56-os kijelentéseire is.

„A hatalom, amelynek mindig előrébb való az érdek, mint az érték, amely összekeveri az agresszort az áldozattal, 1956 történelmi tapasztalatából is képes azt vetíteni a mára, hogy az agresszor előtt meghunyászkodni kellene a magyarnak. Ne hagyjuk meghazudtolni azt, ami a legigazibb, meggyalázni azokat, akik példát mutattak halált megvető emberségből”

– mondta Karácsony, aki arról is beszélt, hogy neki a lyukas zászló annak szimbóluma, hogy „összetartozás csak akkor lehetséges, ha senki, semmilyen ideológia nevében, senkinek nem akarja megmondani, hogy hogyan kell szeretni a hazát”.

Karácsony arra utalt, hogy szeptember végén Orbán Balázs arról beszélt a Mandiner Stratégiai részleg című műsorában, hogy

„pont ‘56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát.”

Ezzel a miniszterelnök politikai igazgatója azt sugalmazta, hogy az ukránokhoz hasonlóan az ‘56-osoknak sem kellett volna szembeszállniuk az oroszokkal. Azzal, hogy a haza védelmét felelőtlenségnek bélyegezte, azt is megkérdőjelezte, hogy valóban a Fidesz '56 örököse, pedig ezt a narratívát Orbán Viktor a politikai pályájának kezdete óta építette. Részletek erről ebben a cikkünkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!