Gulyás Gergely: A Nyugat 1956-os árulása visszatükröződik a mindennapokban

2024. október 22. – 19:12

Gulyás Gergely: A Nyugat 1956-os árulása visszatükröződik a mindennapokban
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond az 1956-os ünnepi megemlékezésen a BME aulájában 2024. október 22-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„1956 igazsága és legnagyobb tanulsága, hogy a szabadság megéri az árát, érdemes küzdeni érte” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) tartott 1956-os megemlékezésen az MTI tudósítása szerint.

A miniszter szerint a szabadságban felnövő, új nemzedékekben is fontos tudatosítani, hogy a mai szabadságunk az 1956-os forradalomból sarjadt ki. Mindaz, ami 1956-ban a Műegyetemről kiindulva történt, nemcsak a világ folyását változtatta meg szerinte, de újra összekapcsolta a 20. század diktatúrái által széttört nemzetet. Azt is mondta, hogy a forradalmárok nem győzhettek, és a magyarok cserben hagyásáért, ahogy John Fitzgerald Kennedy, az Egyesült Államok egykori elnöke is fogalmazott, az egész amerikai nemzetet, sőt talán az egész világot terheli a felelősség.

Az aktuálpolitikára áttérve Gulyás azzal folytatta, hogy a Nyugat 1956-os árulása ma is visszatükröződik a mindennapokban. Mint fogalmazott:

  • akiket akkor nem zavart a magyarok rabsága, azokat most zavarja a szabadsága.
  • Akiket akkor nem zavart, hogy kényszerű szovjet függőségbe taszították az országot, azokat most zavarja a függetlensége.
  • Akiket akkor nem zavart a diktatúra hazaáruló bábkormánya, most zavaró Magyarország demokratikusan megválasztott kormánya.
  • Akik akkoriban néhány évtized alatt megszerették Kádár Jánost, azok most a szuverenitás megőrzéséért harcoló kormányt tekintik kiiktatandó ellenségnek.
  • Akiknek nyolcvan éve semmit nem kellett tenniük a szabadságért, azok meg merik kérdőjelezni a demokratikus meggyőződését azoknak, akik egy diktatúra időszakában is a szabadság zászlaját emelték magasba.

A miniszter szerint a magyar szabadságért zajló küzdelem még nem ért véget, újra és újra ki kell állni a szabadságunkért. Ebben a mindennapi küzdelemben pedig 1956 hőseinek példája adhat erőt, tette hozzá.

Az esemény után fáklyás emlékmenet indult a Műegyetem elől a Bem térre.

A Fidesz prominensei az utóbbi időben egyre szívesebben hivatkoznak arra, hogy az USA 1956-ban elárulta Magyarországot. A „cserbenhagyó USA” narratívájáról és arról, hogy elárult-e a forradalom Ungváry Krisztián történész részletesen is írt. Rainer M. János történész Bencsik András Orbán Balázs megszólalását követő, nyugathibázató álláspontjára pedig azt mondta: nem igaz, hogy a Nyugat csapdába csalta vagy elárulta volna Magyarországot, mert nem segített.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!